Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Монголското петно

   Автор: Росен Илиев

Извадка от книгата на Авдеев, "Разсъждения за расовите предразсъдъци": Антрополозите Балти Ервин (1849-1913)и Ото Финш (1839-1917), за първи път привличат вниманието към факта на образуването на сини петна в задната част на новородените от монголоидните раси. Тъй като честотата на поява е най-висока сред представителите на жълтата раса те са ги нарекли "монголски петна". Появата им сред другите раси е по-рядко срещана, а при бялата раса не се среща. Известният руски хематолог Борис Вишневски, пише в книгата си "Човекът, като производителна сила" (Ленинград, 1925): "Акушерките, медицинските сестри и лекарите могат лесно да видят бебета, които имат сини петна по гърба. Тази функция е характерна за новородените от монголската раса. 

    Това "монголското петно" не остава за цял живот и скоро изчезва. " Това явление не е с адаптивна или физиологична функция, но може да хвърли светлина върху тайните на еволюцията на жълтата раса, защото той е един от патологичните признаци на ембрионалното развитие сред нейните представители. Всъщност, наличието на син невус се наблюдава не само при новородените монголоидни деца (японци, китайци, корейци, сиамци), но също така и при други членове на тази раса, като айну, индонезийците, индианците и ескимосите. От друга страна, присъствието на тези петна по задника на европейците много точно показва наличието на някои расови примеси. Цветът на "монголското петно" е най-вече тъмно- син или синьо-черен, а при индианците - зеленикаво-черен.Барон Егон фон Айкщед също така пише в тази връзка: "Мястото на монголското петно е известно също като свято или сакрално място. Неговата плътност и форма могат да се различават, а размерът му може да бъде колкото на монета. Монголското петно е безспорен наследствен характер. 

alt

 

alt

    Монголското петно - сиво-синя пигментация на кожата, обикновено в сакрума, често се наблюдава при кърмачета. Присъства след раждането и обикновено изчезва спонтанно в рамките на 4 години. Обяснява се с появата на пигмент в съединителната тъкан на кожата. Най-често срещано е сред монголоидите. 90% от децата от монголоидната раса (народите на Югоизточна Азия, полинезийците, индонезийците, микронезийците, ескимоси, индианци и т.н.), 80% - при източните африканци, 46% - сред латиноамериканците, 1.9% - сред европейците.

 

Най-нови

Най-четени