Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

В Русия няма затопляне, имаме ли солидно охлаждане?

 
Накратко. Вярно е обратното: в полярните райони климатът се променя по-бързо от средния. 
Между полярните и екваториалните части на планетата има естествена разлика в средните температури: по-топло е екватора, по-студено на полюсите. Човек би очаквал, че с общо повишаване на температурата на планетата, тази температурна разлика просто ще се „повиши“ - навсякъде ще стане по-топло. Всъщност температурната линия не само се повишава, но и се изправя - разликата между екватора и полюсите става все по-малка, средната годишна температура в Арктика и Антарктида нараства по-бързо, отколкото в екватора. Според оценките на Roshydromet ( .pdf ) климатичното затопляне в Русия е около 2,5 пъти по-интензивно от средното за земното кълбо.
 
Изменението на климата обаче изобщо не означава просто повишаване на температурата: може да бъде придружено от студени вълни, които възникват и се установяват в големи райони. Този процес е свързан с промяна в движението на въздушните потоци на полюсите , което от своя страна може да бъде предизвикано от климатичните промени. Конкретно тази връзка все още не е установен факт, а само обект за изследване.
 

По принцип затоплянето ще бъде само по-добро в Русия?

Накратко. Ако икономиката не беше глобална, това е възможно. В действителност, не.
Разбира се, изменението на климата може да има своите предимства. Например затоплянето в Арктика вероятно ще доведе до по-лесно плаване по Северния морски път, което може да донесе известни приходи на руския бюджет. Увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид във въздуха също ще допринесе за ускорения растеж на растенията, което ще увеличи общия добив. Но в същото време това ще доведе и до унищожаване на сгради, издигнати при вечна замръзване, и с голяма вероятност ще предизвика увеличаване на честотата на екстремни метеорологични събития - суши, наводнения и бури.
 
Каква ще е разликата между очакваните плюсове и минуси на затоплянето за Русия, сега е много трудно да се каже. Най-подробното проучване на икономическите рискове от глобалното затопляне за страната към днешна дата беше публикувано от Росхидромет през 2017 година. Всички очаквани последици са подробно описани там, от въздействието върху здравето на хората до въздействието върху пътната настилка. Но дори няма нито размера на разходите, които Русия ще понесе поради глобалното затопляне, нито оценката на ползите или недостатъците от борбата с емисиите на парникови газове.
 
Докато приходите от арктическа навигация се обсъждат само, увеличаването на честотата на природните бедствия вече е ясно видимо както в руските, така и в международните данни. Например, според същия доклад на Roshydromet, броят на опасните хидрометеорологични събития в Русия се е увеличил от 206 през 1996 г. на 380 през 2016 г. Това е в съответствие с подобни международни данни, които например се събират от голяма германска застрахователна компания Munich Re. Според нейната статистика през последните десетилетия се наблюдава значително увеличение на честотата на природните бедствия, свързани с климата - бури, наводнения, свлачища и т.н. В същото време честотата на подобни събития, които не са свързани с климата (например земетресения), остава постоянна.
 
Ако говорим за глобалната картина, тогава една сравнително свежа оценка на икономическия ефект от изменението на климата е дадена например в  статия на изследователи от Stanford в Nature. Въоръжени с исторически данни, учените анализираха зависимостта на БВП на различните страни през различните години от средната годишна температура на нейната територия и се опитаха да предскажат как този показател ще се различава в два сценария: дали глобалното затопляне може да се задържи в рамките на един и половина градуса и ако достигне и надвиши два градуса над прединдустриалното ниво.
 
От изчисленията могат да се направят два извода: най-тежкото въздействие от затоплянето при „лошия“ сценарий ще бъде в екваториалните, главно бедните страни. Докато северните държави, като Русия и Канада, могат дори да се възползват от „допълнително“ затопляне в икономически смисъл. В този случай глобалният БВП до края на века ще намалее с 15-25 процента - на фона на такава мащабна глобална икономическа криза, всички местни печалби в северните страни ще бъдат невидими за тях.
 

Какво да чета за глобалното затопляне?

За тези, които обичат да спорят : ScepticalScience.com  е спонсориран от ентусиазъм уебсайт, който дава отговори на почти всяко въображаемо възражение от климатичните скептици. Въпросите могат да се търсят по тема и популярност, отговорите могат да се избират от три нива на детайлност - от основно до разширено. Има частичен превод.
 
За тези, които се интересуват от руската ситуация : доклад на 100 страници на Roshidromet за климатичните рискове в Руската федерация въз основа на техните собствени изследвания.

Най-нови

Най-четени