Алдебаран

 

 
Алдебаран, най-ярката звезда в съзвездие Телец е тринадесетата най-ярка звезда в небето. Името му идва от арабското „Al Dabaran”, „последовател”, поради това, че Алдебаран сякаш следва Плеядите в нощното небе.
Като око на бика, Алдебаран се нарича още и „око на откровението”. Известен  е също и като „звездата на Буда”, „звездата на осветеността”, и „очите на Бога”. Тази великолепна звезда е била използвана в продължение на векове в областта на корабоплаването, като е известна на много древни цивилизации, които са я свързвали с духовете на дъжда и плодородието на земята. Преди около 5 000 години, издигането на Алдебаран бележи деня на пролетното равноденствие и поставя началото на вавилонската нова година.
Бледо червеникаво-оранжев на цвят, Алдебаран има спътник червено джудже, което споделя движението му в космоса. Намиращ се малко по на юг от еклиптиката, по пътя на нашата Луна, Алдебаран е с магнитуд 1,2. Приблизително 40 пъти по-голям от нашето Слънце, Алдебаран е на разстояние 68 светлинни години от Земята и е около три пъти по-ярък от Полярната звезда.

В допълнение към звездата Алдебаран, има и други два много красиви и известни звездни купове в съзвездието Телец: V-образните Хиади в главата на бика, и Плеядите в рамото му. За да намерите Алдебаран или Телец, следвайте линията на трите звезди, които правят „колан” около Орион, сочещ направо на запад към Алдебаран. Ако погледнете към небето през есента или зимните месеци след залез слънце, ще видите как коланът на Орион и Алдебаран се издигат на изток, пътуващи в посока северозапад.