R136a1- „чудовищната звезда”

Автор: Росен Илиев

 
R136a1, с маса 320 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, е най-масивната звезда открита досега. Тя има 2 пъти по-голяма маса от тази,  за която учените смятаха, че може да притежава една звезда. Именно поради това някои учени твърдят, че R136a1 не е единична звезда, а няколко звезди обикалящи в орбита една около друга. Счита се, че от раждането си до наши дни тази звезда се е смалила с около 50 слънчеви маси.
R136a1 е открита през юли 2010 година от екип британски астрономи, предвождани от проф. Пол Краутър от Университета в Шефилд.
Обектът е член на клъстер от звезди-гиганти, с възраст от порядъка на 1 до 2 млн. г. Мъглявината Тарантула, в която се намира звездата, е разположена в галактика Голям Магеланов облак. Видима от южното полукълбо, тази мини галактика се намира на разстояние 165 000 светлинни години от Земята.
R136a1 спада към звездите от тип WR (Уолф-Райът), с яркост 8.7 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Температурата на повърхността на звездата възлиза на около 50 000 К (≈49 927˚С).
В края на своят жизнен цикъл R136a1 ще се превърне в свръхнова, след което ще експлодира, и ще остави след себе си неутронна звезда или черна дупка. Поради това, че е изключително масивна, при смъртта си тази звезда най-вероятно ще отдели енергия по-голяма от тази при едновременна експлозия на над 100 свръхнови. Предвид физичните характеристики на тази звезда едно нещо е сигурно- едва ли има планети, които биха могли да оцелеят в орбита около нея. На планетите ще им отнеме повече време за да се формират, отколкото трае живота на звездата. Предвид огромната им маса такъв тип звезди имат много кратък живот.
Според проф. Краутър дори и да има планети в орбита около това „чудовище”, ние не бихме могли да ги забележим, поради убийствената му яркост.