Луната

Автор: Росен Илиев

Това изображение на Луната е направено по време на мисията на "Галилео" през 1990-те години.  Снимка на НАСА

Това изображение на Луната е направено по време на мисията на "Галилео" през 1990-те години. 
Снимка на НАСА

Основни данни за Луната

Параметър Числена стойност
Средно разстояние до Луната 384 000 km
Разстояние до Луната в перигея 363 300 km
Разстояние до Луната в апогея 405 500 km
Средна орбитална скорост 2,38 kms-1
Орбитален период 27,32 d
Синодичен период 29,53d
Диаметър 3476 km
Маса 7.1022kg » 0,0123MЕ
Средна плътност 3340 kg m-3
Гравитационно ускорение 0,166gЕ
Средна орбитална скорост 2,38 kms-1
Средна дневна температура +130 °C
Средна нощна температура -180 °C

Луната е единственият естествен спътник на Земята. Луната е студено, сухо кълбо, чиято повърхност е осеяна с кратери, както и с камъни и прах (наричани реголит). Луната няма атмосфера. Последните лунни мисии показват, че може да има замръзнал лед на полюсите. Луната винаги е обърната с едно и също лице към Земята. Далечната й страна  за пръв път е наблюдавана от хора през 1959 г., когато безпилотния съветски кораб ” Луна 3” орбитира Луната и я фотографира. На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин (от мисията “Аполо 11” на НАСА , която включва и Майкъл Колинс) стават първите хора стъпили на Луната. Ако стоиш на Луната небето би ти изглеждало тъмно на цвят, дори и през деня.

 

структурата на луната

 

Орбита на Луната

Луната е средно на 384 000 км разстояние от Земята. Тя е най-близко на 356 410 км от Земята и най-далече на 406 700 км от Земята. Луната обикаля около Земята за около месец (27 дни и 8 часа). Обикаля и около оста си за същия период. Луната винаги е с едно и също лице към Земята, поради синхронната ротация с нея.
Орбитата на Луната се разширява с течение на времето. Например, преди милиарди години, Луната е била много по-близо до Земята (на около 200 000 км разстояние) и е била само на 20 дни до орбитата на Земята. Също така "денят" на Земята е бил с дължина от около 18 часа (вместо сегашните 24 часа). Приливите и отливите на Земята също така са били много по-силна, тъй като Луната е била по-близо до Земята.


Сарос


Сарос е 18-годишен периодичен цикъл на системата Земя-Луна-Слънце. На всеки 6,585 дни Земята, Луната и Слънцето са в точно една и съща позиция. Когато има лунно затъмнение,то ще бъде точно 6585 дни по-късно.


Размери


Диаметърът на Луната е 3 474 км, т.е. 27% от земния диаметър.
Гравитационното приливно влияние на Луната върху Земята, е около два пъти по-силно от  гравитационното влияние на Слънцето. Съотношението между размерите на Земята и Луната е доста малко в сравнение със съотношението между другите планети и техните луни. В Слънчевата система луните на планетите са много по-малки от тях и поради това имат много по-слабо гравитационно влияние.
Това изображение показва Луната в ориентация кочто не се вижда от Земята.Учените вярват, че тъмните басейни, се  образуват, когато  обект от космоса се сблъсква с повърхността на Луната. Много от тези басейни съдържат потоци лава. Снимка на НАСА

Това изображение показва Луната в ориентация кочто не се вижда от Земята.Учените вярват, че тъмните басейни, се  образуват, когато  обект от космоса се сблъсква с повърхността на Луната. Много от тези басейни съдържат потоци лава. Снимка на НАСА


Маса и гравитация
 

Масата на Луната е 7.35 x 10 22 кг, или около 1/81 земната маса.
Гравитацията на Луната е само 17% от земната. Например 45 кг човек би тежал на Луната 17 кг.  Плътността на Луната възлиза на 3340 kg/m 3. Това е около 3/5 от земната плътност.


  Температура


Температурата на Луната варира от около 130°C  през деня до около -110°C  през нощта.

  Атмосфера
 

Луната няма атмосфера.  От Луната небето винаги изглежда тъмно, дори и от светлата страна (защото там няма атмосфера). Също така, тъй като звуковите вълни пътуват по въздуха, луната е тиха, но там може да се предава звук.

Mаре

Маре  означава "море", но марите на Луната са равнини. Те се наричат така, защото ранните астрономи смятали, че тези области от Луната са големи морета. Първото кацане на Луната е на “Mare Tranquillitatis” (Морето на спокойствието). Мария са съсредоточени върху страната на Луната, която е с лице към Земята; далечната страна има много малко от тези полета. Учените не знаят каква е причината за това.

      Кратерите и риле

Повърхността на Луната е белязана от милиони (предимно кръгови) кратери, причинени от астероиди, комети и метеорити.  Луната няма атмосфера, която да я предпази от бомбардировки от страна на потенциални ударни обекти (повечето обекти от космоса горят в нашата атмосфера). Също така, там няма ерозия (вятър или валежи) и малко геоложката дейност, които да заличават тези кратери, така че те остават непроменени. Тези кратери са с размери до стотици километри, но най-огромни кратери са били наводнени от лава, като само части от контура им са видими. В ниските височини маре (море) има по-малко кратери в сравнение с други области. Това е така, защото тези области са формирана по-скоро, и са имали по-малко време, за да бъдад ударени. Най-големият непокътнат лунен кратер е “Клавиус”, който има диаметър от 160 км.
Риле  е дълга, тясна долина по повърхността на Луната. Хадли е най-дългата  долина на повърхността на Луната. Този риле е дълъг 125 км, 400 м дълбок и почти 1500 м широк. Тя е създадена от базалтова разтопена лава, издълбала стръмен канал по протежение на основата на Апенинския фронт (който е изследван от астронавтите на "Аполо 15” през 1971 г.).


Това е снимка на Луната, предприета от Star Tracker Camera B в орбита Клементин # 110, на 14 март, 1994.

Това е снимка на Луната, предприета от Star Tracker Camera B в орбита Клементин # 110, на 14 март, 1994.

Магнитно поле на Луната

Луната няма магнитно поле, което означава, че няма течно ядро в момента, но преди 109 г. тя е имала малко течно желязно ядро и магнитно поле. След това течното ядро се втвърдило, а магнитното поле изчезнало. Твърдото желязно ядро на Луната има диаметър 700 км. За една година на Луната са регистрирани 3000 лунотресения,емята се регистрират 100 000 земетресения от същата степен. Лунната литосфера има дебелина 800 км. Годишно на Луната падат 80 - 150 метерита с маса 100 гр. - 1000 кг.

Луна или двойна планета?

Земята и Луната са сравнително близки по размер (4:1 в диаметъра, 81:1 в масата), за разлика от повечето системи планета / луна. Много хора смятат, че Земята и Луната за двойна планетарна система. Луната всъщност не се върти около Земята, а се върти около Слънцето, съгласувано със Земята (като двойна планетарна система).


alt


Либрация
 

Либрацията е движението на скалите на Луната. Либрацията ни предизвика да видитм Луната от различни ъгли в различни моменти, позволявайки ни да видим около 59% от повърхността на Луната, въпреки че тя обърната винаги с една и съща страна към нас. Либрацията съществува, поради вариациите в скоростта на орбиталното движение на Луната (надлъжна либрация) и наклонът на екватора на Луната по отношение на неговата орбитална равнина (широчинна либрация).


Двата лунни месеца

Звездните и синодалните лунни месеци са с различна дължина. Звездния месец е времето, което отнема на Луната, за да се върне към една и съща позиция в небето по отношение на звездите. Звездния месец е с продължителност от 27.321 дни. Синодалния месец е времето между две подобни лунни фази (например между две пълнолуния). Синодалния месец е с дължина от 29.530 дни.

Изследване на Луната

Провеждани са много мисии до Луната, включително и такива с кацания. Мисиите на НАСА, “Аполо” изпратиха първи  хора на Луната. Аполо 11 LEM (лунен екскурзоводен модел) кацна на Луната на 20 юли 1969 г.  с   Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин (а Майкъл Колинс е в орбита). Нийл Армстронг естава първият човек стъпил на Луната. Първите му думи при засилването надолу по стълбата на лунния модул бяха: "Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството." Олдрин описва лунния пейзаж като "великолепно опустошителен." Aполо” от 12 до17 продължиха лунното изследване.


Лунните скали
 

Астронавтите на НАСА са изтеглили 382 кг лунни скали (в многото мисии), които са били тясно изследвани. Съставът на лунните скали е много сходен с този на земните скали. Използването на радиоизотопния метод установи, че лунните скали са на възраст около 4,3 милиарда години.


Произход на Луната


Повечето учени смятат, че Луната се е образувала от изхвърления материал след сблъсъкът на Земята с обект с размерите на Марс. Този изхвърлен материал, се обединява в Луната, която вляза в орбита около Земята. Този катастрофален сблъсък се е случил около 60 милиона години след формирането на Земята, преди около 4,3 милиарда години. Това се установи от радиоизотопното датиране на лунните скали