Изследователите в астрономията

    Астрономите са хора които изучават науката астрономия. Извършвайки нощни наблюдения , тези астрономи, заедно с астрофизиците, математиците и други учени са допринесли значително за познанията ни за Вселената. 


    Джон Коуч Адамс (1819-1892) е английски астроном и математик, който на 24 години, прогнозира съществуването на планетата Нептун (Le Verrier също предсказва съществуването й).

 
     Сър Джордж Бидел Айри (1801-1892) е бил директор на гринуичката обсерватория -  кралски асторном от Англия от 1835 до 1881. Айри инсталиран транзит (точно геодезическо устройство) в Гринуич, Англия, който е бил използван за определяне на нулевия меридиан на Земята (нула градуса дължина). Кратер на Марс е около 5 градуса южно от екватора и на това, което се определя като меридиан на Марс "(нула градуса дължина). Малък кратер в рамките на този кратер (който се нарича Airy-0) е мястото, където линията на меридиана (нулева градуса дължина) пресича. Кратер на Луната също е кръстен на него (18.1 градуса ширина, дължина 354.3 градуса, диаметър 36 km). Айри се предполага, че са посочили неправилно, че новата Чарлз Бабидж "аналитичен двигател" (предшественик на компютъра) е "безполезно" ефективно завършен с държавното финансиране на Бабидж. 

   
altАристотел (384-322 пр. Хр.) е гръцки философ, който теоретизира в астрономията. Използвайки само философска спекулация (той няма научни наблюдения). Аристотел вярвал, че вселената е сферична, крайна и центрирана около Земята. Аристотел, както и много други на своето време, смята, че кръгът е "перфектната" форма, така че Вселената трябва да бъде сферична, както и всички орбити в него също трябва да са кръгли. Той също така вярва, че небесните тела са съставени от етер (в допълнение към четирите други основни елементи, за които се смята, че съществуват в този момент, земя, въздух, огън, вода). Идеите на Аристотел бяха приети от църквата и не са били изследвани в продължение на повече от хиляда години, докато "Галилео", който е съден за ерес, показва чрез експерименти , че теориите на Аристотел  са били погрешни. 

 
    Хайнрих Луи Д’Арест (1822-1875) е датски астроном и сътрудник, откривател на Нептун (през 1846). 

 
altЕдуард Емерсън Барнард (1857-1923) е американски астроном, който е открил звездата на Барнард (звездна система, втората най-близо до нас), през 1916 г. , 16 комети  и Амалтея  луна на Юпитер, през 1892 година. 
 
 
 

 
     Йоханес Байер (1564-1617) е баварски (немски) астроном, който наименова съзвездия с гръцки букви алфа, бета, гама, делта и т.н.)  по размер класове (чрез намаляване на яркостта). Байер публикува Уранометрия (подобрена звездна диаграма / каталог) през 1603. 

    Улугх Бег (1359-1449) е персийски астроном, които е каталогизирал  1012 звезди и прави подробни наблюдения на Луната и планетите. Той също така определя наклона на равнината на еклиптиката.

    Сюзън Джослин Бел Бърнел (1943 -) е астроном, който открива наличието на пулсари през 1967 г., докато е била студент в университета в Кеймбридж. А пулсар е бързо въртящата се неутронна звезда, която излъчва енергия в импулси. Бел завършила като съветник на  (Антъни Хюиш) и е одостоен с Нобелова награда през 1974, но Бел е бил пренебрегнат. Никой не е имал представа, какви са тези необичайни предмети по това време, така че ги нарекли малки зелени човечета (LGM). Скоро, Томас Голд предположил, че пулсарите са бързо свиващи се  неутронни звезди, останки от свръхнова. 


   Фридрих Вилхелм Бесел (22 юли 1784 - 17 март, 1846 г.) е немски астроном и математик, който каталогизира около 50 000 звезди, математически предсказва съществуването на планета отвъд Уран (1840). Той е първият човек, видял "движение" на една звезда поради паралакса (спазвайте 61 Cygni), беше първият човек, за да се изчисли разстоянието до звезда (наблюдение 61 Cygni - 10.3 светлинни години от Земята) осъзнал,   че има тъмни звезди, създадена известната функция на Бесел (математическа функция)  и много други приноси към науката. 


Уилям Кранч Бонд (1789-1859) е американски астроном, който с Уилям Ласел открива Сатурновата луна Хиперион през 1848 година. Той е първият директор на Харвардската колежанска обсерватория. 


altТихо Брахе (1546-1601) е датски астроном, който е направил обширни и семенните изчисления на орбитите на планетите. Неговата работа (извършва се без телескоп) е основата, върху която Кеплер направи своите революционни орбитални формули. Той е работил с Кеплер за няколко години преди смъртта му  и Кеплер редактира основната си работа, Astronomiae Instauratae Progymnasmata, ("Упражнения към реставрирана Астрономия"). Той също така наблюдава "нова звезда" (наистина Нова) в Касиопея през 1572. Той наблюдава комета през 1577 и е осъзнал, че тя не беше в атмосферата, но в пространството. Той коригира най-астрономически количествата. Въпреки, че той неправилно вярвал, че Земята е в центъра на вселената и че слънцето и звездите, се върти около Земята, той е приел  част от Коперниковата теория, че другите планети обикалят около слънцето. 

 


  Джордано (Филипо) Бруно (1548-1600) е италиански философ, поет и свещеник, който  разпространява идеите на Коперник, както и собствените си идеи, че е имало една безкрайност от светове във Вселената и че звездите са други слънца. Той е бил изгорен на клада заради ерес. 

   Калипус Кузикус (370 - 300 г. пр.н.е.) е древен грък, който точно измерва дължината на сезоните. Калипус подобрява гръцкият календар, съвместяването на лунния месец, слънчевата година, чрез въвеждане на единица време, наречена цикълът на Калипус (това е подобрение на Метоническия цикъл на  6939.6 дена или 19 слънчеви години или 235 лунни месеца, Калипският цикъл  е 4 Метонически цикъла). Той допълни, (неправилно) теория на движенията на планетите, като сфери в рамките на сфери, добавянето на още 7 сфери в система Екзодус. 

   Ани Джъмп Каннон (1863-1941) е американски астроном, който каталогизира 225,300 звезди в HD (Хенри Дрейпър) каталог, всяка звезда е класифицирана от звездният му спектър. Каннон и Едуард C. Пикеринг (директор на обсерваторията в Харвард) публикува ( 9 тома) на оригиналния HD каталог от 1918 до 1924. Каталогът по-късно е разширен от Каннон и Маргарет В. Майал през 1949 година. 


  alt Джовани Доменико Касини (1625-1712) е астроном, роден в Италия, който по-късно става натурализиран френски гражданин. Той открил, четири от спътниците на Сатурн (Тетида, Диона, Рея и Япет) и тъмно разделението в пръстените на Сатурн (наречен отдел "Касини). 

 

 

 


 

 altХенри Кавендиш (1731-1810) е английски химик и физик. Кавендиш открил, че водородният газ е вещество, което се различава от обикновен въздух (чиито компоненти той анализира), той описва състава на водата (водород и кислород) и други важни открития. Кавендиш е първият човек, определил  гравитационната константа и точно измерена от Исак Нютон земната маса и плътност. 


altАндерс Целзий (1701-1744) е шведски професор по астрономия, който изработва Целзийевият термометър. Той също така се осмелил да направи експедиция до далечния север на Швеция, за да измери дължината по  протежението на меридиана, в близост до полюса, а по-късно в сравнение с подобни измервания, направени в южното полукълбо. Това потвърждава, че формата на земята е един елипсоид, който е сплескан на полюсите. Той също така каталогизирани 300 звезди. С помощник-Олоф Хиортер,  Целзий открили магнитна основа за сиянията. 


  Томас Чембърлейн (септември 25, 1843 - 15, ноември 1928 г.) е американски геолог и учител, който  предложи хипотеза за образуването на Слънчевата система. В тази теория, една звезда е трябвало да е преминала близо до Слънцето, да придърпва материя от Слънцето. По-късно тази консистенция кондензира в по-големи маси, като се  формират планети. 


  Субрахманиан Чандрасекар (Роден в Лахор, Индия на 19 октомври, 1910 Починал в Чикаго, САЩ през 1995 г.) е индийско-американски астрофизик, който е изучавал физиката на  звездите, еволюцията и черни дупки. Той осъзнава, че съдбата на умиращи звезди зависи от тяхната маса, и над определена точка (1,4 пъти масата на Слънцето, сега известен като " границата на Чандрасекар "), звездата  ще претърпи изключителен колапс, а не просто се превръща в бяло джудже . Той спечели Нобелова награда по физика през 1983 година. Орбиталната рентгенова обсерватория Чандра е кръстена на него, за да го почетат. 


  Карл Вилхелм Лудвиг Шарлиер (1862-1932) е шведски астроном, който е учил небесната механика, калибрирането на фотографска фотометрия и теория на лещи. Шарлиер също така е работил в областта на статистиката, включително теорията на грешки, изучавал разпределението и движението на звездите. Шарлиер показа, че по-горещи звезди и галактически клъстери формира сплескани системи. В йерархиченият  модел Чарли за Вселената, той твърди, че Вселената не е безкрайна маса, и че плътността на материята доближава до нула, като се отива по-далеч в космоса (решава парадокса на Олбер). 100 км кратер на Марс (при 68.6 на юг, 168.4 запад,) е кръстен на името на  Шарлиер през 1973 година. 


alt Николай Коперник (1473-1543) е бил аматьор полски астроном, който развива революционна Коперниковата система, модел на слънчевата система, в която всички планети обикалят около слънцето. Неговите идеи отменят старата  система на Птолемеите. Негова е творческата работа De Revolutionibus Orbium Coelestium ("За въртенето на Небесната Орбита"), публикувана през 1543. 

 

 


Франк Дрейк (1930 -) е американски  радио астроном, които през 1961 г. формулира уравнение за много груби изчисления на възможния брой на интелигентни цивилизации в нашата галактика (уравнение на Дрейк). 


Хенри Дрейпър (1837-1882) е американски астроном. Работи чрез астрономическата фотография. През септември 1880 г., Дрейпър прави първата снимка на далечен астрономически обект (мъглявината Орион). Изучава звездните  спектри и беше първият човек, заснел звездни спектрални линии. Хенри Дрейпър е основател на системата за звездна идентификация (HD), на звездната класификация кръстена на името на Дрейпър. Баща му, Джон Уилям Дрейпър (1811-1882), който е химик, направи първите фотографии на Луната (с помощта на пет-инчов телескоп рефлектор) в 1839-1840. 


Артър Едингтън (1882-1945) е английски астроном, който пръв описва вътрешната структура на звездата. 


 Алберт Айнщайн

altКраят на класическата представа за време и пространство е зашеметяващото последствие от хипотезата, изложена през 1905 години от един млад германец - Алберт Айнщайн, автор на теорията за относителността, която коренно преобразява нашето виждане за света. До XVII век всички са вярвали в постулата на Аристотел, че покоят е естественото състояние на нещата. Галилей пръв доказал, че покой и движение са относителни понятия. Явленията и законите на физиката са едни и същи, когато едно тяло е в покой и когато е в постоянно праволинейно движение. Но XIX век е ерата на електромагнетизма, наука за светлината и за нематериалните полета. Основателят й, шотландецът Джеймс Клерк Максуел, доказал съществуването на електромагнитните вълни (между които и видимата светлина), които се движат със скоростта на светлината. А тази скорост е постоянна, каквито и да са източникът и наблюдателят. Но това е в противоречие с механиката на Галилей и на Нютон, според която скоростта зависи от гледната точка. С други думи, в началото на XX век физиката преживява дълбока криза. Тогава вярват, че електромагнитните вълни се разпространяват в някаква нематериална и неподвижна среда, етера, и множество учени се надяват да свържат механиката и електромагнетизма, като проумеят сложното естество на етера. И въпросът е решен по радикален начин от един немски чиновник от Агенцията за патентите: Алберт Айнщайн. За изграждането на своята теория Айнщайн тръгва от два основни според него принципа: за относителността и за постоянната скорост на светлината. Той дори разширява принципа за относителността, до този момент запазен само за механиката, върху цялата физика, включително и електромагнетизма. Но цената е пълен срив на класическите понятия за време и пространство. Две едновременно протичащи явления за един наблюдател няма да са същите за друг, който се движи спрямо първия. Нито единият, нито другият са прави или грешат: едновременността не е абсолютно понятие, нито пък продължителността. Последствията са страшни! Най-напред Айнщайн унищожава понятието "етер" - то става излишно. Но най-вече времето и пространството не са нито непроменливи, нито независими, а напротив, те се променят и са взаимносвързани. В една система в движение (с голяма скорост) по отношение на друга система времето се разширява, а пространството се свива! Но най-известният резултат от славната теория на ограничената относителност е равенството E=mc2. С други думи, когато едно тяло поема енергия, масата му се увеличава, и обратно: когато излъчва енергия, масата му намалява. Маса и енергия са двете лица на една и съща действителност. Втората теория, тази за всеобщата относителност, е завършена 10 години по-късно. Идеята му хрумва още през 1907 година. Собствената му теория изглежда твърде ограничена. Айнщайн се връща към понятието за "ограничена" относителност, приложима към постоянните праволинейни движения. Но и тук генезисът на тази теория е от времето на Галилей и на Нютон. Тя почива върху еквивалентността между "маса инерция" и "маса тежест". Инерционната маса на едно тяло се противопоставя на движението му: колкото по-голяма е неговата маса, толкова по-голяма сила трябва да се приложи за задвижването му. Масата тежест е свойството, върху което действа земното притегляне. Априори няма причина те да са еквивалентни, еднакви. Само че са. Класическата физика го е установила, без да може да го обясни. Но за Айнщайн тази еквивалентност, на която никой не е обръщал внимание, не може да бъде просто съвпадение. Той разбира, че притеглянето е също "относително", че е еквивалентно на което и да е ускорено движение. Така през 1907 година Айнщайн изгражда двете колони, върху които почива теорията за всеобщата относителност: принципът на еквивалентността (между притегляне и ускорение) и принципът на всеобщата относителност. Но изграждането на теорията е бавно и поетапно. През 1911 година Айнщайн прекъсва работата си и в продължение на 3 години изучава притеглянето. Но гравитацията вече няма нищо общо с притегателната сила на Нютон. Дори не е сила в истинския смисъл на думата. Превърнала се в чисто геометрично понятие, гравитацията е едно изкривяване на единството пространство-време. И отново понятията променят смисъла си. Единството пространство-време вече не е някаква непроменлива, статична рамка, независима от явленията, които протичат в нея. То е "гъвкаво", моделирано от материята, която съдържа. Една звезда например "дълбае" временно-пространствения континуум и принуждава близките до нея предмети (планетите, но също и светлината) да следват криви траектории, следващи нейното изкривяване. Новата теория вече налага замяната на класическата евклидова геометрия с нова, геометрия на кривите гъвкави пространства. През 1912 година Айнщайн се запознава със сложни математически методи, необходими за изграждането на уравнения, които да свържат масата и кривините на това "гъвкаво" време-пространство. Теорията е готова през 1916 година, но най-смайващото й последствие се проявява едва година по-късно: раждането на модерната космология. Защото според теорията за всеобщата относителност цялата Вселена трябва да бъде обект на науката и може да бъде определена с уравнения. Теорията на Айнщайн е също и основата на цяла астрофизика на относителното, изпълнена с какви ли не тела, като пулсари и черни дупки, чудовищни маси, нарушаващи целостта на единството пространство-време. Почти век след появата й благодарение на сателитите и инструменти, позволяващи наблюдения на най-отдалечените кътчета на Вселената, теорията за всеобщата относителност е по-жива и плодовита отвсякога. Проверена със зашеметяваща точност, досега тя никога не ни е подвеждала. Най-общо двете теории се представят така: - Теорията за ограничената или специалната относителност постановява, че времето за два предмета, които се преместват един спрямо друг, е различно. Това се пояснява от "парадокса на близнаците" в следния, въображаем опит: единият от тях остава на Земята, докато другият се отправя на междузвездно пътешествие. Неговият кораб отлита от планетата ни, след което се ускорява приблизително до скоростта на светлината (300 000 км/с). Една година по-късно корабът се обръща обратно и след още една година се завръща в точката, от която е тръгнал. Всъщност, пътешественикът се е разходил из звездите за 2 години. Но при своето завръщане той установява, че неговият брат-близнак е остарял с 50 години... - Теорията за всеобщата (общата) относителност постановява, че всяка маса изкривява пространството, също както билярдна топка върху опъната покривка. Едно от следствията на Общата относителност бе откриването на черните дупки: небесни тела, които са толкова плътни, че пропадат в самите себе си. И така се превръщат в точковидни обекти, "пространствено-времеви сингулярности", в които гравитационното поле е безкрайно голямо


Йохан Енке открива дивизията Енке през 1837 година. Това разделение на пръстена се разделя на най-отдалечените и най-големите пръстени на Сатурн. Тази празнина е широка 200 мили (325 км) и е на 83000 мили (133570 км) от центъра на Сатурн. 


Ератостен (276-194 г. пр. Хр.) е гръцки учен, и първият човек, определил обиколката на Земята. Той сравнива обядната сянката на средно летният ден в дълбоки кладенци в Сиина (сега Асуан на Нил в Египет) и Александрия. Той правилно приема, че слънчевите лъчи са почти успоредни (тъй като Слънцето е толкова далеч). Знаейки разстоянието между две места, той изчислява на обиколката на Земята, около 250 000 стадиони. Точно колко дълъг е един стадион е неизвестно, така че точността му е несигурна. Той също така точно измерена наклона на земната ос и разстоянието до луната и слънцето, и изработили метод за определяне на прости числа до определен брой (сито на Ератостен). Ератостен направи многобройни приноси в науките и изкуствата в много области, включително и география, математика, астрономия, хронологията (календари) музика и литература. Ератостен е брилянтен учен във всички науки, въпреки че не топ експерт по всяка тема, той е бил добре запознат с всички предмети  и следователно получил прякора "Бета" (която е втората буква от гръцката азбука). 


Еудоксус Книдус (408-355 г. пр. Хр.) е гръцки учен (може би ученик на Платон), който теоретизира, че Земята е била в центъра на Вселената  и че всички други небесни обекти (звезди и планети) били определени геометрични сфери около Земята. Неговият основен принос е изобретяването на съвременната представа на реалните числа. 


Арманд Иполит (1819-1896) е френски физик, който е първият човек, който измерва скоростта на светлината върху повърхността на Земята. Измерва скоростта на светлината през 1849 г. с помощта на устройство, което се състои от светлина, назъбена колело и далечна огледало. Изчислява скоростта на светлина, чрез регулиране на скоростта на колелото (разстоянието между колело и огледало 5 мили / 8 km). Също така, измерва скоростта на светлината в други средства, и установява, че светлината се движи по-бързо във въздуха, отколкото във вода. Осъзнава, че движението на звездите оказва влияние върху нейния спектър. Работи в дагеротипната фотография.


Жан Бернард Леон Фуко (1819-1868) е френски физик, който е първият, който демонстрира как махалото може да проследи  въртенето на Земята (махало на Фуко) през 1851. Той също е изобретил жироскоп (1852), показащ че светлината се движи по-бавно във вода, отколкото във въздуха (1850), и подобри огледално отразяващите телескопи (1858).


altЙосиф Фраунхофер (1787-1826) е немски физик, който първи изследва спектъра на Слънцето (тези тъмни линии се нарича "Фраунхофер линии). Работата му със спектрите, а също и с дифракционни решетки са  семенната в науката на спектроскопията.

 


altГалилео Галилей (1564-1642) е италиански математик, астроном и физик. "Галилео" установи, че скоростта, с която телата падат не зависят от теглото си и прави  експерименти с махала. През 1593 Галилео е изобретил термометъра. През 1609 г. "Галилео" беше първият човек, който използва телескоп, за да наблюдават небето (след като чува за изобретен телескоп на Ханс  Липершеи). "Галилео", откриват пръстените на Сатурн (1610). Той е първият човек, видял четирите големи луни на Юпитер (1610), наблюдава фазите на Венера, изучава слънчевите петна, и открива много други важни явления.


Йохан Готфрид Гале (1812-1910) е немски астроном, който открива креп пръстена на Сатурн (през 1838) и  съоткривател (с д’Арест) на Нептун (през 1846).


Джордж Гамов (4 март, 1904 г.-Aug 19, 1968) е ядрен физик, космолог и писател, който формулира теорията за Големия взрив (с Ралф Алфер през 1948 г.)  работи върху квантовата теория, звездната еволюция, както и работи по отношение на генетичната теория (предлага наличието на ДНК - дезоксирибонуклеинова киселина през 1954 г.). Популярните книги на Гамов: г-н Томкинс в страната на чудесата (1936), серия "Г-н Томкинс" (1939-67) първа, втора, трета ... Infinity (1947), Сътворението на Вселената (1952  преработено издание 1961)  планета  наречена Земя (1963)  и звезда  наречена Слънце (1964).


Робърт Хъчингс Годард (5 октомври, 1882 - 10 август 1945 г.) е американски физик и изобретател, който е известен като бащата на съвременната ракетна техника. През 1907 Годард доказа, че тягата на ракетата може да се стимулира във вакуум. През 1914 г. Годард получи два американски патента: за течно гориво на ракетите, както и за две до три различни ракети, които използват твърдо гориво. През 1919 г. Годард е написал научна статия  "метод за постигане Екстремни надморска височина"  описва висока надморска височина, тя е била публикувана в доклад Смитсониън. Годард прави много изобретения на основата, върху която се основава модерна ракетна техника. След много години на неуспешни опити и обществен присмех, Годард прави първата успешна ракета, изстреляна на 16 март 1926 г. от фермата на роднина в Обърн, Масачузетс. Той нарича ракетата Нел. Полетът продължава 2 1/2 секунди, ракетата прелетява на разстояние от 184 метра и достигна височина от 41 фута. Годард скоро се премества в Розуел, Ню Мексико, където той развива по-сложни многостепенни ракети, ракети с перки (лопатки), за да ги направляват (1932), жироскопно устройство за контрол, за да контролират ракетата (1932)  както и свръхзвукови ракети (1935) . През 1937 г. Като цяло, Робърт Годард има 214 патента.


altДжеймс Грегъри (1638-1675) шотландски математик, изобретил първите отразяващи телескоп през 1663. Той публикува описание на отразяващ телескоп в "Optica Promota", която бе публикувана през 1663. Всъщност никога не е правил телескоп, където е трябвало да използва параболично и елипсоидално огледало.


Бено Гутенберг (4 юни, 1889 - 1960) е немски геофизик. През 1913 г., определил с точност размера на ядрото на Земята. Гутенберг е открил, че Земята е с ниска скорост  в зоната на горната мантия, като тази зона се нарича в момента на прекъсване на Гутенберг. Гутенберг публикува поредица от статии с Чарлз Франсис Рихтер (те бяха озаглавени "На сеизмични вълни" и публикувана между 1931 и 1939) и сеизмичността на Земята (публикуван през 1941 г.).


Х. Джон Хадли (1682-1744) е английски математик и изобретател, който е построил първият отразяващ телескоп и изобретил по-добър  квадрант (известен като квадрант  на Хадли).


Джордж Елери Хейл (9 юни, 1868 - 21 февруари, 1938 г.) е астроном, който основава Йеркската обсерватория (1892),  Уилсънската обсерватория (1904), както и обсерваторията Паломар. Хейл изобретил на спектрохелиограф (устройство, което се използва за анализ на спектъра на Слънцето). Когато той е студент в Масачузетския технологичен институт (Кеймбридж, Масачузетс, САЩ). По - късно, Хейл открили, че слънчевите петна са с по-ниска температура от слънцето и че те са имали силни магнитни полета.


Асаф Хол (1829-1907) е американски астроном, който открива двете луни на Марс,  Фобос и Деймос, на 12 август 1877 г. на 26-инчов пречупващ  телескоп в американската военноморска обсерватория.


Едмънд Халей (1656-1742) е английски астроном, който прогнозира завръщането на грандиозна комета през 1758 г. (след смъртта му, това беше потвърдено от Йохан Г. Палитзх). Тази комета преди това е била наблюдавана през 1531, 1607 и 1682. Тази комета сега е известна като Халеевата комета.


Йоханес Франц Хартман (1865-1936) е бил германски астрофизик, който през 1904 г., открил  облаци на междузвездното пространтство калцийев газ (той е  установил абсорбционните линии на йонизирани атоми на калций чрез спектрография докато изучавал двойните звезди). Той също така разработва теория за Новите, изследвал  астероида # 433 (Ерос) и разработил метод на тестване на телескоп с  лещи, които все още носи неговото име.


Стивън Хокинг (1942) е британски физик и космолог. Работата му се съсредоточава върху физиката на черните дупки и сингулярности в пространство-времето. Хокинг (1971) предложи, че скоро след Големия взрив, мини-черни дупки са съществували, подчинявайки се на квантово-механични закони, поради тяхната под-атомни размери.  Хокинг (1974) прави хипотеза, че черните дупки излъчват субатомни частици, докато те се взривят.


Херман Лудвиг Фердинанд фон Хелмхолц (1821-1894) е немски астрофизик, който е изследвал производство на слънчева енергия и формирането на звездите. 


Сър Уилям Хершел (1738-1822) е британски астроном и органист, който е построил един подобрен  отразяващ  телескоп и го използва, за да открие планетата Уран (13 март, 1781) и луните на Уран и Сатурн. Хершел прави каталог на  над 2500 открития, най-вече обекти в дълбокият космос. Сестрата на Хершел,  Каролин Lucretia Хершел (1750-1848) му помогна в откритията си и открили много клъстери и мъглявини (и 8 комети).


Еинар Хертзпрунг (1873-1967) е датски астроном, който, независимо от Х. Ръсел, реализира на връзката между температурата на звезда (цвят) и нейната яркост, прави диаграма която илюстрира тази връзка през 1911 г., наречен по-късно на Hertzsprung Ръсел Диаграма.


Йоханес Хевелиус (1611-1687) е немски астроном, който публикува първата карта на Луната. Той също така публикува небесен атлас, въвеждане на много съзвездия (включително Canes Venatici, Lacerta, Lynx, Sextans и т.н.).


Хипарх (190-120 г. пр. Хр.) Е древен гръцки астроном, който е съставил  първи известния каталог на звездите и първата карта на небето. Изброява от 850-1,000 звезди. Отбеляза, позицията на всяка звезда и яркост (оценява яркостта на скала от 1 до 6, най-ярката е 1). Хипарх също така, измисля системата на епицикли, Земята в центъра на системата във всички небесни обекти се премества в идеални кръгове около Земята. Той основава тригонометрията.


Едуин Пауъл Хъбъл (1889-1953) е американски астроном, който е много влиятелен в съвременната космология. Той показа, че съществуват други галактики (освен Млечния път) и наблюдава, че Вселената се разширява (тъй като светлината от почти всички други галактики са в  червено отразени )


Сър Уилям Хъгинс (7 февруари, 1824 - 12 май, 1910 г.) е любител английски астроном, който е бил първият човек, който се използва спектроскопията, за да се определи състава на астрономически обекти (през 1861 г.). Той установява, че слънцето и звездите са съставени предимно от елемент водород. Той също разгледа спектрите на мъглявината и комети. Жената на Хъгинс , Маргарет Линдзи Мъри Хъгинс (1848-1915), е самоук астроном, който прави  задълбочени изследвания в спектроскопията и фотографията. Маргарет прави широко изследване на мъглявината Орион. Уилям и Маргарет са били първите хора, които осъзнават, че някои мъглявини, като мъглявината Орион, се състои от аморфен газове (и не са събрани звезди, като мъглявината Андромеда). Лунен кратер, кратер на Марс и един астероид (# 2635 Хъгинс) е кръстен на Уилям Хъгинс.


Кристиан Хюйгенс (1629-1695) е холандски физик и астроном, които разработват нови методи за шлайфане и колиране на стъклени лещи на телескопа (около 1654). Със своите нови, мощни телескопи, той определя пръстените на Сатурн и открил Титан, най-голямата луна на Сатурн през 1655. Хюйгенс също е изобретил махалото часовник през 1656г. (премахванеизвори), написал първата работа по смятане на вероятност (De Ratiociniis in Ludo Aleae, 1655), и  прави предложение  за вълновата теория на светлината (Traité де ла Люмиер, 1678).


Хипатия от Александрия (AD 370 (?) -415) Е гръцки математик, астроном, преподавател и ръководител на Платоническо училище в Александрия около 400година. Хипатия пише коментари на астрономическия канон на Птолемей и работата на конично раздели. Нейни произведения са изгубени, но са посочени в лексикона Суда. Тя е дъщеря на математик и философ на Theon на Александрия (той е и директор на музея в Александрия). Тя е била убита през 415 от християнски монаси в религиозно- политическата борба. Кратерите на Луната Hypatia и Rimae Hypatia, са наречени за нея.


Карл Г. Янски(1905-1949) е американски  радио инженер , който е бил пионер и развива радиоастрономията. През 1932 г. е установил първите радиовълни от космически източник - в централната област на галактиката Млечен път. Работа на Янски е продължена от  Grote Reber.


Лорд Келвин, Уилям Томсън (1824 - 1907) проектира  скалата за измерване на температурата по Келвин,  в която 0 K се определя като абсолютната нула и размера на един дял е същият като размера на един градус по Целзий. Водата замръзва при 273,16 К,  а започва да ври при 373,16 К.


Йоханес Кеплер (1571-1630) е немски математик, който осъзнава, че на планетите около Слънцето се движат по  елиптични орбити. Той формулира, " Трите закона на Кеплер" за движението на планетите, които математически описват елиптични орбити на небесни обекти. За няколко години той е работил с Тихо Брахе.


Густав Кирхоф (1824-1887) е немски физик, който реализира,  всеки елемент от характерния цвят на светлината, като го нагрява до нажежаване. Когато се раздели от една призма, светлината за всеки елемент има специфичен модел на дължини на вълните. Кирхоф, заедно с Bunsen, използва техники, за да открие два нови елемента, цезий (1860) и рубидий (1861). Кирхоф открил че ,  когато светлината свети в газ, газ поглъща част от светлината, същата дължина на вълната на светлината, че ще отделят при нагряване. Той приложил своите техники до Слънцето, обяснявайки  линиите на Фраунхофер.


Даниел Киркууд (1814-1895) е американски астроном, който е откривател на радиалните пропуски в астероидния пояс през 1866 г. (сега известна като пропуските на Киркууд). Киркууд също прави хипотеза, че Сатурновата луна Енцелад създава подразделение на "Касини" с нейното гравитационно привличане (но астрономите днес мислят, че Мимас е  причината.


Джерард П. Кайпер е холандско-американския астроном, който предсказва съществуването на пояса на Кайпер през 1951 г.. Пояс на Кайпер е район отвъд Нептун, в която има най-малко 70 000 малки орбитални обекти. Този колан се намира от 30 до 50 светлини години и е открит през 1992 година. Това е един регион, където процеса на изграждане на планетата е бил спрян, преди да са се образували големи обекти, има само примитивни останки от началото на диск за натрупване на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години. Пояс на Кайпер могат да бъдат източник на комети с кратък период (като Халеевата комета).


Уилям Ласел е английски астроном, аматьор ( работи в пивоварната  търговия), който открива Тритон, най-големия спътник на Нептун (през 1846) и Ариел, най-ярката луна на Уран през 1851 г.. С Бонд, той открил, Сатурновата луна Хиперион през 1848 година.


Хенриета Суон Левит (1868-1921) е американски астроном, който пръв описва връзката между периода и яркостта на Цепхеидни променливи звезди. Тя също така открива, 1,777 променливи звезди в Магелановите облаци.


Жорж Леметр (1894-1966) е белгийски математик, който развива теорията за Големия взрив, за формирането на вселената.


Урбан Жан Жозеф (1811-1877) е френски астроном, който предсказва съществуването и позицията на планетата Нептун, използвайки орбитални изчисления.


Бертил Линдблад (1895 - 1965) е шведски астроном, който теоретизира, че зоните около центъра на галактиката се върти. Оорт се оказа, че това наистина се случва. Той учи на структурата и динамиката на звездни купове, предвижда галактически маса на Млечният път ", периода на орбитата  на нашето слънце, потвърди посока Харлоу Шаплей, и приблизителното разстояние до центъра на Галактиката, и разработи спектроскопски средства за разграничаване последователността между гигантски и основни звезди .


Ханс Липершей (1570 -1619) е с немски произход холандски производител на обектива, който демонстрира първия  пречупващ телескоп  през 1608, направени от две лещи, той кандидатства за патент за този оптичен телескоп на пречупване (с 2 обектива) през 1608, тя възнамерява за използване като военно устройство.


Пърсивал Лоуъл (1855-1916) е американски астроном, който основава обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона, през 1894 г.. Лоуел изучава Марс, особените  му повърхностни форми, което според него са били канали. Той също така си мислел, че ярките области са пустини и тъмните сили са области, съдържащи растителност (това не е вярно). Лоуел публикува три книги, посветени на Марс: Марс (1895), Марс и неговите канали (1906 г.) и “ Марс като Домът на живота "(1908). Лоуел също са изчислява, че една непозната планета, наречена Планетата Х, трябва да е в орбитата отвъд Нептун. Пърсивал Лоуел изчислява грубо местоположението на Планета "Х" орбита, но починал през 1916 г., преди да бъде открито. Тази планета в крайна сметка беше намерен от американския астроном Клайд W. Tombaugh през 1930 г. и наречена Плутон). Тинбаух прави своите наблюдения в обсерваторията Лоуел.


Симон (Майер) Мариус (1570-1624) е немски астроном и лекар, който учи с Кеплер и посещава лекциите на "Галилео". Той твърди, че е открил четирите най-големи луни на Юпитер през 1610 г., същата година Галилео  открил  тях (независимо).


Шарл Месие (1730-1817), френски астроном, който търси небето за комети. Той състави списък на 103 размити обекти (nébuleuse sans étoile, or starless nebulosities) в пространството, за да не бърка звездни клъстери, галактики и мъглявини за кометите (за които той търсеше). Списъкът е бил добавен към Месие и сега се състои от 35 галактики, 30 открити клъстери, 29 кълбовидни купове, 4 планетарните мъглявини, 7 дифузните мъглявини, и две непотвърдени обекти, които са били погрешно за мъглявини от Месие).


Мария Мичъл (1 август 1818-28 юни, 1889) е първата жена професор по астрономия на Съединените щати. През 1865 г., Мария Мичъл става професор по астрономия в колежа Васар в Poughkeepsie, Ню Йорк (тя преди това е бил библиотекар). Тя открива комета (1847), учи за планетите Юпитер и Сатурн, и фотографира  много звезди. Въпреки постиженията си, когато тя посети обсерваторията на Ватикана в Италия, на нея и е позволено само да посещава обсерваторията през деня. Мария Мичъл е първата жена, приета в Американската академия за изкуства и науки (1848), Асоциация за напредък на науката (1850), и американската Философски общество (1869). Митчел е един от основателите на Американската асоциация за напредък на жените (1873).


 Андрия Мохорович е югославски геофизик (1857 - 1936 г.). След разглеждане на сеизмичните вълни от земетресението долина Kulpa 1909, Мохорович теоретизира, че съществува границата между земната кора и горната мантия (на около 50 км под повърхността), в която скоростта на земетресението вълни става много бързо. Този район се нарича границата  на Мохорович.Кратер на обратната страна на Луната също бил кръстен за Мохорович.


Патрик Мур (1923 -) е английски астроном, който е написал над 60 книги, посветени на астрономията и прави редовни телевизионни изяви на Би Би Си, популяризира астрономията. Той е направил работата на лунно картографиране.


Йохан Мюлер (1436-1476) е немски астроном и математик. Изучава тригонометрия, превежда трудове на Птолемеите, от оригиналния гръцки език. По ирония на съдбата, превода му помага за  сваляне на  теорията на Птолемеите за вселената (в която Земята се е смятало, да бъде в центъра на Вселената). Той също така е работи по равнинна и сферична тригонометрия. Мюлер също наблюдажа движението на Луната, планетите и кометите. A 108 км в диаметър, лунен кратер, наречен Regiomontanus (ширина : -28.3 градуса, дължина: 1.0 градус), е наречен на Мюлер.


Исак Нютон (1642-1727) е английски математик и физик, кой е създател на пресмятания (едновременно, но независимо от Лайбниц), формулира законите на гравитацията, изследва природата на светлината (той открил, че слънчевата светлина е направена от светлината на различни цветове)  и законите на движение: 1. Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние. 2. Сила, действаща на системата отвън, води до ускорение на системата: F = m.a            3. Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Нютон също подобрява дизайна на пречупващите телескопи (с помощта на обективно огледало, вместо леща), и сега се нарича Нютонов телескоп.


Хайнрих Вилхелм Матеус Олберс (1758-1840) е немски астроном и лекар, който публикува парадокса на  Олберс (Защо небето е тъмно през нощта? Или  защо звездната светлина не прави ярко небето ?) (1823) определя, че Уран е планета, не комета (1781), открил Олберовата  комета (1815) и формулирани метода за изчисляване на орбитите на комети.


Ян Хендрик Оорт (1900-1992) е холандски астроном, който изчислява разстоянието до средата на галактиката Млечен път, картирайки нашата галактика, се оказа, че зоните около центъра на галактиката се върти, и предложил съществуването на Облак на Оорт 1950-те. Облак на Оорт е облак от скали и прах, които могат да заобикалят нашата слънчева система. Този облак може да бъде където произхождат дълъго периодните комети. Това е хипотеза, че облакът на Оорт е отговорен за периодичните масови измирания на Земята.


Джузепе Пиази  (1746-1826) е италиански астроном, който открива и именова първия (и най-големият) астероид Церера, на 1 януари, 1801. Астероидите са големи, скални обекти, които обикалят около Слънцето в пояс между Марс и Юпитер.


Клавдий Птолемей или Птолемей (около 87-150) е гръцки астроном и математик, който пише за своята вяра, че всички небесни тела се въртят около Земята. Неговите писания, повлияват на идеите на хората за Вселената, за повече от хиляда години, докато Коперниковата система (за хелиоцентричната Слънчевата система) е приета.


Питагор от Самос (569-475 г. пр. Хр.) е гръцки философ, математик и астроном, който основава философско и религиозно училище, питагорово училище в Кротон, Италия. Питагор вярвал, че Земята е сфера, в центъра на Вселената. Той правилно наблюдавал, че сутрешна звезда и звездата на вечерта са един и същ обект, на планетата Венера. Питагор (или Питагорейците) направили редица от основните математически открития, че за правоъгълен триъгълник, сумата от квадратите на двете по-къси страни е равен на квадрата на хипотенузата (известен като питагорова теорема);, че сумата от ъгли на един триъгълник е равен на два прави ъгъла, и че ирационалните числа съществуват. A 142 km широк лунен кратер е кръстен на Питагор , разположен на (географска ширина 63,5 °, дължина 63,0 °).


Гроте Ребер (11 декември 1911-  20 декември  2002 г.) е радио инженер и пионер любител астроном, който е първият човек, откривател на радио вълните Карл Янски, идващи от Космоса. Ребер построява 9-метрова параболична антена, радиорефлектор в Илинойс - това е първият радио телескоп, използван за астрономия. Той открити първите сигнали (при честота от 160 мегахерца, около 2 метра дължина на вълната) през 1939 г., с третия си приемник. Работата на  Ребер доведе до големи постижения в радиоастрономията, той прави първите карти на радио на небето и показа, че най-ярките райони съответства на центъра на Млечния път. Ребер започна усилена работа в областта на  голяма дължина на вълната/нискочестотна (1-2 MHz, 150-300 m дължина на вълната), радиоастрономията, движейки се към Тасмания (остров край югоизточния бряг на Австралия), където могат да бъдат получени тези радиовълни (защото голяма дължина на вълната радиовълни може да получите чрез йоносферата на Земята върху тази част на земното кълбо, поради дупка в озоновия слой).


Оле Ромер (1644-1710) е датски астроном, който през 1675-1676, бе първият човек, доказал,  че скоростта на светлината е крайна. Ромер направи това при наблюдения на затъмненията на луната Йо на Юпитер, като разстояние на Юпитер от Земята варира през годината. Той забелязал, че наблюдавания период на орбитата на Йо се различава с около 20 минути, той заключи, че тази разлика се дължи на допълнително разстояние, че светлината е трябвало да пътуват до Земята. Неговите изчисления със скоростта на светлината около 225,000 километра в секунда (това е наистина малко по-бързо, по 299,792 километра в секунда).


Хенри Норис Ръсел (1873-1967) е американски астроном, който независимо от Е. Херцшпрунг , реализира връзката между температурата на звезда (цвят) и нейната яркост и проектира схема, която илюстрира тази връзка през 1913 г., наречена по-късно  Херцшпрунг – Ръсел диаграма.


Карл Сейгън (1934-1996) е американски астроном, който открива, че на повърхността на Венера е изключително горещо и пагубно (противно на предишни модели на леката повърхност на  Венера). Сейгън също така показа, че вселената има много органични химикали на въглеродна основа) и че животът е вероятно да съществува през космоса. Той беше голям популяризатор на астрономията, също участва в много полети на НАСА и SETI. Той е пионер в областта на екзобиологията.


Алън на Рекс Сандаж (1926 -) е астрономът, който през 1950 г., измерени скоростта на разширяване на Вселената, Хъбълова константа (Н), която той изчислява на 50 км / сек / MPC. От това, Сандаж оценява на възрастта на Вселената (T), за да бъде 19,2 милиарда години [T = 2/3 х (1 / H)]. Тези изчисления са се променили през годините и сега, H = ~ 75 (T = 12.9 милиарда години) е по-общо приета. Сандаж открили квазарите през 1964 година.


Джовани Скиапарели (1835-1910) е италиански астроном (и директор на обсерваторията Милано), който пръв картира Марс (през 1877) и внимание към мрежата на "канали" на Марс. Наблюдава въздействието от марсиански кратер (Кратерът Скиапарели, 461 км = 277 мили в диаметър) и полукълбо на Марс е кръстена на Скиапарели. 


Хайнрих Швабе е аматьор немския астроном, открил, че слънчевите петна се появи в 11-годишен цикъл. Швабе е фармацевт, който наблюдава слънцето ежедневно и публикува своите наблюдения, "Слънчеви Наблюдения през 1843"- през 1843 г.


Харлоу Шаплей (1885-1972) е американски астроном, който е бил първият човек, който точно е преценил размера на галактиката Млечен път и нашата позиция в него.


Бенгт Георг Даниел Стрюмгрен (21 януари, 1908 - 4 юли, 1987) е датски астроном, който изучава структурата на звездите, включително звездни атмосфери, техния състав (какви елементи съдържат), и йонизационните в звезди. Той теоретизира, че на йонизирани облаците водород съответстват горещи звезди ("Strömgren сфера"). Стрюмгрен определя и връзката между плътността на газа на една звезда, неговата пропускливост, и размера на "сфера Strömgren" на йонизиран газ, което го заобикаля. Той също работи по фотоелектричната фотометрия (измерване на интензитета на фотоелектричния ефект от астрономически обект).


Джоузеф Джон Томсън е британски учен, който открива наличието на електрона през 1897 г.. Електроните са малки, негативно заредени атомни частици. В един атом, те обикалят орбитата около ядрото.


Тимочарис е  гръцки учен, който наблюдава звездите около 290 г. пр. Хр и очевидно повлиява върху Хипарх.


Клайд Томбаух (1906-1997) е американски астроном, който открива Плутон през 1930 година. Той правилно прогнозира (през 1950), че на повърхността на Марс е била покрита с кратери.


Томас Райт (1711-1786) е британски космолог. Райт е един от първите хора (заедно с Йохан Ламберт (1728-77) и Имануел Кант (1724-1804)), които през 1750 прави хипотезата за структурата и произхода на нашата Слънчева система и галактиката. Използването на религиозни и философски аргументи, Райт  прави хипотеза, че Млечният път е тънка плоска система от звезди с нашата слънчева система в близост до центъра, както и че е имало други подобни, но далечни звездни системи, които той нарича мъглявини).