Съзвездие Андромеда

Автор: Росен Илиев

Галактика Андромеда (Andromeda)

 
Според гръцката митология Андромеда е дъщеря на Цефей, цар на Етиопия, и съпругата му Касиопея. Касиопея обявява публично, че надминава по красота дъщерите на морския бог Посейдон. Господарят на морето не може да търпи такава смелост и нарежда на морски чудовища да унищожат Етиопия. За да омилостивят Посейдон, Касиопея и Цефей решават да принесат дъщеря си като жертва на чудовището и оковават Андромеда за скала с изглед към морето. Там я вижда Персей и я спасява от смъртта.
В съзвездие Андромеда няма ярки звезди, но е известно с факта, че съдържа мъглявината Андромеда (M31) и спътниците на галактиката - M32 и M110. Останалата част от съзвездието са малки обекти,  интерестни за любителите астрономи.
Галактика Андромеда (Andromeda)
Галактиката включва следните звезди:
α (Aлфа Aндромеда, Aлферац) - спектроскопска двойна система (AO), на разстояние 97 светлинни години
β (Бета Aндромеда, Светове) - хубав червен гигант (MO), на разстояние 199 светлинни години.
γ (Гама Aндромеда, Алма / Aлмaк) - множествена система, съдържаща оранжеви(К2), и сини (B9) звезди, и по-слаб трети компонент на разстояние 355 светлинни години.
δ (Делта Андромеда) - оранжев гигант (К3),на разстояние 101 светлинни години.
Галактиката включва следните звездни системи (мъглявини и галактики)
Галактика Андромеда (M31) - спирална галактика, на разстояние 2,4-3 милиона светлинни години. При подходящи условия, видима и с невъоръжено око.
M32 - елиптична галактика- джудже на разстояние 2,3-4 милиона светлинни години. Сателит M31.
M110 - елиптична галактика- джудже на разстояние 2,3-4 милиона светлинни години. Сателит M31.
Мъглявина „Синя снежна топка” (NGC 7662) – планетарна мъглявина, на разстояние 2610 светлинни години. Изглежда като малък син диск с малка яркост.
Галактика Андромеда (Andromeda)