Алфа Кентавър

Автор: Росен Илиев

Алфа Кентавър

Звездната система, Алфа Кентавър е най-близката до Слънцето, на разстояние от около 4,3 светлинни години от Земята. Това е тройна система, състояща се от слънчев тип звезди, Алфа Кентавър А и Б и слабата звезда-джудже Проксима Кентавър (или просто Проксима). Проксима е малко по-близо до нас, отколкото основната двойка (4.22 светлинни години), което определя името й ("най-близката"). 
Алфа Кентавър А - Ригел Кентавър;
Алфа Кентавър Б - Бунгулa (може би от латинското Ungula - "копито".);
Алфа Кентавър Б - Проксимa или Toлиман. 
Тази тройна система от звезди е ясно видима през телескоп. 
Алфа Кентавър А е от същия спектрален тип като Слънцето. Третият компонент - Проксима Кентавър се върти около общ център за десетки, може би стотици хиляди или дори милиони години. Неговият блясък се оценява на 11 величина. И тази червена звезда-джудже от спектрален тип K5, както и много други в нашата галактика се намира по-близо до Слънцето от всяка друга звезда.
Най-голямата звезда, Алфа Кентавър А е с диаметър от около 1,708 x 106км, т.е. 1,227 пъти диаметъра на Слънцето. Диаметърът на Алфа Кентавър Б е 1,204 x 106км. Планети в тази система още не са открити, въпреки че не е изключено някой от трите компонента да притежава такава.