Астероидът Веста съдържа учудващо количество водород

 

 
 
До скоро астероидът Веста се смяташе за сухо, безводно небесно тяло. Измерванията на космически кораб „Зора” показват, че Веста съдържа значително повече водород, отколкото се смяташе. Изследването е извършено от два отбора от изследователи от научното списание "Nature" (природа). Представените данни показват, че в продължение на дълъг период метеорити са транспортирали вода до астероида.
Кратерът Марша на Веста
 
Кратерът Марша на Веста
Брет Деневи от университета "Джон Хопкинс" в Лоръл в американския щат Мериленд, и нейните колеги разгледаха необичайния, осеян със земни формации терен на Веста. Тези с неправилна форма, без рамкови депресии се намират основно в и около кратери. Подобни структури съществуват също и на планетата Марс. Изследователите и в двата случая предполагат, че те са създадени от изпарението на летливи вещества, в резултат на топлината, освободена по време на удара. "Това показва, че части от повърхността съдържа относително голяма част от летливи вещества", казва Деневи и нейният екип.
Тази презумпция потвърди и Томас Притиман и колегите му от  „Planetary Science Institute” в Tусон. Екипът е изследвал химическия състав на повърхността на астероида с детектор за гама-лъчи и неутрони. "Скалата Веста съдържа значително количество водород", пишат изследователите. Най-високият процент на водород Притиман и колегите му са открили в най-старите региони на повърхността, близо до екватора на Веста. Предполага се, че водородът се свързва под формата на ледена вода.
Разпределение на водорода на астероида Веста
Веста сега се счита за протопланета, останала от ранните дни на Слънчевата система.  За небесното тяло се смята, че е създадено в рамките на т.нар. Снежна линия - зона, където радиацията от младото Слънце е изпарила всички летливи вещества, като водата. Така че, откъде идват водорода и водата на Веста? Основното обяснение за това, е че са пренесени от сблъскващите се с астероида комети.
Разпределение на водорода на Веста
"Съставът на метеорита е изиграл важна роля в оформянето на геологията на астероида Веста", казват Деневи и нейният екип. Въглеродните хондрити са се върнали във водата на небесните тела в рамките на снежната линия, и по този начин влиянието върху развитието на вътрешните планети от нашата Слънчева система е значително.