Канопус

 
Канопус или Алфа Карина, е втората най-ярка звезда (след Сириус) в нощното небе, с визуален магнитуд -0.73 и абсолютен магнитуд -5.53. Разположен е в южното съзвездие Карина ( в превод от латински „кил на кораб”) на разстояние 310 светлинни години (96 парсека) от нашата Слънчева система. Името му идва от древен град в северната част на Египет, разположен източно от Александрия, както и от кормчията на спартанския цар Менелай, участник в Троянската война. Въпреки, че е доста ярък, Канопус не е видим за всекиго в северното полукълбо на север от 37˚с.ш.
Канопус е бял свръхгигант от спектрален тип F. Температурата на повърхността на звездата се оценява на около 7350˚К (7077˚С).
Канопус е бил най-ярката звезда в нощното небе по време на поне три различни епохи от земната история в продължение на 4 милиона години. След около 480 000 години той отново ще стане най-ярката звезда видима от земната повърхност, според някои учени за период от 510 000 години.
Канопус е силен източник на рентгенови лъчи, които вероятно произвежда в своята корона, магнитно загрявана до около 15 000 000˚ К. Температурата вероятно е стимулирана от бързото въртене, съчетано със силната конвекция, процеждаща се през външните слоеве на звездата. Температура на повърхността на звездата е твърде ниска за отчитане на рентгенови лъчи