Белерофон- „първата” екзопланета


   Автор: Росен Илиев

  На 6 октомври 1995 г. швейцарските астрономи Мишел Майор и Дидие Келоз, от обсерваторията в Женева, откриват 51 Пегаси b, или както е по-известна Белерофон (по името на митичния герой от древногръцката митология, който успява да укроти Пегас). Това е първата планета,  която е открита извън нашата Слънчева система.

    Белерофон се намира на разстояние 50 светлинни години от земята, в съзвездието Пегас. Орбитира около 51 Пегас, жълто-оранжева звезда от спектрален тип G4-5 Va. Тази звезда има 1.06 пъти по-голяма маса, и 1.30 пъти по-голяма яркост от нашето Слънце.

     Това е газов гигант, подобен на планетата Юпитер, и поради това се причислява към клас екзопланети, наречен „Горещ Юпитер”.  Масата му е 150 пъти земната, или 0.6 пъти тази на планетата Юпитер.

     Като газов гигант, е невъзможно Белерофон да се е образувал толкова близо до звездата. Най-вероятно се е формирал във външните граници на системата, а в последствие е мигрирал към сегашната си позиция, вероятно след взаимодействие с втора гигантска газова планета, която след този процес е била изхвърлена извън системата.

     Белерофон обикаля около своята звезда на средно разстояние от 0.0527 астрономични единици,  за период от 4.2 земни дни, при орбитална скорост 136 км/с. Поради много близката орбита около звездата, Белерофон е буквално „изпържен”, с температура на повърхността от над 1000°С, температура достатъчно висока за да стопи алуминий.       Високите температури карат планетата постоянно да губи от газовата си обвивка, която опасва „опашки” от хиляди километри в околопланетното пространство.

     Белерофон е хиперактивен вулканичен свят, с вулкански изригвания, невъобразими за човешкото съзнание. По-голямата част от изначалния водород, който изграждал планетата, е бил загубен в космоса, затова днес плътната му атмосфера е изградена предимно от въглероден диоксид и разнообразни серни съединения. При температура от над 1000°С  атмосферата съдържа също и изпарени скали, богати на желязо и никел.

     Предвид всичко казано дотук става ясно, че Белерофон е изключително враждебен свят, на който животът не би могъл да оцелее.