Глийзе 581 с- „водната планета”

Автор: Росен Илиев

 
     Глийзе 581c е екзопланета, обикаляща около 581 Глийзе, червено джудже в съзвездието Везни. Това е 89-тата най-близка до Слънчевата система звезда.
    Глийзе 581 с обикаля около своята звезда на разстояние 0.073 астрономични единици (1 а.е.=150 000 000 км). Ексцентритетът й възлиза на 0.07. Орбиталният период на планетата е почти 13 земни денонощия. 
    Масата на Глийзе 581c е в рамките на 5.36 до 10.4 земни маси. Предвид това планетата се характеризира като „суперземя” (от 1 до 10 земни маси). Учените все още не са сигурни какъв е радиусът на планетата.
     Глийзе 581c придоби известност, когато през 2010 г. бе установено, че се намира в обитаемата зона на своята звезда - първата екзопланета с малка маса (извън нашата Слънчева система) открита в такъв регион. Тя е разположена на около 20 светлинни години от земята.
     Обитаемата зона на звездата, както подсказва името, е районът около звездата, в който условията са подходящи за поддържането на живот. Друг термин, който обикновено се използва за такъв район е „зоната на златокоска”.
      Някои учени изказаха мнения, че цялата повърхност на планетата е покрита с течна вода. Много е вероятно тези океани да са населени с разумен живот.
      По-скорошни проучвания, обаче, карат учените да подозират, че атмосферата на Глийзе 581c предизвиква парников ефект и следователно планетата не може да бъде обитаема. Парниковият ефект е явление, при което има наличие на твърде много парникови газове в атмосферата, поради което повърхността на планетата се прегрява.
     Това от своя страна това насърчава много бързо изпаряване и натрупване на водни пари в атмосферата. Между другото, водната пара е идентифицирана като парников газ. По този начин, натрупването на водни пари допълнително увеличава парниковия ефект на планетата. 
      Поради това, някои учени смятат, че водата на планетата, не би могла да бъде в течна форма. Вместо това, тя би била под формата на пари.