Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Маникюр в София  
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

 

Една трета от цялата храна в света отива в боклука, докато 820 милиона души на планетата гладуват.

Продуктите се развалят навсякъде, някои дори не напускат нивите: над 20% се изхвърлят на етапа на селскостопанско производство, преработка и транспортиране. Други 9% се губят поради неправилни условия за съхранение и логистика. Но повечето от загубите на храна настъпват при нас - често по същите причини.
 
В Русия се генерират 17 милиона тона хранителни отпадъци годишно , които отиват на депото и отделят 2,4 милиона тона метан, парников газ, който влияе върху климатичните промени.
В момента отворете хладилника у дома или в офиса и намерете разваления продукт там. Намерили ли сте? Сега прочетете как да избегнете това и спрете да бъдете спасител на храна. И кажете на колегите си!
 
Foodweister - човек, който хвърля храна (от англ. Food food - хранителни отпадъци).
 

Как да не бъдеш хранителник вкъщи?

Планирайте своите покупки
Преди да отидете в магазина, решете кое ястие искате да готвите и кои продукти липсват. Направете списък за пазаруване и след това проверете съдържанието на хладилника - може би някои от продуктите, които вече имате.
 
Не ходете в магазина на "празен стомах", в противен случай рискувате да се върнете у дома с куп импулсивно пазаруване. С цветни рафтове, пълни със стоки, ще бъдете привлечени от изгодни оферти „две за цената на три“ или акции „само днес“ преди месец. Тук списъкът е вашата житейска шаман, придържайте се към него и не се поддавайте на провокациите на търговците. Това ще спаси планетата от отпадъци, а вие от нерационални покупки и разхищение на пари.
 

Съхранявайте правилно храните

За да започнете, прочетете инструкциите за хладилника. В него се казва в кои зони и при каква температура трябва да се съхраняват различни продукти. Ако фризерът е разположен отгоре, тогава под него е най-студеното и можете да съхранявате месо и риба. По-добре е да не оставяте яйца и мляко на вратите: температурата на тези места е нестабилна, поради което продуктът се влошава много по-бързо.
 
Следвайте принципите на близостта до стоки: продукти с различни сорбционни свойства (способността да абсорбират различни летливи вещества от околната среда) и температурата на съхранение не могат да бъдат поставени на един рафт. Например всички зеленчуци и плодове отделят етилен - газ, който ускорява процеса на гниене. Някои от тях се считат за шампиони в присъствието на това вещество: домати, авокадо, банани, круши, киви. Ето защо е по-добре да не съхранявате в близост до тях продукти, чувствителни към етилен: ябълки, моркови, краставици, картофи, броколи. Следвайки тези правила, можете да удължите живота на вашата храна.
 
 
Редовно почиствайте хладилника от прах, мръсотия, лед и сняг - това не само се отразява на срока на годност на стоките, но и спестява енергия. Не забравяйте да проведете одит и незабавно извадете от хладилника всичко, което вече се е влошило, покрито с мухъл. В противен случай, заради един гнил домат, цялата храна ще страда.
Яжте първо нетрайни храни. За да не ги загубите, поставете ги отпред и във вътрешността поставете това, което се съхранява по-дълго. Ако сте готвили много и разбирате, че през следващите 3-4 дни не яжте всичко - замразете остатъците. Вкусът на борш след размразяване не се променя.
 

Създайте нова храна от остатъчни продукти

От остатъците от храна или продукти, които изглеждат неподходящи, можете да създавате нови ястия. Например, направете си пюре от затъмнен банан и други презрели плодове. Останалите зеленчуци могат да се използват за супа от пюре или яхния, за което крекерите, направени от сушен хляб, са идеални за. Използвайте кисело мляко за палачино тесто или направете домашно извара. Не забравяйте, че храните, които искате да изхвърлите, не са отпадъци, а недооценена храна. Посъветвайте се с бабите и майките си за съвет - те със сигурност ще намерят приложение за застоялото парче във вашия хладилник.
 

Споделете храна

Ако нямате време да хапнете салата или шарлотка, поканете приятелите си на вечеря. Присъединете се към Foodsharing. Ще дам храна безплатно ” и ще споделям с хората супа, бисквитки или допълнителни моркови. Можете също така да станете „хранителен спасител“ - доброволец, който взема остатъци от храна от заведения и след това ги прехвърля на нуждаещите се.
 

 

Спестете храна

Присъединете се към социалните движения за спасяване на храна: например с споделянето на храна можете не само да давате храна, но и да я вземете. Така няма да увеличите търсенето на производство на нови стоки и да спестите ресурсите на планетата.
 
Подкрепете проекти, които предлагат непродадена храна от кафенета и ресторанти със страхотна отстъпка, спестявайки я от сметището. В Санкт Петербург EatyEat и EatMe правят това (работи и в Москва, Казан и Нижни Новгород). В Москва - DoggyBag . Купувайки храна чрез тези приложения, спестявате пари и спестявате продукти, които институциите биха могли да отпишат.
Не се спирайте на външния вид на продукта в магазина и не го отказвайте, ако е набръчкан. Запишете „самотни“ банани, ябълки от печени ябълки на корите, краставици с форма на персонализирани и лекувайте храната внимателно.

 

Как да не бъдеш хранителник в кафене?

Запазете храна преди да дойдете
Намалете образуването на хранителни отпадъци на етапа на избор на кафене. Проучете менюто на мястото, което искате да посетите: какъв размер е, дали има сезонни ястия в него, раздел за дегустация (комплекти). Ако кафенето или ресторантът разполага с богат избор от ястия, тогава вероятността да поръчате самата "същата" салата на последната страница е намалена. В този случай продуктите, закупени под него, ще останат нереализирани и ще бъдат изпратени в кошчето.
 
Затова е по-добре да подкрепите заведенията с малко меню, за което по-често се купуват пресни съставки.
 
Ако знаете кога искате да дойдете в кафенето, резервирайте маса. Това ви гарантира наличието на място. Резервацията също така помага на готвача да оцени обема на ястия и приготвяне, които трябва да се направят, така че храната да остане в търсенето.
 

Поръчайте храната разумно

Не поръчвайте няколко ястия наведнъж, особено когато сте гладни. Трудно е да бъдеш рационален, когато искаш да ядеш слон. Затова отделете време, започнете с едно и, ако е необходимо, поръчайте нещо друго. Проверете със сервитьора за размера на порцията, за да видите дали можете да се справите с яденето. Попитайте дали има възможност да поръчате половин порция на по-ниска цена - вашата инициатива може да е причина за промени в институцията. Разберете предварително как се сервира ястието ви: ако е придружено от нещо, което не ядете, помолете да не го носите. Например туршии за предястия или джинджифил и уасаби за суши. Често в институциите се изнася кошница хляб за храна - предупреждавайте, ако нямате нужда.
 

Вземете храна със себе си

Ако храната все още остане, не се колебайте да я вземете със себе си - това също ще ви позволи да забравите малко за готвенето у дома. Някои се срамуват от това. Други изглежда смятат, че съжалявате за полуядените рубли, останали в чинията. В действителност показвате уважение към продуктите и работата на готвачите. Аеробатика ще бъде, ако се подготвите за пътуване до ресторант и дойдете с контейнера си, за да спестите не само храна, но и да избегнете еднократни опаковки.
 

Как да проведем събитие без загуби? (хранителни и финансови)

Рождени дни, сватби, фирмени партита, новогодишни празници - всички тези събития са обединени от храна, която остава след всяко празненство. За да избегнете това, помислете предварително за менюто на вашата таблица. Пребройте колко хора ще бъдат, разберете за хранителните им навици. Преценете колко ястия са необходими, така че да не са останали много допълнителни порции. Ако готвите сами, опитайте да използвате по-сезонни продукти, изберете нещо за споделяне на храна или помолете гостите да идват заедно с продукти, които не се нуждаят.
В Русия движението развива затвора - готвене от продукти, които вече не са необходими на собствениците. Един от най-дръзките начини за провеждане на събитие без хранителна трева е да направите кетъринг от запазената храна. В Санкт Петербург и Москва проектът "Храната ще спаси света . " Активистите организират кафе паузи, приеми и банкети от хляб и рулца, които искаха да отпишат, и от остатъците от зеленчуци и плодове от зеленчукови депа. Понякога момчетата намират по-екзотични опции, например херинга, която децата дисектират в клас по зоология.
 
Ако все още не сте готови за такъв кетъринг, уверете се, че след празника останалата храна няма да отиде на сметището. Разпределете го чрез споделяне на храна, лекувайте съседите си, споделяйте го с приятелите си. 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.