Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Маникюр в София  
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

 

Климатичните промени в Централна Азия: какви са последствията?

Бенджамин Орлов е професор в Колумбийския университет и член на работната група на Изследователския институт за планински общности на Университета на Централна Азия
 
Според Световната банка страните от Централна Азия са по-склонни да изпитат по-значително затопляне в региона от средното за света: например, ако светът се затопли до 4 ° C, средната годишна температура в Централна Азия е края на 21 век ще се покачи с 7 ° C в сравнение с периода от 1951 до 1980 година. (и в сравнение с глобалната скорост, увеличението ще достигне 3 ° C). И така, какво означава такъв скок на температурата за самия регион на Централна Азия? И какви последствия се очакват за постсъветските републики?  
 
По принцип затоплянето се случва по целия свят, но отделните парцели земя се нагряват с различна скорост. Високата температура в Централна Азия има няколко последствия. Първият е ефектът на високите температури върху водните ресурси. Нивото на водата във водните тела ще намалее поради ускореното изпаряване на водата при по-високи температури. Топенето на ледници ще намали количеството вода. Второ, растителният свят, който се нуждае от повече вода, ще бъде под натиск. С повишаването на температурата обемът на консумираната от растенията вода се увеличава. Всичко, което се напоява, също се нуждае от повече вода. Трето, в региона ще има изместване на растителната лента нагоре, защото Растенията ще растат в райони, където температурата е най-подходяща за тях. Така пустините, които са най-ниските региони в Централна Азия, издигнете се, същото ще се случи и с ливадни парцели. Горите ще се преместят нагоре в по-високи части на планината.
 
Подобна връзка между водата, температурата и растителността е от голямо значение за живота и икономическата дейност. Също така всичко това е важно от гледна точка на жизнеността и условията на човека за живота му, защото в горещо лято растенията и дърветата играят важна роля за охлаждането на въздуха и осигуряването на сянка. В големите и малките градове, както и в селските райони, дърветата са често срещано явление. Повишаването на температурата ще окаже натиск върху растенията от природни и културни пейзажи.
 
И четвъртото - очаква се здравето да се влоши при по-висока температура, особено по отношение на топлинните вълни, наблюдавани през последните десетилетия в цяла Азия и Европа. Топлинните вълни ще засегнат хората с лошо здраве, по-специално децата и възрастните хора.
 
Какъв е ефектът от топлината върху селското стопанство? Можете ли да дадете пример?
 
Ярък пример е отглеждането на овощни градини, което ще даде по-малки добиви, tk. дърветата страдат от треска. Дърветата ще използват повече енергия, така че листата да не падат и да дават по-малко плодове. Количеството произведени млечни продукти ще намалее поради факта, че животните също ще страдат от топлина. Водата е необходима за поддържане на правилната телесна температура при животни или хора и няма значение дали говорим за изпотяване или издишване на пара.
 
Очевидно имаме предвид живот в планината. Но какво да кажем за страните от Централна Азия, разположени надолу по течението?
 
Водните ресурси са от голямо значение за газовата и нефтената промишленост в Казахстан и Туркменистан. Те са важни и за Узбекистан, в който едрата памучна промишленост играе важна роля в икономиката. В исторически план в разпределението на водата в двете страни имаше лошо управление. В периода на съществуването на СССР доминира принципът на централното планиране, няколко години по-рано, както и масовото производство. Този подход не е подходящ за нестабилно водоснабдяване, което трябва да се решава ежегодно.
 
Предполага се, че първоначално в Централна Азия винаги е имало достатъчно вода, това мнение вече се е вкоренило в съзнанието на хората. Но в региона преходът към частна собственост не е осъществен достатъчно прозрачно, управлението е продиктувано от политически цели, а не от фактори за рационално използване на природните ресурси. Но всъщност има надежда, че разбирането на последиците от изменението на климата, както и пазарната конкуренция, ще принудят страните надолу по веригата да приемат по-ефективен подход за управление на водите. Всъщност има множество възможности за подобряване на разпределението и управлението на водата.
 
Каква е прогнозата ви за гъсто населената долина Фергана?
 
В долината ще има намаление на добива в напояваната зона, където се отглеждат памук и зеленчуци. Високите температури ще повлияят пряко на спада на производството и могат да причинят вредители, както растенията са отслабени в жегата и не могат да прилагат естествената си защита. Много е вероятно популациите от насекоми да процъфтяват при по-високи температури. Промените в климата обаче дават възможност за избор на подобрени методи за напояване, както и за преминаване към устойчиви на топлина култури и култури.
 
Например вместо картофи може да се отглежда пипер. Що се отнася до памука, ще бъде необходим радикален преход към многогодишно разнообразие от памук, който расте забележително при по-високи температури. Това е специална памучна култура, която се нуждае от по-малко поливане. Пазарната му стойност е по-висока от обичайната. Многогодишните памучни култури обикновено растат на морско ниво в екваториалната зона (в страни като Перу). Поради това съществува възможност за преход на памучната промишленост на Узбекистан към вида памук, който може да расте в условия на температура, открити в пустинята.
 
В този случай говорим за повишаване на температурата в Централна Азия до 4 ° C? 
 
Повишаването на морското равнище не трябва да засяга Централна Азия. Това обаче ще окаже значително влияние върху глобалните финансови центрове, които са разположени в крайбрежните градове, които включват Ню Йорк и Лондон. Все още не е ясно какъв точно ефект ще има върху световната икономика. Не говоря за апокалипсиса, но повишаване на температурата с 4 ° C ще доведе до огромни промени, които ще настъпят по целия свят. В Централна Азия периодът на необичайно горещото време ще стане по-дълъг. През лятото температурата в долината Фергана достига 40 ° C, а сезонните промени могат да започнат месец-два по-рано или по-късно, а това ще доведе до рязък скок на температурата в региона от 40 до 45 ° C. В тази връзка, за кратък период от време растенията и дърветата ще бъдат подложени на по-голям стрес и това ще доведе до тяхната смърт. В резултат на това ще станем свидетели на промяна в пейзажа.
 
Нека ви дам пример: в Саудитска Арабия и страните от Персийския залив има висока температура. Също така тези страни имат големи запаси от вода, които могат да управляват, защото от своя страна са производители на петрол. Имат достатъчно пари и петрол за обезсоляване, което им позволява достъп до подземни води. Тези страни изцяло субсидират селското стопанство. В Саудитска Арабия се отглежда пшеница, има млечни ферми - всички тези страни могат да си позволят. Възможно е обаче поради нарастването на температурите да се наложи да поставят приоритет на потреблението на вода за градските нужди, а не за селскостопанските нужди. Може би ще дойде време, когато напояването на селското стопанство ще им се струва лукс. Поради голямото търсене на вода за битово използване, напояваното земеделие не може да бъде поддържано. Подобна аналогия може да се направи със страните от басейна на река Сирдарья, където градските и вътрешните водни ресурси ще бъдат приоритет. Такъв преход може да бъде по-труден, защото Районът не е толкова богат, колкото Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.
 
Каква е вашата оценка на способността да се адаптирате към изменението на климата в Централна Азия? До какви действия може да доведе стратегията за адаптиране? Какви са вариантите за гъсто населената долина Фергана?
 
В Централна Азия положителните елементи на способността за адаптиране включват: високо ниво на грамотност и образование, висока ангажираност на жителите към региона, както и известна обществена осведоменост поради миграцията. Известно е, че мигрантите допринасят за стабилността на региона по време на крайна нужда и природни бедствия. Това наблюдавахме в Хаити след урагана Матей и след миналогодишното земетресение в Непал. Тогава мигрантите обединиха сили, за да изпратят големи средства на своите роднини и приятели, които останаха у дома. Ако глобалното затопляне се случи в Централна Азия, мигрантите ще разберат за това и ще увеличат паричните преводи у дома.
 
Но има ограничения - липсата на прозрачност и откритост на местните власти, липсата на свободни медии и комуникации, както и липсата на широк граждански диалог. Освен това сложността на граничните спорове в долината Фергана създава напрежение по национални и етнически линии, което може да попречи на ефективното управление на водните ресурси. Всички тези предпоставки могат да възпрепятстват търсенето на решения за адаптиране към климатичните промени. Поради опасенията относно влиянието на изменението на климата, всичко това наистина създава проблем за хората от Централна Азия.
 
Но в други страни има положителни примери. Река Йордан е пример за това как страните си сътрудничат в управлението на водите. Има много аналогии между Мъртво море в Близкия Изток и Аралско море в Централна Азия. Точно както в случая на Аралско море, пострадало от неумелото управление на водните ресурси на басейните на Амударья и Сирдарья, Мъртво море е изправено пред риск от изчерпване по време на изтегляне на вода от Йордан. Въпреки това има добра новина: установено е сътрудничество между Йордания, Израел и Палестина с известно участие на Ливан и Сирия. Продължава вече 60 години с разработването на единен план за развитие на водните ресурси на долината на Йордан в средата на 50-те години. Агенциите, участващи в планирането на използването на водата в горните страни, разработват план, чиито точки се следват от всички участници. Държавите не делят водата по равно, но постоянно се срещат, за да обсъдят разпределението на водата. Самите израелци, йорданци и палестинци разбират, че е необходимо да се намери общо решение. Така сред страните, които все още спорят за границите и имат сложни отношения, има консенсус по въпроса за водата. Три държави разбират нуждите на другите. Не казвам, че това е хармоничен процес, но поне всичко това води до някакво планиране.
 
И въпросът ще бъде какво трябва да се направи, за да се подобри разпределението на водните ресурси между Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Мисля, че процесът на намиране на решения в долината на Фергана ще бъде бавен и някои неуспехи ще бъдат свързани с приемствеността на управлението. Например, някои служители на министерството в Израел, Йордания и Палестина се променят сравнително рядко. Но в страните от Централна Азия реорганизацията на министерствата и смяната на служителите се случват по-често. Можете да разгледате примери за международно сътрудничество по въпросите на водата между държави на конфликтни басейни и да разгледате състава на комисиите, които обсъждат въпроси за разпределението на водата. Тези комитети включват министерства, академични среди, гражданско общество и бизнес общности. Първата стъпка е лесна за извършване, и той ще изтегли следното. Можете да започнете с обсъждане на серия от данни за водните ресурси на страните. Страните нагоре по течението разполагат с данни за инструментариум, а страните по веригата биха искали да получат тази информация. А процесът на обмен на данни в Централна Азия може да отнеме десетилетия.
 
Вярвате ли, че всички предпоставки за воден конфликт съществуват в Централна Азия?
 
Университетът в Орегон има база данни за водоразделенията, която е създадена под ръководството на професор Аарон Волф. Той твърди, че светът все още не е срещал водни войни. Има известни търкания, но обикновено чрез преговори се постигат някои решения. Като се замисля за Азия, мисля, че в сравнение със Централна Азия проблемите с водните ресурси са по-сложни в Хималаите, Каракорум и Индуист Куш. Реките, които се вливат от Индия в Пакистан, са обект на напрежение и нека не забравяме, че тези страни - и двете ядрени сили - вече са се сражавали помежду си няколко пъти.
 
По целия свят виждаме напрежение. По-специално, страните надолу по веригата изразяват своята загриженост, когато страните нагоре по течението изграждат водноелектрически централи. Например изграждането на нови водноелектрически централи в басейна на Нил в Етиопия създаде огромен проблем за египтяните. Сирия и Ирак са постоянно във вражда с Турция заради турските водноелектрически централи, изградени на реките Тигър и Ефрат. Въпреки това в момента тези конфликти съществуват повече на дипломатическо ниво. Надявам се, че подобен модел ще бъде приложен в Централна Азия. Не искам да се надявам напразно, но не искам да се отчайвам. Не мога да отговоря на въпроси за преговорите между страните от Централна Азия, защото това е отговорност на регионалните власти, но защото говорим, разбирам, че дори данните за валежите могат да бъдат полезни за хидрологични модели, които могат да предскажат речния поток. Следователно може би страните трябва да координират своите метеорологични служби под егидата на глобалната програма, която включва Световната метеорологична организация. Това е един момент, в който можете да сравнявате данни. Позициите на Киргизстан и Таджикистан не са много по-слаби, отколкото в басейна на Нил, където Египет е много по-силен от Етиопия и други гранични държави, разположени нагоре по течението.
 
След запознаване с научните изследвания може да се предположи, че повишаването на температурата ще доведе до опустошения под формата на суша и недостиг на вода в страни надолу по течението (Узбекистан, Туркменистан и Казахстан), а Киргизстан и Таджикистан, които са нагоре по течението, ще срещнат такива естествени катаклизми като наводнения и свлачища. Какво трябва да се направи в региона, за да се сведе до минимум този негативен ефект?
 
Има комбинация от подобни неблагоприятни фактори в страни, разположени нагоре и надолу по течението. Най-забележимите природни бедствия в Киргизстан и Таджикистан. Що се отнася до негативните ефекти в Централна Азия, искам да отбележа опасността от пробив на ледникови езера (ООП) в тези страни. Непал и Перу могат да бъдат пример за управление на риска на ООП за Централна Азия. В тези страни са инсталирани инструменти за наблюдение на най-опасните ледникови езера чрез дистанционно наблюдение и сателитни изображения. Непал и Перу вече са инсталирали системи за ранно предупреждение в опасни зони. Инвестираха се в образование на местното население, за да могат самите жители да участват в процеса на разработване на евакуационни пътища.
 
Освен това в Киргизстан и Таджикистан ще бъдат засегнати гори и пасища, което от своя страна ще се отрази на икономиката. Последицата от намаляване на растителността в планинските райони ще бъде увеличаване на свлачищата, което ще се наблюдава и в долните течения. Независимо от това, в Централна Азия вече започнахме да наблюдаваме пясъчни бури, съдържащи частици сол, които вятърът мете от изсъхналото дъно на Аралско море.
 
В бъдеще е полезен калифорнийският пример, където управлението на водите е повлияно от вятъра, който издига незащитени утайки от дъното на солено езеро. В южната част на щата беше езерото Оуенс, което беше признато за източник на замърсяване на въздуха. Прекомерната употреба от жителите на горните води от река Оуенс намалява притока на вода и поради това излага соленото дъно на езерото, а Държавният комитет за защита на водата и въздуха в Калифорния обявява напоителните съоръжения на река Оуенс за източник на замърсяване на въздуха. Така според закона за качеството на въздуха в Калифорния въпросът за водата беше решен.
 
Друг пример засяга Йемен. Страната е сравнително суха, подземните води са обложени с големи данъци. В град Сана (столицата на Йемен) водата е в недостиг. Недостигът на вода значително влияе на нивото на благосъстояние. Жителите на града нямат достатъчно питейна вода, а също така нямат достатъчно вода за готвене, санитария и всичко останало. В резултат на това недостигът на вода се отразява на общественото здраве. Детската смъртност се увеличава, защото хората започнаха да използват замърсена вода. Отрицателното въздействие е върху жените, които постоянно са принудени да събират и прехвърлят вода. Примерът на Йемен показва как недостигът на вода влияе върху икономическото развитие и здравето на хората.
 
Страните, разположени надолу по течението, могат да се сблъскат с факта, че нивото на недостиг на вода ще се увеличи и самите те ще останат неефективни потребители на вода. Ще се промени ли тогава такава заплаха, като в страни като Туркменистан и Узбекистан проблемите с прозрачността на управлението остават? Трудно е да се отговори на този въпрос, но е интересно дали хората ще станат по-рационални, когато се повдигне въпросът за консумацията на вода. Много е вероятно да се сблъскаме с по-добро управление в градовете, а не в селското стопанство обикновено цените на водата в селското стопанство са изкуствено ниски.
 
В градовете търсенето е по-голямо поради населението. В Бразилия, например, един град Форталеза успя да подобри разпределението на водата в общинската система. Може би ще видим, че незабавните усилия ще бъдат положени от местните общини, а не от националните правителства.
 
Как Киргизстан и Таджикистан могат да спасят ледниците от бързо топене?
 
В тази ситуация може да се направи много малко, тъй като температурата в света се повишава. И двете страни могат да се присъединят към други страни, за да намалят стремително емисиите на парникови газове. Те биха могли също да се присъединят към декларациите на други страни, на чиято територия има ледници, като Бутан, Непал, Перу, Чили и други. Например, малките островни държави могат да загубят много поради повишаването на морското равнище. Затова те лобират този въпрос, за да привлекат вниманието на целия свят към този проблем. И решението на проблема с повишаването на морското равнище е да се намалят емисиите на парникови газове.
 
В този случай страните, на чиято територия има ледници, могат да използват същия принцип. Те могат да привлекат проспериращи страни като Норвегия, Исландия, Австрия, Швейцария и Нова Зеландия, които са изправени пред пагубните ефекти на ледниците. По този начин, богатите и бедните страни могат да се обединят, за да се справят с неотложния проблем с емисиите на парникови газове.
 
Има друго решение, което е свързано с пълна зависимост от въглищата в Киргизстан и Таджикистан. Използването на въглища води до образуването на сажди в Киргизстан и Таджикистан, които замърсяват въздуха, например в Бишкек. Прави впечатление, че в Бишкек въздухът е силно замърсен заради това. Вятърът пренася част от саждите върху ледниците. Какъв е процентът на саждите в Бишкек, не знам. В Хималаите са проведени много изследвания, които демонстрират въздействието на неефективната употреба на въглища, дизелово гориво и биогорива. В Индия отрицателното въздействие на източниците на сажди е регистрирано в ледниците Хималайски острови.
 
Има ли подобен ефект в Централна Азия? Ако има доказателства, че саждите се установяват на планините Тиен Шан и Памир, тогава те могат да бъдат получени чрез изследвания. Въпреки това, дори ако премахнем източници на сажди в този регион, това ще представлява само около 10 процента от въздействието върху топящите се ледници по целия свят. Киргизстан и Таджикистан биха могли да направят повече, за да потвърдят ефектите от ускореното топене на ледниците, за да получат иновативната помощ за адаптиране и финансиране, която може да бъде получена от фондовете за зелен климат и други световни организации, които се занимават с адаптиране и провеждат информационни дейности по целия свят.
 
В медиите имаше информация, че има мерки за спасяване на ледниците от топене, където ледниците са покрити със специален филм, който не им позволява да се нагряват. Вярвате ли, че подобни мерки могат да помогнат?
 
Бих казал „не“. В Швейцария има няколко места, където регионалните организации покриват ледниците с филм, така че ледниците да се възстановяват през зимата. Този метод е скъп, бавен и не носи много промяна. Въпреки че може да има локален ефект. Няма да е възможно да се монтират огромни балдахини над Тиен Шан и планините на Памира.
 
Вярвате ли, че Аралско море може да бъде възстановено? Или моментът е пропуснат?
 
Не съм запознат с хилядолетната история на Аралско море. Скорошният спад е само кратък период за това езеро. Мисля, че в даден момент тя се увеличава, но в определен момент намалява. В миналото времето не беше статично. Тя беше непостоянна. Не бих изключил възможността морето да се възстанови отново. Ако в бъдеще използването на вода за човешки нужди стане рационално, може би ще видим, че повече вода ще потече в Аралско море.
 
Съществува обаче голяма несигурност по отношение на валежите в Централна Азия, а не по отношение на температурата. Знаем, че температурата се повишава, но можем да говорим с най-малка сигурност за валежите, а миналото лято имаше наистина силни дъждове в Централна Азия. Трябва да се помни, че температурата и валежите са два основни компонента на климата. Ние знаем със сигурност, че Северният ледовит океан, който се намира в северната част на Русия, се нагрява и поради това по повърхността му се образува по-малко лед. В тази връзка настъпва по-интензивно изпарение, а посоката и скоростта на вятъра също се променят. Това ще доведе ли до засилен дъжд и влажност в Централна Азия, които ще идват от север?
 
Метеорологичната система идва в Централна Азия от запад, а метеорологичната система от север е рядко явление. Всичко обаче може да се промени, но може и да не се промени. До известна степен подобна несигурност не позволява точно планиране. Възможните промени са важни не само за Аралско море, но и за речните басейни на Амударья и Сирдарья. Може да се очакват някои промени в валежите.
 
Разбира се, Аралско море обективно се счита за пример за лошо управление на водата. И сега това също може да се разглежда като пример за отрицателното въздействие на изменението на климата, обаче, остава несигурността. Има надежда, че Аралско море ще се възстанови леко, но е нереалистично да се очаква нивото му да се възстанови и да стане такова, каквото беше през миналия век.
 
Какво препоръчвате на Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан за решаване на спорове за споделяне на вода в долината на Фергана?
 
На първо място, бих искал да се надявам, че страните от Централна Азия ще положат всички усилия за подобряване на системата за управление на водите в техните страни. Това ще изисква систематично събиране на данни и обмен на информация между ВЕЦ и селското стопанство. Това може да подобри сътрудничеството в региона. Въпросът е, по-добре ли е да се раздели управлението на водите на Сирдарья и Амударья? Или би било по-добре да приложим принципа на съвместното управление? Този въпрос може да бъде решен бавно, защото проблемите са спешни. Необходимо е ясно да се очертае наборът от проблеми и решения, търсенето на които ще трябва да работи.
 
Относителният успех на управлението на водите на река Йордан е конструктивен пример, прилагането на което може да бъде тествано в Централна Азия. Регионалните правителства могат да разгледат този пример и да изпробват подобно решение в долината на Фергана.
 
В Централна Азия наследството на централното планиране продължава да съществува от съветско време. Това от своя страна създава очаквания, че решението ще дойде от централните власти. Всъщност оттогава са предприети неефективни стъпки за насърчаване на решения на ниво местна власт. Под такива решения имам предвид местни инициативи за подобряване на системата за водоснабдяване. Може би селските комитети за управление на водите и градските органи за защита на водата ще могат да предложат примери, които другите ще поемат.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.