Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Избор на сватбен фотограф

Избор на сватбен фотограф: какви въпроси трябва да се зададат при първата среща

 
Изборът на сватбен фотограф е много отговорен бизнес. Какви кадри в семейния албум ще ви напомнят за тържествения ден, какви снимки публикувате в социалните мрежи и давате директно на близки роднини, зависи от неговия външен вид и професионализъм. За да не сгрешите с избора и да не останете разочаровани, на първата среща задайте правилните въпроси.
 

Намери своят сватбен фотограф в София

Имате нужда от сватбен фотограф в София, да реализирате, вашият най-прекрасен ден!

 
 
След като стесните своя кратък списък с двама или трима потенциални фотографи, се срещнете лично с всеки човек (или организирайте видео чат), за да сте сигурни, че ви е удобно с този човек. Това е много важно, защото ще прекарате целия ден с фотографа и ако ви е лесно и приятно, ще получите не само удоволствие, но и отлични снимки. Разчитайте на интуицията си и задавайте тези важни въпроси, преди да изберете своя фотограф.
 
 
 
В какъв стил снимате?
 
 
Повечето фотографи използват комбинация от няколко различни стила на фотография. Но ако искате да получите красиви портрети, трябва да сте сигурни, че човекът е професионалист в тази област. Разбира се, преди да направите кратък списък, погледнахте портфолиото на фотографа, но вероятно той не е публикувал всички успешни кадри и е способен на нещо друго.
 
 
 
 
 
Ще направите ли класиране на цветовете и ретуширане? Мога ли да видя снимката преди корекцията?
 
 
Някои фотографи обичат да ретушират снимки твърде много и да изпращат готови опции, докато други са готови да ви покажат източника и да коригират само онези снимки, които поискате. Изяснете тази точка, за да няма по-късно недоразумение.
 
 
 
Колко сватби снимахте, колко издънки прекарвате годишно? Коя е любимата ви част от вашия сватбен ден и любимото време на годината?
 
 
Ще имате само един шанс да проведете сватбена фотосесия и да заснемете моментите на тържествения ден и следователно се нуждаете от увереност, че човекът е наистина професионален и ще направи всичко точно както мечтаете.
 
 
 
Снимате ли цифрови или филмови?
 
 
Дигиталната фотография е по-често срещана, но филмът претърпя ново възраждане през последните години. Ако мечтаете за филмови снимки, уверете се, че вашият фотограф има подходящ опит и умения.
 
 
 
Как обикновено снимате сватби: в цвят или в черно и бяло? Колко приблизително цветни и черно-бели снимки ще получа?
 
 
Сега е модерно да се правят цветни и черно-бели рамки. Задавайки този въпрос, можете да разберете как ще изглежда вашият сватбен фотоалбум, както и да изразите желания по отношение на цвета на снимките.
 
 
 
 
Какво е включено във вашия сватбен пакет?
 
 
Когато сравнявате оферти от различни фотографи, проверете дали крайната цена включва отпечатване на снимка, книга или албум, допълнително осветление, консумативи (ако говорим например за филм), ретуширане и т.н.
 
 
 

Колко часа ще работите? Колко е заплащането на извънреден труд?

 
 
Трябва да знаете това, за да планирате правилно какви моменти от сватбата ще предприеме фотографът. Например, ако имате на ваше разположение 6 часа, а извънредният труд е несъразмерно скъп, можете да пуснете фотографа, след като извадите тортата. Или обратното, изберете пакет за повече часове, ако е по-изгодно.
 
 
 
 
Работите ли на предплатена или на абонаментна основа?
 
 
Трябва да планирате разходи, така че трябва да разберете кога ще уреждате сметките с фотографа.
 
 
 
Ще бъдете ли ми фотограф или ще бъде един от вашите партньори?
 
 
Ако отидете във фотостудио и общувате с неговия основател или с някой от фотографите, важно е да разберете кой ще снима сватбата ви: той или друг човек. Вероятно другият фотограф също е професионален и приятен човек, но вероятно искате да се срещнете с него и да видите снимките му, за да вземете информирано решение.
 
 
 
 

Имате ли резервни фотографи, които ще снимат сватбата, ако не можете?

 
 
Когато сключите договор с фотостудио, определено ще ви бъде осигурен фотограф за замяна, ако нещо се случи. Но ако преговаряте с конкретен фотограф, попитайте дали той има колеги, които могат да помогнат при спешни случаи.
 
 
 
Ще имате ли втори фотограф или асистенти със себе си? Ще трябва ли да ги платите?
 
 
Двама фотографи или фотограф и асистент определено са по-добри от един. Така те ще могат да уловят повече моменти и да снимат една и съща сцена (например, човек може да заснеме лицето на младоженеца, когато за пръв път види булката си, а другият да снима булката, когато тя отиде до олтара). Но ако това струва допълнителни пари, трябва да знаете за това предварително.
 
 
 
 

Кога ще видим снимките?

 
 
Разбира се, ще искате да видите снимката възможно най-скоро, но обикновено процесът на подбор и ретуширане за професионалисти отнема няколко месеца. Ако знаете предварително точното време, можете да бъдете търпеливи. Между другото, някои професионалисти не ви карат да чакате толкова дълго и веднага изпращате малък брой кадри, за да можете да ги публикувате в социалните мрежи.
 
 
 
Работите ли заедно с видеограф? Как се изгражда взаимодействието ви?
 
 
Фотографът и видеографът трябва да координират дейностите си и да стоят далеч един от друг - това е по-лесно да се направи, ако имат добро разбиране. Ако все още не сте наели видеограф, фотографът може да ви препоръча някой.
 
 
 
 

Колко сватби наемате за един ден?

 
 
Разбира се, добрият специалист няма да планира няколко стрелби за един ден, но все пак трябва да сте сигурни, че няма да има наслагвания. Ако фотографът свали нечия церемония пред вашата, възможно е той да закъснее. И ако след - ще е нервно и набързо.
 
 
 
Снимали ли сте някога на този комплект?
 
 
Ако вече сте решили местоположението, не забравяйте да зададете този въпрос. Фотографът може да е запознат със спецификата на осветлението или проблемите, които пречат на снимането на вашия сайт. Ако никога не е бил там, тогава трябва да дойде предварително и да се огледа на земята, за да правилно планира стрелбата.
 
 
 
 
Трябва ли да направим примерно табло за разказ? Или предпочитате да снимате в режим на отчитане?
 
 
Повечето фотографи няма да имат нищо против, ако предоставите малък списък с кадри, които бихте искали да получите. Но не претоварвайте професионалистите със стотици заявки: ако наемете добър професионалист, разчитате на неговия инстинкт, креативни перспективи и опит, така че просто го оставете да си върши работата.
 
 
 
Трябва ли да измислим идеи за персонала или ги предлагате?
 
 
Добрият фотограф не само знае стандартния набор от успешни пози и композиции, но и ще импровизира на вашата сватба, за да постигне най-добрия резултат. Ако обаче имате идеи, които със сигурност искате да реализирате, струва си да разкажете за тях предварително.
 
 
 
 
Какъв тип хартия ще използвате за печат и албум?
 
 
Ако самият фотограф ще отпечата книга или албум, помолете да ви покаже примери. Хартията трябва да е дебела и трайна, не трябва да изкривява цветовото възпроизвеждане и като цяло трябва да ви харесва.  
 
 
 
Какви са условията за публикуване на снимки в социалните мрежи? Притежавате ли авторските права върху снимките?
 
 
Определено ще искате да публикувате сватбени снимки във Facebook и Instagram, така че е по-добре предварително да знаете при какви условия това може да се направи. Може би фотографът ще поиска името му и връзка към акаунта му.
 
 
 
 
Носите ли собствено осветление?
 
 
Ако фотографът работи с осветлението, което е на сайта, трябва да се уверите, че то ще бъде достатъчно. Ако той носи екипировката си, тя не трябва да бъде прекалено обемна или натрапчива, за да блести в очите - това също трябва да се изясни.
 
 
 
Какво ще облечете?
 
 
Обсъдете стила на вашата сватба с фотографа, за да може той да се облече по подходящ начин. Повечето професионалисти предпочитат да се съчетаят с пейзажа (например, носете черно за вечерен коктейл в таванското помещение или леки дрехи за следобедна церемония на открито).
 
 
 
И не забравяйте да оцените първото си впечатление - рядко изневерява. Ако сте харесали фотографа от пръв поглед, вдъхнете увереност и ви хареса, със сигурност ще намерите общ език.
 
Намерете повече информация за Фотографите на България и изберете вашият фотограф.

Най-нови

Най-четени