Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София

Теория на относителността

 

 
Теорията на относителността на Айнщайн е най- известната теория във физиката, но е малко разбрана. По принцип, теорията на относителността се отнася до два различни елемента на една и съща теория: общата теория на относителността и специалната теория на относителността. Специалната теория на относителността е въведена първа, а по-късно се счита за специален случай на по-цялостната теория на общата теория на относителността.
Концепция на теорията на относителността
Специалната теория на относителността на Айнщайн  локализира поведението на обекти в инерциални отправни системи, обикновено от значение само при скорости, много близки до скоростта на светлината.
Лоренцовите трансформации – представляват трансформационни уравнения, използвани за изчисляване на координатните промени по специалната теория на относителността
Общата теория на относителността на Айнщайн е по-цялостната теория, която третира гравитацията като геометричен феномен на крива на координатната система на  пространство-времето. Най-общо казано гравитацията не е сила, а изкривяване на континиума пространство-време, т.е. колкото един обект има по-голяма маса той толкова повече изкривява пространството и „привлича” по-малките обекти попаднали в зоната на изкривяването.
Изкривяване на пространство-времето от планетата Земя
 
Основни принципи на относителността
Какво е относителност?
Класическата теория на относителността (определена първоначално от Галилео Галилей и усъвършенствана от сър Исак Нютон) включва простото трансформиране между движещ се обект и наблюдател в друга инерционна референтна рамка. Ако се разхождате в движещ се влак, и някой неподвижен от земята наблюдател ви гледа, вашата скорост ще бъде относителна спрямо него и той ще я възприеме като сума от вашата скорост плюс скоростта на влака. Например вие вървите във влака със скорост от 10 км/ч, докато самият влак се движи със скорост 100 км/ч, т.е. вие ще възприемете само скоростта на ходенето си (10км/ч), но за неподвижния наблюдател от земята вие се движите не с 10, а със 110км/ч (скоростта на вашата походка плюс скоростта на влака). Според тази теория представата ни за време е относителна. Колкото по-бързо се движи един обект, толкова повече времето се забавя!! (това е било установено експериментално с пътнически самолети)
Проблемът с това е, че за светлината се е смятало(в по-голямата част от 19 век),  че се движи като вълна през универсалното вещество, известно като етер, което се е считало за отделна референтна рамка (подобно на влака в горния пример ). Известният експеримент Майкълсън-Морли обаче, не успява да засече движението на Земята спрямо етера и никой не може да обясни защо. Нещо не е било наред с класическото тълкуване на относителността, когато се прилага към светлината .... Този опит доказва, че на практика етер не съществува.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.