Археолози намериха дървено сандъче с много златни накити

Находката е изключителна и е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.

                       Снимка: Исторически музей Исперих

 

 
Дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда бе намерено тази вечер в Омуртагова могила. Това съобщиха за bTV от института по археология към БАН.
„В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло”, обясни д-р Гергова от института пред Агенция "Фокус".
Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.
„Когато завършим проучването, ще можем да дадем още по-точна дата. Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата”, уточни археологът.
„Много се радвам, че показахме отново колко е голямо значението на резервата Сборяново, за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Това е един център от световно значение във всяко едно отношение. Радвам се, че това се случи точно тази вечер, тази нощ. Сега ще работим през цялата нощ за почистване на находката, защото тя е с много дребни златни предмети", уточни д-р Диана Гергова.
Автор: btvnews.bg
Дата: 07.11.2012