Виновни ли са хората за урагана “Санди“?

 

 
Виновно ли е глобалното затопляне за разрушителния ураган „Санди“? Учените още не знаят отговора, пише „Ню Йорк таймс“. Това , което се знае е, че вълната от „Санди“ която удари сушата, бе особено силна, тъй като нивото на морето от десетки години се повишава. А това явление е свързано с антропогенните изхвърляния на парникови газове в атмосферата.
Според специалистите „Санди“ трябва да се смята за предвестник на бъдещи бури, защото климатичните промени се акумулират. Учените са затруднени в прогнозите си , заради нестандартния характер на стихията. В района на североизточното крайбрежие на САЩ „Санди“ се превърна в рядък хибрид между силен ураган и зимна буря, характерна по-скоро за средните географски широчини. Тъй като досега такива хибриди имаше много рядко, специалистите не са ги изучили добре и не са правили прогнози дали те ще зачестяват в условията на глобално затопляне.
Факт е, че в топлата атмосфера се задържа повече водна пара, следователно има повече „енергия“ за всякакви бури. Но климатолозите спорят как точно ще се отрази това на ураганите в бъдеще. Повечето учени смятат, че количеството на ураганите в Атлантическия океан няма да се измени, въпреки затоплянето, или даже ще се намали, но пък разрушителните бури ще се увеличават.
Метеорологът Джеф Мастерс, създател на сайта Weather Underground, отбелязва: Ние наблюдаваме много странни силни бури с крайно ниско налягане в центъра и не особено силни ветрове на повърхността на Земята“.
Кевин И.Тренберт от Националния център за атмосферни проучвания в щата Колорадо е на мнение, че „Санди“ вероятно е получил до 10% от енергията от глобалното затопляне. Докато учените търсят верния отговор, потърпевшите от „Санди“ я кръстиха „Франкенсторм“
Автор: klassa.bg
Дата: 1.11.2012