В Москва издигнаха новата най-висока сграда в Европа

 

 
В четвъртък приключи изграждането на небостъргача „Меркуриий сити тауър” в руската столица Москва. По официални данни неговата височина се откроява на 328 метра, с което се превръща в най- високата сграда в Европа. В продължение на няколко месеца титлата се държеше от кулата "Шард" в Лондон, висока 310 метра, но според компанията за информация в строителния сектор "Емпорис" „Меркурий сити тауър” е надминала нивото на "Шард" още през септември.
"Меркурий Сити" демонстрира активността на руския бизнес и показва, че цяла Русия е на нивото на държавите от еврозоната и продължава планираното си развитие напред”, обяви Игор Кесаев, директор на компанията - предприемач.
 
Внушителната „Меркурий сити тауър” е облечена в стъкла с цвят на мед и в нея се разполагат 75 етажа и още 5 подземни нива. Сградата е по проект на американския архитект Франк Уилямс, който загива през 2010г., и руснакът Михаил Посокин.
 
„Тази сграда не само, че вече е най- висока в Европа, но и се различава от всички други сгради по света. Тя просто носи духа на Москва и не би изглеждала толкова добре в друг европейски град, като Виена, на пример.” , смята Михаил Посокин.
 
Успехът на „Меркурий сити тауър” като най-висока европейска сграда, обаче, вероятно ще бъде краткотраен, тъй като догодина трябва да бъде завършена намиращата се в съседство "Башня Федерация" с височина 506 метра.
Автор: Еkipnews
Дата:01.11.2012