Канада се тревожи за изгубен бял кит

 

Канадски експерти се тревожат за съдбата на изгубена бял кит или както се нарича още - белуха. Океанският бозайник живя около месец край Монреал във водите на реката Сейнт Лорънс, на повече от 450 км от естествената си среда. Вече седмица, обаче той не е забелязван.
 
След четири дни интензивно наблюдение, експертите от квебекска организация за спешна помощ на морски бозайници вече се питат дали животното не е мъртво или най-накрая е успяло да се присъедини към семейството си в солените води при устието на реката, "подчинявайки се на миграционния сигнал, следван от тяхната популация".
 
"Последният път, когато белухата бе наблюдавана, състоянието й бе сериозно, но не критично. Тя бе отслабнала и по кожата се виждаха последиците от продължителния престой в сладка вода", съобщиха от мрежата , която включва 15 частни и държавни агенции, които подпомагат китове и тюлени при Сейнт Лорънс.
 
След първите съобщения за появата на океанския бозайник в Монреал на 28 септември, любопитни хора се стекоха по кейовете на старото пристанище с надеждата да я видят.
 
Експертите установиха, че става дума за млад мъжки екземпляр на възраст между 7 и 14 години.
 
Поради високия риск бе отхвърлен вариант за намеса, за да бъде уловена белугата и изведена в естествената й среда.
 
Близо 1000 белухи в устието на реката Сейнт Лорънс формират малка група в риск, отделена от основната популация в Арктика.
 
Белуха или бял кит (Delphinapterus leucas) е арктичен и субарктичен бозайник от семейството на китовете, който обитава арктическите и субарктическите води покрай бреговете на Аляска, Канада, Гренландия и Русия. Белухата често е наричана морско канарче, поради звуците, които издава.
 
Автор: Actualno.com
Дата: 31.10.2012