Кометите са три пъти повече, отколкото знаехме

Преброяване на кометите около далечни звезди показа, че броят им е тройно повече, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Първата екзокомета е открита през 1987 година, а след това станаха известни още три. На конференция на Американското дружество на астрономите Бари Уелш съобщи информация за още седем. 
 
По-големият брой на кометите във Вселената е важен за ролята им да пренасят вода и градивни елементи на живота до планетите. Комети като Халеевата, която минава край Слънцето на всеки 75 години, се забелязват по дългата "опашка" от газ и отломки при приближаването на звездата. Именно тези опашки са измервали д-р Уелш и сътрудниците му в обсерваторията "Макдоналд" в Тексас.
 
В Слънчевата система много комети са от Куйперовия пояс, в който има отломки, идващи отвъд орбитите на Нептун и от облака на Оорт, и дори от още по-големи и далечни дискове. Тези дискове са характерни останки от планетообразуването, както сега го разбираме. Нещо обаче трябва да наруши орбитата на кометата, за да тръгне тя към звездата. Възможно е това да е сблъсък, но също може да го причини и гравитация от близки планети. 
 
Всъщност, когато през 1987 г. беше открита първата екзокомета около звездата Бета Пикторис, се предполагаше участието на планета и през 2009 г. там наистина бе открита гигантска планета. 
 
От няколко години вниманието привличат екзопланетите, като има 461 нови кандидати и възможността да съществуват милиарди с размера на Земята беше обявена в понеделник.
 
Новото изследване помага да бъде разбрана връзката между тези планети и дисковете с отломки, от които те са възникнали, а и как се е образувала Слънчевата система. Съществуването на повече комети увеличава също възможността те да имат важна роля за доставянето на вода и градивни елементи на живота. Ако кометите се срещат по-често, това може би важи и за живота.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 09.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС