Дрейгън се завърна успешно и с подаръци

 

Частният космически товарен кораб Дрейгън се завърна успешно след космическото си пътешествие, съобщи Би Би Си.                         
Корабът, създаден от компанията SpaceX, с над 900 кг товар се приземи в Тихия океан на 400 км западно от калифорнийското крайбрежие.
 
В съобщение на НАСА се отбелязва, че след като корабът се върне в пристанището, до два дни в космическата агенция ще бъде предадена първата част от товара. Останалата ще бъде доставена на специалистите, след като капсулата стигне в производствения комплекс SpaceXв Тексас.
 
Това е третият полет на Дрейгън и първият от 12 търговски рейса за доставка на товари на МКС, предвидени  в т.нар. CRS-договор (Commercial Resupply Services), сключен между SpaceX и NASA през декември 2008 г.
 
Дрейгън достигна  МКС на 10 октомври от космодрума на Кейп Канаверал, щата Флорида, преди три седмици и достави на екипажа на орбиталния комплекс 450 кг товари, в това число продоволствие и дрехи, както и оборудване и материали за 166 научни експеримента.
 
На Земята той върна около 904 кг товар. В специален хладилник са доставени анализите, събрани от астронавтите на МКС от юли 2011 г.
 
Анализът на кръвта и урината ще помогне на учените да определят как човешкият организъм реагира на физическото натоварване в състояние на безтегловност.
 
Снимка: NASA
Автор: actualno.com
Дата: 29.10.2012