Съдят Facebook заради бутона ”харесвам”

 

Наследниците на холандски интернет изобретател съдят Facebook заради нарушаване на патентите му с бутоните "харесвам" и "сподели" на американската социална мрежа, показват съдебни документи.
Семейството на компютърния специалист, програмист и изобретател Йос Ван Дер Меер, който починал през 2004 г., се представлява от компанията Рембранд по делото, заведено пред съда в щата Вирджиния на 4 февруари, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 
 
Делото за обезщетение, чийто размер не се уточнява, е заведено заради нарушаване от Facebook на два патента, получени от Ван Дер Меер, който е определян за "пионер в развитието на приятелски отношения за потребителите, базирани на глобалната мрежа технологии" през 1998 г. 
 
Единият от патентите е за "нова технология, която дава на обикновените хора...възможността да създават и използват т. нар. от Ван Дер Меер личен дневник", показват документите на съда. Системата позволявала на хората "да събират лична информация и съдържание от трета страна, да организират информацията в хронологичен ред в персонализирана уеб страница и да споделят информацията с избрана група хора като приятели на потребителя чрез използването на установени от потребителя нива на поверителност". 
 
Вторият патент е за технология, позволяваща "автоматично прехвърляне по молба на потребителя на съдържание от трета страна от уеб сайта на доставчика на съдържание към страницата с личния дневник на потребителя". 
 
Тези два патента наподобяват бутоните "сподели" и "харесвам" на Facebook ("Like" и "Share" - бел. ред.). Ван Дер Меер създал компанията Адуна, която да продава изобретенията му, регистрирал сайта surfbook.com и създал пилотна система, но починал през 2004 г. Семейството на изобретателя, включително вдовицата му, прибягнали до помощта на компанията Рембранд, която помага на изобретателите и собствениците на патенти да засилят битката си срещу компаниите, които използват изобретенията им без да плащат за тях. 
 
В съдебните документи се посочва, че един от собствените патенти на Facebook цитира един от патентите на Ван Дер Меер, което означава, че компанията е знаела за нарушението.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Гергана Мишева
Дата: 11.02.2013
Сн.: EPA/БГНЕСНАСА