Мобилните телефони – защо да ги почистваме редовно?


Пренасят опасни бактерии, като златист стафилокок

Небрежното отношение към личната хигиена и тази на вещите, които използваме ежедневно, ни излага на риск от контакт с различни причинители на инфекции и здравословни проблеми. Знаехте ли, че мобилните телефони съдържат повече от 100 вида бактерии?!  
 
Изследвания показват, че по повърхността на джиесемите се откриват повече микроби, отколкото по тоалетната чиния, изтривалката за крака или дръжката на вратата. Клетъчните телефони съдържат до 10 пъти повече бактерии, причиняващи стомашно-чревни проблеми. 
 
Според експерти топлината, излъчвана от джиесема, създава благоприятна среда за развитието на широка гама от вредни и опасни бактерии. За разпространението им допринасят и лошата лична хигиена и липсата на дезинфекция на телефона.
 
В групата на бактериите, намиращи се по мобилното устройство, влиза златистият стафилокок Staphylococcus aureus, който е причинител на сериозни инфекции. 
 
Резултати от американско изследване сочат, че близо 1/4 от изследваните телефони са носители на бактерията MRSA - специфичен щам на Staphylococcus aureus. Той е устойчив на антибиотици и може да доведе до фатален изход, ако защитните сили на имунната система са слаби. 
 
По данни на специалисти в 70% от случаите златистият стафилокок не реагира на метицилин и други антибиотици от групата на бета-лактамите, като пеницилин, амоксициклин, оксацилин и др.
 
Друго проучване показва, че бактериите по телефоните на медицинския персонал на лечебните заведения също могат да са причина за пренасяне на болнични инфекции.
 
За да се предпазим от бактериите и намалим риска от инфекциозни заболявания, експертите съветват да почистваме поне веднъж седмично мобилните телефони с дезинфекциращи кърпички или антибактериални препарати. А скоро ще е възможно да ги почистваме и със „сапун“. Експерти са в процес на създаване на устройство, което едновременно зарежда и стерилизира телефона. 
 
Друга защитна мярка срещу опасните бактерии е добрата лична хигиена, включваща редовното измиване на ръцете. 
 
Автор: dnes.bg
Дата: 28.10.2012