Нобелови лауреати с отворено писмо до ръководителите в ЕС

 

В отворено писмо до ръководителите на държавите членки на Европейския съюз, 42-ма Нобелови лауреати и 5-ма носители на Медала на Филдс изразяват загрижеността си, че в следващия бюджетен период - 2014-2020 г., средствата за изследвания и иновации в ЕС ще са неправомерно намалени.
 
Видните учени напомнят за поетия от политиците преди 12 години ангажимент „до 2010 г. Европейският съюз да се превърне в най-конкурентноспособната и динамична икономика на знанието в света“, ангажимент, който, по тяхно мнение, остава неизпълнен и до днес.
 
В писмото си учените припомнят, че науката се отплаща щедро за вложените средства и че именно тя е ключът към просперитета и благоденствието на целия континент.
            Източник: Istockphoto
 
Те подканват лидерите да проявят далновидност и държавническо мислене като не намаляват средствата за наука, а напротив - осигурят достатъчно финансиране, което трябва не само да задържи най-добрите европейски учени на континента, но и да привлече таланти и от други части на света. Според тях, това е пътят към повишаване на конкурентноспособността на европейската икономика в краткосрочен план и просперитета в дългосрочен.
 
Учените настояват за внимателно обмисляне на ролята на науката при обсъждане на следващата бюджетна рамка на Съюза. Срещата на правителствените ръководители и представителите на европейските институции ще се състои в Брюксел на 22 и 23 ноември тази година.
Автор: Puls.bg
Дата: 26.10.2012