Броят на жертвите на урагана „Санди” достигна близо 60 души

 

Близо 60 души достигна броят на жертвите на бушуващия в района на Карибите ураган „Санди”. Повечето от загиналите са хаитяни. Властите в Хаити съобщават за 44-ма загинали, 14 ранени и 12 безследно изчезнали. В Куба са загинали 9 души, сред които има 4-месечно бебе. Разрушени са над 60 000 жилищни сгради. Унищожени са десетки хиляди хектари с насаждения от захарна тръстика и банани. Природната стихия взе по една жертва в Ямайка и Пуерто Рико. На Бахамските острови загина британски гражданин, оглавяващ известна инвестиционна банка.
Ураганът „Санди", възникна като тропическа буря в западната част на Карибския басейн. Стихията се засили, след като премина през Ямайка и на 24 октомври придоби характеристики на ураган от първа степен , а ден по-късно 25 октомври „Сенди" достигна втора.
След като предизвика опустошения в Куба, стихията премина през Хаити и се насочи към Бахамските острови. „Санди" се движи на североизток, към източното крайбрежие на САЩ, със скорост 17 километра в час. Поривите на вятъра достигат до 139 километра в час. Заради урагана президентът Барак Обама отмени предизборните си прояви за 29 и 30 октомври.
В знак на солидарнос Венецуела ще изпрати 650 тона хуманитарни продукти- питейна вода, храни и техника на пострадалите от природната стихия.
Аврор: Ekipnews
Дата: 28.10.2012