Психолози: Смяната на часовото време влияе на настроението

 

България ще стане в 4 часа през нощта на 28 октомври, влияе на настроението на хората, предупреждават специалистите. връщането на часовниковите стрелки с един час назад може да доведе дори до депресии, предупреди пред ТВ "Европа" психологът Светлана Димитрова. За да се настрои биологичния часовник на човек към промяната, е нужно време. Това може да продължи от седмица до 10 дни. Специалистите съветват да се спи повече и да се "намалят оборотите" при смяната на часовото време, за да се преодолее стреса.
Тази година преминаването към астрономическото часово време се извършва в 4.00 часа на 28 октомври. Така освен с рязката промяна на температурите, която ни очаква, трябва да свикваме и с новото време. Според психолозите промяната на часа може да има остро негативно отражение върху организма.
 
"Промяната на часа влияе на нашата психика, естествено. Оттам на всички психологични процеси, които настъпват в резултат на това. Естествено е човек да премине от едно мажорно настроение, към едно минорно, така че е хубаво човек да има търпение към себе си, за да може да се адаптира към новия сезон, който предстои." обяснява психологът Светлана Димитрова.
 
Според специалисти, адаптирането към зимното часово време, макар да е индивидуално за всеки, може да продължи дори десетина дни.
 
"Неслучайно депресивните състояния изключително се заострят през този сезон и е най-добре чаша хубаво вино, топлина и приятна компания като антидепресант.", съветва още Димитрова.
 
Не всички обаче са на мнение, че промяната на часовото време ще се отрази на режима и психиката им.
 
"Защо трябва да се притесняваме, ако не е полезно за нас, няма да се прави.", е мнението на някои.Според други обаче е депресиращо да се сменя часа, защото се променя ритъмът им на живот.
 
Смяната на времето у нас е регламентирана с постановление на Министерския съвет от 1997г.
Автор: Ekipnews
Дата: 27.10.2012