Релакс на очите – задължителен при работа с компютър

 

 
В днешно време използваме компютрите с различно предназначение, за гледане на филми, за общуване, за игри или за работа. Без значение от вида дейност, която извършваме, в края на деня ефектът за очите е един и същ.
 
Замъгленото виждане, смъденето, бодежът и главоболието са само част от отрицателните ефекти след продължителен престой пред екрана.
 
За да се избегне този дискомфорт за зрителния апарат, е важно очите да си почиват по време на работния процес.
 
Първото и важно условие е погледът да не е постоянно вперен в монитора, тъй като това води до голямо напрежение на очите и очните мускули.
 
Постарайте се на всеки 2 минути да отклонявате погледа си от монитора. За около 4-5 секунди погледайте сравнително по-отдалечен предмет. Това ще предпази очите от умора и нарушение на зрителните способности.
 
Не забравяйте да мигате често, по този начин не само навлажнявате роговицата и предотвратявате сухота на окото, но и тренирате очните мускули, което намалява риска от умора.
 
Желателно е на всеки 20 минути да затваряте очите си за около 30 секунди. По този начин очите могат да си отпочинат от яркостта на монитора и се намалява характерното замъгляване на зрението, което се получава при силна умора.
 
Ставането от компютъра през определен интервал от време също е препоръчително за успокоение на очите, а и на цялото тяло.
 
Мускулите на окото подобно на останалите също се нуждаят от упражнения. Подобни са гледането наляво, надясно, върха на носа и нагоре и въртенето на очите по посока на часовниковата стрелка, като през цялото време главата е неподвижна. По този начин се тренират очните мускули, като се засилва зрителният капацитет и се намалява умората и ленивостта на зрителния апарат.
Автор: Puls.bg
Дата: 02.11.2012