В САЩ тестваха самолет само с биогориво

 

Научната лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) и Националният изследователски съвет на Канада (NRC) са провели съвместно изпитание на реактивния самолет Dassault Falcon 20 със 100% биогориво. Това съобщава сайтът за отбрана и разузнаване Jane's, цитиран и от Лента.ру. Досега самолетите, които се пробваха с алтернативно гориво, използваха смес от равни части обикновено и биогориво. Изпитанията са минали на 29 октомври, но за тях се съобщава едва сега.
По информация на Jane's, биогоривото с марка ReadiJet е било доставено по поръчка на ВВС на САЩ от компаниите Аpplied Research Associates (ARA) и Chevron Lummus Global (CLG). Полетът е продължил един час. Данните за ефективността ще бъдат публикувани по-късно.
През юли 2012 г. ВВС на САЩ пробваха изтребителя A-10 Thunderbolt II със смес от обикновено и алкохолно гориво ATJ.
До края на 2012 г. ВВС на САЩ трябва да сертифицират всичките си самолети и хеликоптери за използване на биогориво, а до 2016 г. да намалят наполовина полетите с обикновено гориво.
И другите видове въоръжени сили на САЩ минават на алтернативни източници на енергия. Така например, сухопътните войски ще използват в полеви условия слънчеви батерии, а също и системи на затворен цикъл, където е сведена до минимум разликата в количеството на консумираната и произвеждана енергия. 
Автор: klassa.bg
Дата: 8.11.2012