Учени активираха ”извора на младостта” в мозъка

 

Човешкият мозък може да бъде накаран да произвежда стволови клетки, доказаха новосибирски учени от компанията SFM-Фарм, съобщи "Интерфакс", цитирана от БТА. Те са създали химикал с кодовото название "G5".
Изобретението няма аналог в света. То е пълноценно регенеративно средство. Клиничните изпитания са насрочени за тази година. Доклиничните тестове вече са проведени, разказва съсобственикът на компанията SFM-Фарм Андрей Артамонов.
 
Стволовите клетки, произвеждани от мозъка, сами намират увредените органи в организма и ги възстановяват. Известно е, че детският мозък активно отделя стволови клетки, а при възрастните не е така. Но всичко това може да се промени. Досега всички процедури със стволови клетки са извършвани извън човешкото тяло. Учените се страхуват от появата на рак, тъй като, според тях, няма гаранция, че клетките няма да мутират на най-неочаквани места. Артамонов обаче е уверен, че причината за опасността се крие в размножаването на клетките в лаборатории. 
 
"G5" ще може да се приема и от здрави хора. Той ще е прекрасно профилактично средство срещу стареенето, ще повиши качеството на живота, твърдят от компанията. Според специалистите G5 ще се появи по аптеките след около година и половина.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 06.02.2013
Сн: sxc.hu