Баумгартнер достигнал 1357 км/ч при скока си

 

 
Австрийският екстремен парашутист Феликс Баумгартнер е достигнал по-голяма скорост при рекордния си скок през октомври миналата година от височина над 38 км, отколкото се смяташе досега, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Скоростта му е била 1357 км/ч, или Мах 1,25, което е 1,25 пъти колкото скоростта на звука. Най-високата му скорост първоначално бе изчислена с 16 км/ч по-малко - на 1342 км/ч, или Мах 1,24. И в двата случая той е първият човек, преминал звуковата бариера само с тялото си. 
 
"Безстрашният Феликс" скочи, облечен в специален херметизиран костюм от капсула, издигната от гигантски хелиев балон над Ню Мексико на 38 969 м. Това е със 75 м по-ниско от първоначалните изчисления, но пак е от стратосферата. Баумгартнер се е движел със свръхзвукова скорост половин минута. Сърдечният ритъм на 43-годишния парашутист е останал под 185 удара в минута, а дишането му е било доста стабилно. 
Арт Томпсън, технически директор на проекта, каза, че всичко е станало, както е било предвидено и в окончателния доклад няма големи изненади. Стойностите са дадени от Брайън Ътли, официалният наблюдател от страна на Националната асоциация по въздухоплаване, който е присъствал на скока. На базата на всички данни от сензорите в костюма на Баумгартнер Ътли определи, че парашутистът е достигнал Мах 1 34 секунди след скока. 
 
Скоростта за преминаване през звуковата бариера зависи от температурата на дадена височина. В случая това е станало на около 33 528 м. Най-висока скорост Баумгартнер е достигнал на височина 27 800 м, 50 секунди след скока, а на 23 000 м се е върнал на подзвукова скорост. Това е станало около 64 секунди след скока. Цялото свободно падане е продължило четири минути и 20 секунди. С парашут той изминава последните 1500 м.
 
Не всичко преминава добре. Баумгартнер навлиза в опасното въртеливо движение, когато се движи със свръхзвукова скорост. Той се върти 13 секунди със скорост 60 пъти в минута, като е направил 14 до 16 завъртания преди да си върне контрола върху положението на тялото си. През цялото време обаче парашутистът е бил в рамките на границите на безопасното, отбелязва Ътли. По време на въртенето мозъкът му остава под 2G, или два пъти силата на гравитацията. Ако въртеливото движение беше по-бързо и беше продължило по-дълго - надхвърляйки шест последователни секунди при 3,5 G - стабилизиращият парашут щеше да се отвори автоматично. 
 
Лекарите се безпокояха Баумгартнер да не изпадне в безсъзнание, да не получи инсулт, или ако скафандърът му се скъса, кръвта му да не се загрее прекомерно на екстремната височина. Външната температура беше регистрирана на минус 71 градуса Целзий.
 
Рекордът, който Баумгартнер подобри, беше на Джо Китинджър от 1960 г. Китинджър не успя да достигне свръхзвукова скорост при скока си от височина 31 км.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 05.02.2013
Сн: EPA/БГНЕС