Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Красота, която може да унищожи цивилизацията: aurora borealis

Според НАСА авторът на астрономическия образ на деня е бил фотограф, който предсказал смъртта на цялата електроника на света поради изключително мощна слънчева буря.

Хуан Карлос Касадо имам впечатляваща снимка от 2016 г.: спиралата aurora borealis е отразена във водите на езерото Thingvladavatn в югозападната част на Исландия. 

Според фотографа това е прекрасен пример за проявление на сили извън нашия контрол, които един ден могат да заличат цялата човешка цивилизация от лицето на Земята.

полярни сияния възникне в резултат на йонизация на атоми и молекули газове от земната атмосфера под въздействието на слънчевия вятър. В циркумполярните райони линиите на магнитното поле се втурват към повърхността и работят като фуния, събирайки заредени частици, достигнали до нашата планета.

Схематично представяне на влиянието на слънчевия вятър върху магнитосферата на Земята (небесните тела не се мащабират)

Особено силни полярности се появяват, ако потокът от частици е причинен от коронарна пускане маси - събитие във външната атмосфера на Слънцето, което води до изпускането на голямо количество материя в междупланетното пространство. Тъй като явлението има електромагнитна природа, неговите особено мощни форми могат значително да засегнат различни електроники - сценарият, от който Касадо се страхува.

Най-силната слънчева буря настъпили в края на лятото на 1859г. Тогава рекордно коронарно изхвърляне на маса, насочено директно към Земята, доведе до светене дори над Карибите (само на 19 градуса северно от екватора), а в Скалистите планини златотърсачите се събудиха посред нощ и решиха, че вече е сутрин - стана толкова леко.

Снимка за изхвърляне на коронарна маса 2012 г.

В периода от 31 август до 1 септември 1959 г. телеграфната комуникация по света практически не работи поради смущения. В същото време беше регистриран забавен инцидент - по някои комуникационни линии, напротив, комуникацията беше възможна без свързване на захранване. Очевидно дължината на проводниците и тяхната конфигурация успешно съвпадат с тези, необходими за насочване на токове, идентични на стандартните. Документиран е случай, когато по време на два часа телеграфни преговори успешно се водят между Бостън и Портланд с изключена мощност по линията.

Последният път такова мощно изхвърляне на материя от слънцето настъпили през 2012 г., но за щастие мина покрай нашата планета. Ако достигне Земята, ефектите могат да бъдат непредсказуеми. Теоретично потокът от заредени частици от нашата звезда може да деактивира значително количество електроника, но трябва да е много по-силен от бурята от 1859 година. Страховете на Касадо не са неоснователни, но вероятността от такова събитие е изключително малка.

Аврорите не са уникални за Земята - това е снимка на северния полюс на Юпитер, направена в близкия ултравиолетов обхват.

Най-нови

Най-четени