Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Физиците смятат, че можете да бъдете спасени от черна дупка, но не трябва да поемате рискове

Учените са разработили нов, невероятно опасен и невероятно бавен метод на движение във Вселената. Той включва дупки, свързващи специални черни дупки, които вероятно не съществуват. И той може да обясни какво всъщност се случва, когато физиците извършват квантова телепортация на информация от една точка в друга.

Денвър - Учените са разработили нов, невероятно опасен и невероятно бавен метод на движение във Вселената. Той включва дупки, свързващи специални черни дупки, които вероятно не съществуват. И той може да обясни какво всъщност се случва, когато физиците извършват квантова телепортация на информация от една точка в друга, от гледна точка на телепортиран бит информация.

Физикът от Харвардския университет Даниел Джаферис говори за предложения метод в речта си на 13 април на среща на Американското физическо общество. Този метод, каза той на събралите се колеги, включва две черни дупки, които са оплетени по такъв начин, че да са свързани в пространството и във времето.

Какво е червей?

Тяхната идея ни позволява да разрешим отдавна съществуващ проблем: когато нещо влезе в червейната дупка, се изисква отрицателна енергия за излизане от другата страна (при нормални обстоятелства формата на пространство-време на изхода на червейната дупка прави преминаването през него невъзможно). Материята с отрицателна енергийна плътност теоретично може да преодолее това препятствие. Но във физиката на гравитацията и пространството-време (физика, която описва червейни дупки) не е предвидена възможността за такива импулси на отрицателна енергия. По този начин е невъзможно да се мине през червейни дупки.

„Дупка на червей е просто тунел в космоса, но ако се опитате да преминете през него, той се срива твърде бързо, така че е невъзможно да преминете през него“, каза Джефрис в интервю за Live Science след речта си.

Този стар модел на червей е описан в статия на Алберт Айнщайн и Нейтън Росен, публикувана през 1935 г. в списанието Physical Review. И двамата физици разбраха, че при определени обстоятелства, според теорията на относителността, пространствено-времевият континуум е толкова огънат, че се образува един вид тунел (или "мост"), свързващ две отделни точки.

Те написаха тази статия отчасти, за да изключат възможността за появата на черни дупки във Вселената. Но през следващите десетилетия, когато физиците разбраха, че съществуват черни дупки, стандартното изображение на червейна дупка придоби формата на тунел, в който две дупки изглеждат като черни дупки. Според тази идея обаче такъв тунел вероятно никога не би съществувал във Вселената и ако наистина съществуваше, той би изчезнал дори преди нещо да премине през него. През 80-те години физикът Кип Торн пише, че нещо може да премине през този червей, ако бъде приложена някаква негативна енергия, за да не се срути.

Квантово заплитане

Джеферис, заедно с физика от Харвардския университет Пинг Гао и физика от университета в Станфорд Арон Уол, разработиха начин да прилагат версия на отрицателната енергия, която се основава на идея от напълно различна област на физиката, наречена заплитане.

Понятието „заплитане“ не е заимствано от теорията на относителността, а от квантовата механика. Още през 1935 г. Алберт Айнщайн, Борис Подолски и Нейтън Росен публикуват друга статия във „Физическият преглед“, която показва, че според правилата на квантовата механика частиците могат да „корелират“ помежду си, така че поведението на една частица пряко влияе върху поведението на друга ,

Айнщайн, Подолски и Розен смятаха, че това доказва неправилността на техните идеи за квантовата механика, тъй като позволява информацията да се движи между две частици по-бързо от скоростта на светлината. Сега физиците знаят, че заплитането е истинско, а квантовата телепортация е почти рутинна част от физическите изследвания.

Квантовата телепортация се извършва по следния начин: заплетете двете светлинни частици, A и B. след това дайте B на вашия приятел, за да може той да я заведе в друга стая. След това натиснете третия фотон, С, при фотон А. Това оплита A и C и прекъсва заплитането между A и B. След това можете да измерите комбинираното състояние на A и C (което е различно от първоначалните състояния на A, B или C) и да докладвате резултатите от комбинираните частици на вашия приятел в съседната стая.

Без да знае състояние В, вашият приятел може да използва тази ограничена информация, за да контролира частица В, за да получи състоянието, което има частица С в началото на процеса. Ако измери Б, той ще знае първоначалното състояние на С без никаква помощ. Информацията за частици C функционално се телепортира от една стая в друга.

Той е ефективен, защото може да действа като вид код за изпращане на съобщения от една точка в друга. И заплитането не е просто свойство на отделни частици. По-големите обекти също могат да се заплитат, въпреки че перфектното заплитане между тях е много по-сложно.

Заплетените черни дупки могат да ви пренесат в други светове

През 1935 г. физиците, които са писали тези статии, не подозират, че червейни дупки и заплитания са свързани, каза Джефрис. Но през 2013 г. физиците Хуан Малдацена и Леонард Сускинд публикуват статия в „Прогрес във физиката“, която свързва тези две идеи. Те твърдяха, че две перфектно заплетени черни дупки ще действат като червей на дупките между двете им точки в пространството. Те нарекоха тази концепция „ER-EPR“ („ER = EPR“), защото тя комбинира статията на Айнщайн-Розен със статията на Айнщайн-Подолски-Розен.

На въпрос дали има наистина две напълно заплетени черни дупки във Вселената, Джефрис отговори: „Не, разбира се, че не.“

Не че това е физически невъзможно. Подобна ситуация не може да възникне в нашата неуредична Вселена, тъй като е твърде недвусмислена и мащабна. Появата на две абсолютно заплетени черни дупки би било като спечелване на лотарията, само вероятността за това би била милиарди милиарди пъти по-малка. И ако те съществуват, каза той, те щяха да загубят перфектната си връзка в момента, в който някой трети обект влезе във взаимодействие с един от тях.

Но ако по някакъв начин съществуваше такава двойка черни дупки (някак и някъде), тогава методът на Джефри, Гао и Уол би могъл да работи.
Тяхната концепция, публикувана за първи път през декември 2017 г. в The Journal of High Energy Physics, е следната: хвърлете своя приятел в една от заплетените черни дупки. След това измерете така наречената Хокинг радиация, идваща от черна дупка, която кодира някаква информация за състоянието на тази черна дупка. След това прехвърлете тази информация във втората черна дупка и я използвайте за управление на втората черна дупка (може да бъде толкова лесно, колкото насочването на лъчевия лъч на Хокинг от първата черна дупка към втората). Теоретично вашият приятел трябва да изскочи от втората черна дупка, точно както е влязъл в първата.

Според Джеферис, твоят приятел би се гмурнал в къртицата. И когато той се приближи до единственост в тясната му част, той ще почувства „тласък“ на отрицателна енергия, който ще го тласне от другата страна.

Този метод не е особено ефективен, каза Джаферис, тъй като винаги ще действа по-бавно, отколкото просто да се движи физически между две черни дупки. Но той все пак ви позволява да разберете вселената.

Що се отнася до бита информация, предавана между заплетени частици, каза Джеферис, тук може да се случи нещо подобно. По мащаба на отделните квантови обекти, според него, няма смисъл да се говори за кривината пространство-време, образувайки червейна дупка. Но за прилагането на малко по-сложна квантова телепортация си струва да добавите още няколко частици и изведнъж моделът на червейната дупка има смисъл. Според него в този случай има категорични доказателства, че тези два явления са свързани.
Освен това, каза той, това предполага, че липсваща информация в черна дупка някой ден може да стигне до мястото, където може да бъде намерена.

Ако утре изпаднете в черна дупка, каза той, ситуацията няма да е безнадеждна. Достатъчно развитата цивилизация би била в състояние да се движи из Вселената, събирайки цялата радиация на Хокинг, излъчвана от черна дупка, докато тя постепенно изчезва във вечността и компресира тази радиация в нова черна дупка, объркана във времето с първоначалната дупка. Веднага щом се появи тази нова черна дупка, е възможно да се измъкнете от нея.

Според Джеферис теоретичните проучвания на този метод за придвижване между черните дупки продължават. Но целта на тези изследвания е не толкова спасяването от черни дупки, колкото разбирането на фундаменталната физика. Затова вероятно е най-добре да не рискувате.

Публикувано от Рафи Letzter

Оригинална публикация: Физиците смятат, че можете да бъдете спасени от черна дупка - но не рискувайте

Най-нови

Най-четени