Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София

Забравени герои или как животните изследвали космоса

Всички знаем кой беше първият човек в космоса. Естествено, преди да изпрати Юрий Гагарин на орбита през 1961 г., първо беше необходимо да се проведат тестове върху други живи същества. 

Първите хора, които пътували в Космоса, всъщност били животни, а не хора. 

Много от тях, за съжаление, не са се върнали обратно на Земята.

Кучешка лайка

Просто така се случи, че кучетата са били в космоса по-често от другите животни. 

Първото куче, излязло на земна орбита, беше съветското куче, по прякор Лайка. Бездомно куче е избрано заради спокойния си характер и умно. Преди полета Лайка беше обучен в центрофуга и обучен да бъде с нулева гравитация. 

Полетът е извършен на 3 ноември 1957 г. Кучето трябвало да живее в космоса около седмица, но за съжаление, тя умряла час след излитане поради липса на кислород и прегряване.

Белка и Стрелка

Най-известните кучета-космонавти на СССР Белка и Стрелка станаха едно от малкото животни, които оцеляха при полета и се върнаха на Земята в безопасност и здравина. Преди да изстрелят кучетата в космоса на 19 август 1960 г., те са били обучени в продължение на няколко седмици да ядат желеподобна храна и да бъдат дълго време в затворено пространство. По време на полета кучетата обиколиха 4 завоя около Земята, след което безопасно се върнаха на Земята.

Шипка шимпанзе

Ако в Съветския съюз беше обичайно да изпращат кучета в космоса, то в САЩ предпочитаха да използват примати. Според Novate.ru това е по-оправдано, тъй като именно приматите имат най-голяма прилика с хората. Шимпанзетата на Хам започват да учат екипи на тригодишна възраст. Още тогава примата се отличаваше с висок интелект и добро здраве. Във връзка с това агенцията на НАСА избра Хам за първи астронавт на прима. Полетът се осъществи на космическия кораб „Меркурий Редстоун 2“. 

Шимпанзето остана в космоса 16 минути, след което Хам беше изхвърлен в капсула и кацна в Атлантическия океан. Хам е открит от спасителен кораб. Останалата част от живота си той прекара в зоопарка във Вашингтон.

Котешка феликета

Освен плъхове и мишки, във Франция котките са действали като астронавти. Процесът на обучение на котки е много по-сложен от кучетата. Затова на етапа на обучение бяха изпробвани около 30 кандидати, бездомни котки от улиците на Париж. Общо бяха избрани двама кандидати: котката Феликс и котката Феликета. Феликс вече беше подготвен за полет, но малко преди заминаването котката успя да избяга. В резултат на това котката е заменена от котката Феликета, която се възстановява в космоса на 18 октомври 1963 г. След 13 минути полет капсулата с Феликета се катапултира и животното се връща безопасно на Земята.

Разбира се, освен животни, в космоса са изпратени гризачи, червеи, риби, жаби и много други живи организми. По очевидни причини малко се знае за такива полети. Мнозина смятат, че използването на животни като астронавти е нечовешко, тъй като те често умират и изпитват дискомфорт. От друга страна, ако не беше животни, можеше да има много повече смъртни случаи с космонавтите. Просто искахме да си припомним героичните дела на по-малките ни приятели, които завинаги ще влязат в историята на космонавтиката.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.