Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Климатът постоянно се променя. Какво е необичайно при някакво редовно затопляне?

Накратко. Не абсолютните температурни стойности са уникални, но скоростта на техните промени.
Климатът наистина постоянно се променя. И за 4,5 милиарда години от съществуването на Земята беше много по-топло и много по-студено, отколкото сега. Въпреки това, дори ако съберете всички налични стойности на глобалната температура в една времева линия , можете да видите, че темпът на растеж никога не е бил толкова висок. 
 
Разбира се, данните за далечното минало на планетата не са толкова точни, колкото съвременните измервания, така че теоретично бихме могли да пропуснем някои краткосрочни скокове на температурата. Въпреки това, поне през последните половин милион години, нищо подобно не се е случило и няма причина да се смята, че подобни скокове са се случвали и преди.

Какво е правилно: затопляне или изменение на климата?

Накратко. Най-правилното е „бързите климатични промени“.
Настоящото изменение на климата се отличава преди всичко със своята антропогенна природа и бързина, а не от посоката. В историята на климата има много „глобални затопляния“. Освен това, въпреки че почти навсякъде на планетата средната температура се повишава, има поне един малък регион в Северния Атлантически океан, където общото затопляне е придружено от локално понижение на температурата. Това се дължи на забавяне на Голфстрийма и съответно намаляване на топлопредаването. Следователно „бързите промени в климата“ ще бъдат най-правилното понятие.
 
От друга страна, това определение може да звучи твърде академично. Например британският вестник The Guardian от май тази година реши да промени редакционния си наръчник за стил и да напише „глобално затопляне“ вместо „глобално затопляне“ и „климатична криза“ вместо „изменение на климата“, аргументирайки това традиционните термини звучи "твърде пасивно."
 

Никой не може да предвиди времето за седмица, за какви климатични прогнози можем да говорим? 

Накратко. Времето и климатът са две различни неща, прогнозите им са коренно различни. 
Разликата между това как се прави прогнозата за времето и климатичната прогноза се обяснява най-лесно с аналогия.
 
Представете си, че изпращате предучилище в магазина за кефир и му давате 100 рубли за това. Доста е трудно да се предвиди какво точно ще донесе вкъщи: разбира се, може да се предположи, че ще е кефир, но с голяма вероятност на негово място може да се намерят шоколадов бар, играчка и нещо друго. Независимо от това, може с доста уверено да се предвиди, че общите разходи за довеждане до вкъщи няма да надхвърлят раздадената сума - защото просто няма къде да получите допълнителни пари.
 
В земните науки всичко е приблизително едно и също, само вместо пари е енергия. Метеоролозите, които се занимават с времето, в този смисъл се опитват да предскажат състава на закупеното: фокусирайки се върху много конкретни обстоятелства, върху текущото състояние на системата, те изчисляват нейното бъдещо развитие. Климатолозите просто обмислят енергийния баланс, който поставя рамката за възможни колебания: средногодишни температури, средногодишни валежи и т.н. Тази рамка не зависи от  случайността , а от напълно измерими и изчислими потоци на енергия и вещества.
 
За да създадете прогноза за изменението на климата, не е необходимо да знаете текущото време, трябва да измерите количеството енергия, погълната от Земята, процентът на отразената топлина, състава на атмосферата, зависимостта на изпаряването на океанската вода от температурата и т.н. Тези измервания, разбира се, имат свои собствени грешки и те въвеждат несигурност в прогнозата за климата. Но тази несигурност е известна предварително, тя поставя ясна рамка за най-вероятния сценарий и не зависи от местоположението на облаците или полета на пеперудата.
 

Климатът се променя, но какво общо има човек?

Накратко. Докато нямаше човек, енергийният баланс на планетата беше различен.
Има два начина да се отговори на този въпрос. Първо, можете просто да попитате учените, които се занимават с тази тема. Такива проучвания бяха проведени и резултатът от тях е недвусмислен - по-голямата част от изследователите (поне 97%) смятат, че основната причина за бързите климатични промени е човешката дейност. Тук можете да прочетете за методологията за изчисляване на мненията, а  тук  - за възможните ограничения.
 
Ако това не е достатъчно, можете да опитате да го разберете сами. Вярно е, че точният принос на антропогенния компонент за изменението на климата не може да бъде бързо изчислен - за това е необходимо да се изгради компютърни модели на планетата, които да отчитат много фактори: общото количество погълната енергия, нейната по-нататъшна съдба, пренос на енергия от ветрове и течения, промени в енергийния баланс под въздействието на парникови газове и така нататък. Това е доста сложна работа, която е трудно да се провери „на коляното”. Но дори и без сложни изчисления, ролята на човека в изменението на климата може да бъде приблизително оценена, като се сравнят няколко наблюдавани факта (а не мнения):
 

Човек гори изкопаеми горива.

В атмосферата количеството на въглеродния диоксид (CO₂) расте - сега тя е почти един и половина пъти по-висока от тези върхове, които се наблюдават през последните половин милион години.
В северното полукълбо, където по-голямата част от горивото се изгаря, концентрацията на CO₂ е по-висока, отколкото в южното.
Концентрацията на кислород спада, както би било, ако се изразходва напълно за изгаряне на гориво.
В атмосферния въглероден диоксид има сравнително по-малко изотопи въглерод-14 и въглерод-13, които не се намират в нефт и въглища.
Въглеродният диоксид е парников газ, тоест той е в състояние да абсорбира топлинното излъчване на Земята и да я отразява обратно - това е просто свойство на нейния спектър.
Глобалните температури се покачват с безпрецедентна скорост.
Количеството енергия, идващо от Слънцето, само намалява .
Изглежда, че дори тези няколко факта са достатъчни, за да направим собствените си изводи.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.