Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Пандемия номер едно: Страхотно познати теории на конспирацията на руския грип от 1889г

Търсачите на истината са убедени, че Sovid-19 разпространява 5G технология. Преди повече от век телеграфните стълбове и електричеството бяха обвинени в руската грипна епидемия. В резултат на това се появиха "наркотици", едно по-съмнително от другото. Дори лекарите казаха, че можете да се предпазите от инфекция, като ядете стриди и пиете ракията им.

Когато пандемията covid-19 обхвана целия свят в началото на 2020 г., конспиративна теория бързо се разпространи в социалните мрежи, че причината за болестта не трябва да се търси в коронавируса SARS-CoV-2. Истинските виновници на пандемията, твърдят привърженици на алтернативна гледна точка, са клетъчните кули с новата 5G технология.

Не е нужно да сте д-р Фочи, за да разберете, че теориите за конспирация са вечният спътник на всяка пандемия. Преди повече от век тогавашните търсачи на истината също се опитаха да обвинят смъртоносната епидемия от грип в технологичните иновации.

На 31 януари 1890 г. европейското издание на The New York Herald предполага, че електрическата светлина е виновна за грипа по един или друг начин. В крайна сметка, пише вестникът, тази болест "бушува главно в градовете, където електрическата светлина е широко разпространена", а сред болните има много телеграфни работници.

Междувременно „руският грип“ или la grippe стана първата модерна пандемия на грипа. Произхождайки, както изглежда, някъде от Руската империя през 1889 г., болестта бързо се разпространява по света на няколко вълни. Само за четири месеца болестта достигна до всички краища на земното кълбо. САЩ достигат пика на епидемията през януари 1890г. Само първата вълна отне повече от милион животи (а общото население на земята тогава възлизаше на един милиард и половина).

Отчасти руският грип е резултат от глобализацията. Железниците и трансокеанските параходи са се превърнали в идеални носители на болестта, разпространявайки я в различни страни и континенти. Както и при covid-19 днес, бързата пандемия предизвика прилив на дезинформация, теории на конспирацията и безброй съмнителни лечения и наркомани. Само вместо интернет тези идеи бяха разпространени от вестници и телеграфи, но иначе всичко беше както сега.

„Хората имат вродено любопитство, познавателно желание да знаят истината и екзистенциална нужда да се чувстват в безопасност“, казва д-р Карън Дъглас, който изучава психологията на теориите на конспирацията. „Във времена на криза тези нужди не са удовлетворени и теориите за конспирация изглеждат толкова привлекателни за някои.“

Когато се появи руски грип, в медицината възникна голяма фрактура. Още в началото на 19 век преобладава т. Нар. „Теория на миазмите“ - схващането, че болестите се разпространяват от „лош въздух“ и гниеща материя. Към средата на 19 век постепенно е заменен от микробната теория - съвременната идея, че болестта се причинява от микроби - но теорията за привържениците на миазма е била достатъчна в началото на 20 век.

При всички постижения на тогавашната медицина причините за пандемията на руския грип бяха неизвестни. Въпреки че учени като Едуард Дженър и Луи Пастьор вече са разработили ваксини, за да се предпазят от болести и да го предотвратят, остават още три години преди откриването на първия вирус. Вирусите, които могат да заразят хората, са открити едва в началото на 1900 г. И фактът, че руският грип и „испанският грип“ от 1918 г. причиниха грипните вируси, най-накрая се появиха наяве чак през 1933г.

Поради фундаментална пропаст в знанията лекарите и изследователите не можаха да обяснят новата болест, която коси хората по света през 1889 година. Вестниците от онова време цитират голямо разнообразие от теории. Така че, в статията „Бостънският глобус“ (The Boston Globe) отбелязва приликата на новия грип с треска денга. В статията The New York Times той е сравнен с болестта, довела президента Уилям Хенри Харисън до смъртта му през 1841 година. Поради невежеството на естеството на грипа процъфтяват теориите на конспирацията и насилствените спекулации.

Руски грип и тогавашните "Правдорубици", подобни на сегашната епидемия. Въпреки че учените вече са разбрали много за новия коронавирус, който причинява covid-19, това не спира слуховете за неговия произход. Според една от често срещаните теории за конспирация, вирусът е специално отглеждан в лабораторията, за да предизвика пандемия. Която и теория да следвате, виновните са много различни - от китайското и американското правителство до съоснователя на Microsoft Бил Гетгес. Новият коронавирус почти сигурно се е развил по естествен начин - вече има значителни генетични доказателства по този резултат, но това не спира бурни спекулации.

„Това е класически пример за феномен, при който хората възприемат моделите като просто невъзможни или в най-добрия случай невероятни“, обяснява д-р Дъглас. "По същество хората" свързват точките ", няма връзка между която да се вижда. С изобилие от факти, които често си противоречат, хората често се вдъхновяват с някаква илюзорна връзка."

Въпреки че през 1890-те дори не са предполагали за генното инженерство (в крайна сметка самото ДНК ще бъде открито едва след 70 години), обществеността е заразена от фантастични теории за произхода на вируса. На фона на спекулациите, че телеграфните стълбове или електричеството са причинили епидемията, лекарят в Чикаго Уилям Джентри удари заглавията, твърдейки, че е изолирал микробен патоген.

Източникът на тези микроби, каза д-р Джентри, трябва да се търси в звездната прах, която навлиза в атмосферата на Земята на равни интервали от 16-17 години. Други лекари трезво отхвърлиха идеята на д-р Джентри, но вместо това цитираха вулканичен прах, миграция на мигриращи птици и други също толкова погрешни причини.

Не знаейки причините за новия смъртоносен щам, лекарите затрудняват лечението му. Статия от 1889 г. в списание The Lancet признава: „липсата на пълни познания за същността на болестта затруднява разработването на превантивни мерки, да не говорим за последователно спазване на общите хигиенни правила“. (И това е друг отрезвяващ паралел с днешната пандемия: единствената одобрена терапия в момента е ремдесвир. Клиничните изпитвания показват, че приемането му помага за намаляване на дните на легло и лекарството получи зелена светлина от Американската агенция по храните и лекарствата).

Без научно обосновани заключения при лечението на руски грип, съмнителните лекарства разцъфтяха в бурен цвят. Хората използваха популярния страх от ново, непознато заболяване. Паралели с настоящата пандемия също са очевидни тук. Администрацията по храните и лекарствата вече изпрати доста предупреждения до компании, които предлагат специфични „лекарства“, като се започне от билкови чайове до колоидни сребърни разтвори и дори перилни препарати.

Вестниците от 19 век също бяха пълни с реклами за „лекарства“ за руски грип. Поне един вестник предлага рициново масло, докато други предлагат бронхиални инхалатори и електрически батерии (които също предполагат подобряват зрението). Дори лекари и те казаха, че можете да се предпазите от инфекция, като ядете стриди и пиете ракията им.

Независимо от това, димните топки от карболова стомана станаха най-известният лек срещу руския грип. Те са правени в Лондон, а рекламата е широко разпространена. Топките отделяха „дим“ от фино разделения фенолен прах (същата съставка беше включена в сапуна от онова време) за вдишване през носа. Производителната компания обеща на клиентите, че никога няма да се заразят с руски грип. И ако продуктът не помогне, на клиентите беше обещано обезщетение от 100 паунда - в момента това е около 13 000 долара. През декември 1891 г. сигурна госпожа Елизабет Карлил купува карболни топки и ги използва няколко пъти. Но все пак са заразени.

Тъй като лекарството не работи, Карлайл и съпругът й се оплакват на производителя. След като не получи отговор, през 1892 г. двойката се обърна към съда. Съдиите решиха, че компанията е нарушила обещанието си и че г-жа Карлайл има право на обезщетение. Присъдата в полза на г-жа Карлайл се превърна в прецедент и все още се прилага във всички юрисдикции с общо право и е дадена в учебниците.

Друг паралел със сегашната пандемия covid-19 е цял клас наркотици на границата на здравата наука и фантастика. По време на пандемията от 1889 г. вестниците и лекарите широко рекламират хинин, антималарийно лекарство и предшественик на хлорохин и хидроксихлорохин. Въпреки че много учени осъждаха хининовата терапия, техните предупреждения бяха игнорирани.

През декември 1889 г. вестник от Бостън хронифицира пациенти, приемащи хинин. През същия месец The Kansas City Star оплаква високите цени на хапчета за хина - поради прилив на търсене нямаше достатъчно пациенти с малария. Това отново може да се намери последователно днес - съобщава се, че повишеното търсене на хидроксихлорохин заплашва да остави пациентите с ревматоиден артрит без лекарства.

Въпреки че ефективността на тези лекарства в борбата срещу covid-19 все още се изследва, практически няма съмнение за тяхната токсичност - това се потвърждава от редица клинични проучвания. И така, един мъж от Феникс почина (а съпругата му отиде в болницата), след като в отчаян опит за предотвратяване на болестта взе хлорохиново производно, предназначено за почистване на аквариуми.

Тази трагедия също има паралел с руския грип. През януари 1891 г. вестниците пишат за най-малко две семейства, които по погрешка приели стрихнинова отрова вместо хинин. Няколко души загинаха едновременно.

Д-р Дъглас казва, че епидемиите винаги носят нездравословна доза дезинформация, теории на конспирацията и съмнителни терапии. Освен това между тях съществува психологическа връзка: „Проучванията показват, че тези, които вярват в теориите на конспирацията, са по-склонни да използват алтернативни лекарства и не се доверяват на официалната медицина.“

Още по-притеснителната, дезинформацията и недоверието към науката могат да нанесат реална вреда. Поради непроверени методи на лечение хората може да останат без необходимата помощ. Въпреки че някои алтернативи, като билковите чайове, са сравнително безобидни, други изобщо не са. Например, колоидното сребро, предупреждава американското управление на храните и лекарствата, може да причини необратимо обезцветяване на кожата и да затрудни тялото да абсорбира други лекарства, включително антибиотици.

Понякога теориите на конспирацията също нанасят реална вреда. Във Великобритания, където мнозина са установили твърда асоциативна връзка между 5G мрежата и covid-19, вече са настъпили няколко десетки атаки срещу кули от клетки. Досега не е имало смъртни случаи, но в никакъв случай поради липса на опити: британските конспиратори поставят кампании с остриета на бръсначи и заплашват репресии с електротехници и електротехници.

Дори ако компаниите разработят ваксина срещу кови-19, алтернативни доставчици заплашват да предотвратят масовата ваксинация. Анти ваксините вече са се вкопчили в епидемията covid-19 и се обединиха с демонстранти, които са уморени от карантина. "Както показват експерименталните проучвания, недоверието към ваксините се засилва от склонността към теории на конспирацията", казва д-р Дъглас. В скорошно проучване един пети американци заяви, че няма да бъдат ваксинирани, дори когато коронавирусната ваксина е налична.

И въпреки това най-коварната теория за конспирация за covid-19 изглежда най-безобидна - банално подценяване на вредата от болестта. Изобщо не е необходимо да навлизате в дивата природа на Facebook или Twitter, за да прочетете, че страховете за covid-19 са преувеличени. Многобройни статии и телевизионни програми са на тази тема, по-специално се твърди, че икономическата вреда от карантината е по-голяма, отколкото от самия вирус.

„Това е много често срещано явление, защото хората могат да се преструват, че всичко е наред и могат да живеят обикновен живот“, казва д-р Дъглас. „Това е пример за мотивационна грешка - хората вярват в това, което искат да вярват.“

И отново има исторически прецедент за пандемията от руски грип. Статия от декември в New York Times твърди, че болестта, въпреки разпространението си, като цяло е безобидна. "Настинката е обикновена", заключава авторът.

Епидемията утихна едва след няколко месеца. През това време руският грип уби повече от 2500 нюйоркчани - този град е пострадал най-много в Съединените щати.

Публикувано от Алекс Кнап

Оригинална публикация: Оригиналната Plandemic: Разкриване на зловещи познати теории на конспирацията зад руския грип от 1889 г.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.