Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Произход на монголоидната раса

 

Произход на Монголоидната раса

   Хомо сапиенс е бил отлично адаптиран към тежките условия на постглациалните (следледникови) области на Европа, така че да избягва хипотермия. Силно издадения нос удължавал пътя на въздуха към дихателните пътища и по този начин въздухът се нагрявал. Ортогоналния лицев скелет предпазвал гърлото на бялата раса от измръзване.   Светлата кожа дава явно предимство по биохимичен път и помага при излагане на кожата на слънчевата светлина да се акумулира витамин D. При такива хора не се развива рахит в условията на слаба слънчева радиация. Това спасява живота и увеличава репродуктивната способност, което води до увеличаване броя на депигментираните хора.

  В резултат на генетико-автоматични и адаптационни процеси в периглациалната зона на Западна Европа се сформира нова антропологична раса- европеидната, по името на субекта, който бил намерен в пещерата Кроманьон в долината на река Везер (Франция), този тип получил названието кроманьонец (известен също като палеоевропеид, древноевропеид). Рогинсскии и Левин подробно описват кроманьонеца. Специфичните характеристики на кроманьонеца са комбинация от дълъг череп с широко лице, забележимо развитие на челото, много ниски очни орбити, силно изпъкващ на фона на плоското лице тесен нос, правят цялостния профил на лицето. Въпреки това, кроманьонецът от пещерата Кроманьон по съвременните стандарти не трябва да се счита за “чистокръвен”европеец. Той има нисък носов индекс, алвеоларен прогнатизъм (полегати предни зъби), голяма ширина при скулите и нисък череп, все черти нехарактерни за бялата раса. Това се вижда ясно при австралоидите (както и при дравидите и циганите).

   През Палеолита населението около Средиземноморието не е имало ясно изразени монголоидни черти, но при разкопки в Бавария, наред с долихокефален (дълъг) череп е намерен и брахикефален (къс) череп с плосък черепен свод, недоразвита челна кост, изпъкнало напред лице, силно развити скули, както и с широк и къс нос. Дори още по-изразена монголоидност се открива при откритите черепи в Бранденбург.    Неолитните черепи имат плоски лица, силно изпъкващи скули и леко изпъкнал нос с нисък мост, но за разлика от баварския тук черепа е долихокефален и масивен. Има версия за поява на монголоидни гени при палеоевропейците (поради тежките климатични условия, които са повлияли на европеидните балтийци, смесените уралци и монголоидните сибирски раси). През Горния Палеолит част от европейците се преместват от Западна Европа в източно направление, към Урал. Тук те срещат дошлите по-рано от юг (от Близкия изток)евро-африканци, които са имали европеидни и австралоидни черти. Смесеното население се премества към Северен Урал, който по време на последното заледяване не е бил зает от ледници (поради по-сух климат). Тук в източната периферия на ойкумена, се появяват нови гени, които са “отговорни”за монголоидните черти. Без съмнение ключова роля играе т.н. генетичен дрейф, както и въздействието на тежките климатични условия в Северен Урал. Проучването на черепите от Оленостровската могила (близо до Онежкото езеро) показват, че леката монголоидност е обща черта на древните жители на Източна Европа, и се е развила самостоятелно, повлияна от тежките климатични условия. Този вид монголоидност са запазили някои фино-говорящи народи (коми, удмурти, някои групи от карелите и мордавците). Процесът на монголизация се усилва при прехода на мигрантите от Урал, през Сибир до Забайкалието (преди 25 000 г.)(и след това някои към Америка). Мигрантите скоро достигат Забайкалието. Техните следи са открити в Красноярск и Иркутск.   Намерени са фигури на жени в европейски стил с ясно изразени монголоидни лица. Золотарев реконструира облика на ранните монголоиди в Източен Сибир, представители на Протоевропейската раса, но по негово мнение, преминали в нов образ. Те са имали голяма глава, широко лице с умерено изпъкнали скули и широк нос, с прав гръб и ниско предмостие. Имали са добре развита гънка на горния клепач и епикантус.   Техните устни са средно дебели, а очите са тъмни. Лицето е ниско. В тази връзка палеосибирските монголоиди са близки до хората от Костенок и Сунгиря. Можем да направим предположението, че брахикефалните монголоиди от Сибир са потомци на имигранти от Европа, както и че в основата на техния етногенез е протоевропейско население от кроманьонски тип.

   Още през 30-те години на 20 век, немският антрополог Ханс Гюнтер, забелязва огромната прилика между редуцираната европейска раса от кроманьноски тип, която той не случайно нарича Източна (Алпийска) и Вътрешно-азиатската или Монголоидна раса.

alt

 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.