Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Екоспециалисти на бъдещето: как да стане професионален защитник на планетата

Представителите на поколение Z в различни страни са решени да предотвратят глобалното замърсяване и глобалното затопляне. Но какво ще използват в борбата си - класическото образование или съветите на влиятелни хора?
Юношите са загрижени за глобалните екологични проблеми: от дейността на световната сцена на 17-годишната Грета Тунберг, която вече се нарича "гласът на нейното поколение" и символ на екопротеста, до изказванията на малки деца на международни срещи на високо равнище, форуми и демонстрации, които показват промяна на климата и замърсяване на околната среда ,

Съвременните юноши вече не се смятат за недостатъчно стари и влиятелни, за да променят света. „Няма да чакаме 5, 10, 20 години, за да предприемем действията, които искаме да видим. Ние не сме бъдещето на този свят, ние сме настоящето, действаме сега. Вече не чакаме “, каза Салвадор Гомес Колон, 17-годишен активист в Пуерто Рико, на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 г. Въпреки факта, че много съмишленици на Салвадор, като него самия, все още не са достигнали възрастта, която им дава право на глас, тяхната дейност определя дневния ред на световните медии и принуждава политици от най-висок ранг да реагират. Младите хора получават думата и те я използват: те блогват, стартират свои собствени проекти, участват в TED конференции, организират еко движение и организират екологични кампании.

Въпреки че „ефектът на Грета“ не може да не повлияе на екологичната осведоменост на младите хора по света, психолозите и социолозите адаптират тази тенденция като цяло към цялото поколение Z (родено, според различни теории, от края на 90-те години). Съвременните деца и юноши са много просоциални и всичко, свързано с въпросите за равенството, правата на човека и свободите, опазването на околната среда е изключително важно за тях. Сред основните страхове на "Зетите" в Русия и в чужбина, предизвикателствата за околната среда заемат първо място. Има дори отделен феномен - „околна тревожност“, която изпитва по-младото поколение, осъзнавайки мащаба на заплахата.

Коя е Грета Тунберг?

Екологичната тревожност е хроничен страх от екологична катастрофа. Той се среща при хора, които са загрижени за екологичната криза и състоянието на околната среда. Възможни симптоми: панически атаки, загуба на апетит, раздразнителност, обсесивни мисли и безсъние. В същото време съвременните тийнейджъри не бързат да получат екологично образование - искат да станат ИТ специалисти или влияещи в Instagram или YouTube. Въпреки че последното не изключва получаването на средства от образованието в областта на околната среда: много блогъри, които разпространяват идеите за нулеви отпадъци и екологична осведоменост, печелят от своите сметки. Вярно е, че практически няма професионалисти с фундаментални познания в тази област.

Какво ще кажете за екологичното образование в училищата?

Зеленото образование трябва да започне в училище: то поставя основата на образованието за околната среда и помага да се използват знания от социалните и природните науки за опазване на околната среда.

В тази област има руски стандарти за средно и общо образование. Те отчитат приоритетите на световната общност и дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. (приет от Общото събрание на ООН през 2015 г.). Но в зеленото движение на Русия ЕСП смятат това за недостатъчно.

Елвира Зинатулина,
  ръководител на проекта   ECA Class ECA Движение:

Основният проблем на учителите е липсата на подходящи методически и дидактически материали. Информацията по учебните въпроси, свързани с околната среда, не съответства на настоящата ситуация в света. Учителите и учениците нямат разбиране за мащаба на проблемите, те не знаят какво може да се направи за решаването им на различни нива, включително на ниво на всеки човек. Затова учителите са изправени пред трудна задача: те нямат достатъчно знания, за да подготвят сами висококачествени часове по околна среда. Те също нямат време да правят интересни уроци за ученици.

Сега се появяват ресурси, които помагат на учителите по въпросите на образованието в областта на околната среда. Например в Ecoclass.rf учителите могат да станат участници в програмата „Зелени училища на Русия“ и да получат инструкции за провеждане и прилагане на екологични събития и практики, както и достъп до 30 безплатни урока и игри на различни теми: опазване на водата, опазване на горите и биоразнообразие. , разделно събиране на отпадъци, екологичен начин на живот, изменение на климата, нови технологии за екология и други. Задачата на такива уроци е да предадат на учениците мащаба на проблемите, да говорят за ефективни начини за решаването им и да ги научат на полезни ежедневни навици.

Искани екологични професии на бъдещето и къде да ги изучавам

Мария Рамзаева,
  автор и редактор на Атлас на новите професии 3.0:

През 21 век екологичното мислене е свръхпрофесионално умение. Той трябва да е достъпен не само за специалистите по опазване на околната среда, но и за всички във всяка дейност - от професионална до домакинска.

Грижата за околната среда вече е част от правителствената политика, компаниите стават отговорни за околната среда. Следователно в бъдеще екологичните професии ще бъдат търсени във всички сфери на човешкия живот - от минното дело и селското стопанство до туризма и модната индустрия.

Ето само няколко „зелени“ професии, които ще бъдат търсени в бъдеще:

Екоаналитици в тесни сфери

Кой: фармакологични, селскостопански, пристанищни природозащитници, екологични анализатори в строителството, добивната промишленост и др.
Какво правят: те наблюдават екологичната безопасност в производствените съоръжения и съоръженията, принадлежащи към рисковата група; Прогнозирайте възможни заплахи и ги предотвратете, намалете производствените отпадъци.
Еколози

Кой: Професионалисти в компании, които искат да станат отговорни за околната среда.
Какво правят: помагат за намаляване на отрицателното въздействие на производството.
Специалисти за намаляване на отпечатъка

Кой: нулев мениджър на отпадъци, архитект с нулева енергия, специалист по екологична логистика, специалист по рециклиране.
Какво правят: намаляват тежестта върху околната среда, намаляват количеството на отпадъците и вредните емисии.
Екологични проповедници

Кой: еко-производител, еко-водач, уредник на информиран екотуризъм.
Какво правят: те помагат да се направи мисленето за околната среда част от ежедневието на всеки човек; вдъхновявайте околната среда.
Специалисти по възстановяване на екосистемата

Кой: биоремедиатор, архитект на обновяване на екосистемата, ветеринарен лекар-рехабитолог.
Какво правят: възстановяват почвата и флората, помагат на животните, засегнати от екологични бедствия, да коригират последствията от вече нанесените екологични щети.
Съществуващите програми на класически и онлайн университети и училища предлагат както познати области (например „индустриална екология“ и „рационално управление на природата“), така и необичайни („градско земеделие“ и „екоурбанизъм“). Трудността с придобиването на нови професии е, че все още не са били преподавани директно на тях. Но това не означава, че е невъзможно да се подготвите за тях.

„Ако искате да се занимавате с екологични проблеми, но все още не сте решили кои от тях, програмите„ екология “,„ екология и управление на природата “, които се предлагат в много университети, ще бъдат подходящи“, обяснява Мария Рамзаева, редактор на Atlas of New Professions 3.0. - Ако решите, тогава тук можете да вземете близка специализация. Например специалността екологична екология е подходяща за същия бъдещ еко-пътеводител, а интегрираното използване и защита на водните ресурси е за пристанищния еколог.


Перспективи за кариера

Въпреки засиленото внимание към проблема, екологичните професии в Русия все още не се появяват в списъците на най-популярните и атрактивни. Но нуждата от такива специалисти постепенно нараства. Средният ръст на броя на свободните работни места за еколозите в Русия е 8% на тримесечие.

Мария Игнатова, ръководител на изследователските служби, онлайн платформа за набиране на hh.ru:

Топ 10 области, в които са публикувани най-много свободни работни места за околната среда:

строителство, недвижими имоти, експлоатация, проектиране;
бизнес услуги;
добивна промишленост;
на дребно;
Храна;
нефт и газ;
металургия, металообработване;
електроенергетика;
транспорт, логистика, външноикономическа дейност;
промишлено оборудване, машини, машини и аксесоари.
В същото време броят на резюметата на кандидатите за околната среда за три години остава почти непроменен.

Кои търсят в HeadHunter:

мениджъри за екологична безопасност, развитие на околната среда;
екологични инженери, дизайнери;
мениджъри на екологични продажби;
специалисти по защита на труда.
Изходът ли е активизмът?

Съвременните профили, които отговарят на предизвикателствата на времето в университетите, не са достатъчни. Може би затова младите хора виждат повече възможности да помогнат на планетата с конкретни действия - демонстрации, проекти и участие в конференции.

Може да отнеме много време да се изчака образователните структури да се адаптират към новите реалности и сега се налага действие. Активната житейска позиция и социалните дейности не пречат в бъдеще да се сдобиете с подходящата професия, когато търсенето е по-формализирано и университетите ще се научат как да подготвят необходимите специалисти.

Фактът, че екологията се обсъжда толкова активно сега, не на последно място е заслугата на младото поколение, и наистина работи - стига да говорят за проблема, е трудно да го игнорираме.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.