Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Влиянието на пандемията върху околната среда

Коронавирусната  епидемия COVID -19 удари света от месеци. Мерките, предприети за предотвратяване на разпространението на коронавирус, като самоизолация и карантина, имаха различни ефекти върху околната среда. 
пандемията върху околната среда
 
От една страна, се наблюдаваше намаляване на потреблението и съответно на емисиите на въглероден диоксид и замърсители. Всъщност, за  да се предотврати разпространението на коронавирус, въздух, железопътен и автомобилен трафик е ограничен по целия свят, обемите на производство и потребление са намалели и самите хора трябваше да прибягнат до мерки за самоизолация.
От друга страна, нарасна консумацията на полимерни продукти за еднократна употреба като маски, гумени ръкавици и дори пластмасови торбички.   
 
Така епидемията от коронавирус падна върху много страни. Ето защо светът започна да прави паралели между проблемите с вируса и околната среда.
 
Следва статистика за намаляване на потреблението на енергия, предоставена от тематична група от казахстански експерти за възобновяема енергия SolarFestQazaqstan. Така че в Нур-Султан се наблюдава намаление на натоварването на електроенергийната мрежа в сравнение между 15 и 31 март с 83 MW (намаление от 276 на 193 MW). Основно засегнати от закриването на бизнес и бюджетни организации. В други региони намаление на потреблението на енергия очевидно се случи през април.
 
Подобни процеси протичаха и в други страни по света. Според някои данни обемът на потреблението на електроенергия в Единната енергийна система на Русия от 30 март до 5 април намалява с 6% в сравнение с предходната седмица. Това съобщи ТАСС във връзка с системния оператор.
 
Пандемията в Китай, лидер в световните емисии на парникови газове, намали потреблението на енергия и емисиите си с 25% в рамките на две седмици от началото на карантината (в сравнение с предишни години). Намалението е свързано със спиране на индустриалното производство, намаляване на потреблението на електроенергия и използването на транспорт. Така в началото на 2020 г. ръстът на емисиите на парникови газове в Китай падна с 1%. 
 
Освен това изображенията от спътниците на НАСА записаха, че концентрацията на азотен диоксид над Китай намалява значително за един месец, а изображенията на Европейската космическа агенция значително намаляват емисиите на парникови газове над Южна Корея и Европа, особено над Италия. Освен това, според експертите, предвид настоящите икономически шокове е напълно възможно да се намалят глобалните емисии на въглероден диоксид и замърсяването на околната среда след спада на разпространението на коронавирус.
 

Влошава ли се околната среда?

 
Съществуват обаче и опасения относно възможното влошаване на екологичната ситуация след спада в разпространението на коронавирус. Основната теза за безпокойство е, че краткосрочните подобрения по време на пандемия могат допълнително да се превърнат в вреда на околната среда.
 
Поради факта, че след широкото премахване на мерките, предприети за ограничаване на активността на вируса, потреблението и свързаните с него емисии могат отново да се увеличат рязко.
 
По-конкретно, това може да се дължи на намаляване на търсенето на слънчева енергия поради факта, че след пандемията политиците и големите корпорации първо ще прибягнат до рентабилни, но негативни за околната среда моментни решения и ще оставят по-чисти, плащайки само в дългосрочен план технологии.
 

Повишено търсене на полимерни продукти за еднократна употреба

 
Наред с това се наблюдава и увеличаване на търсенето на полимерни продукти за еднократна употреба и отхвърляне на някои инициативи за забрана на използването на пластмаса за еднократна употреба. В САЩ забраната за използване на пластмаса за еднократна употреба в страната, лобирана от екоактивисти от години, е преоценена след избухване на коронавирус.
 
Губернаторът на щата Ню Хемпшир призова купувачите да откажат платнени торби за многократна употреба, тъй като те могат да служат като място за натрупване на инфекции, включително коронавирус, и да опаковат продукти в пластмасови торбички за еднократна употреба, тъй като те се считат за най-безопасните. А мрежата Starbucks забрани на посетителите да използват халби за многократна употреба по време на пандемия.
 

Ще страда ли движението „нулеви отпадъци“?

 
Кризата, причинена от пандемията и нейните последици, могат да причинят щети на дейностите на движението в околната среда, например „нулеви отпадъци“. По-специално корпорациите могат да отхвърлят разпоредбите си относно рециклирането на отпадъци, заменяйки пластмасовите опаковки за еднократна употреба с алтернативи за многократна употреба.
 
В Китай делът на месните продукти и морските дарове, продавани в опаковки, е малък в сравнение със САЩ и Западна Европа, но след избухването на вируса, според доклад на консултантската компания Wood Mackenzie, страната може да засили изискванията за опаковане на месни продукти, което може да увеличи търсенето на пластмасови опаковки ,
 
Според доклада на BloombergNEF, поради голямото търсене на медицински маски и пластмасови опаковки, полимерната индустрия може да запази позиция или дори да покаже растеж по време на пандемия; но цялостните промени в търсенето на пластмаса все още не са оценени.
 
Същевременно, според някои доклади, в областта на преработката на пластмаса се наблюдава частична регресия поради намаляване на търсенето поради намаляване на индустриалната активност в Китай и спад на цените на петрола, от които зависи цената на производството на необработена пластмаса.
 
По този начин цялостното въздействие на пандемията на коронавирус върху екологичните аспекти на нашия живот е смесено. Много ще зависи от това как се променя отношението ни към околната среда след премахването на ограничителни мерки, свързани с коронавирус. 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.