Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

История на гипсокартона: произход и развитие

История на гипсокартона: произход и развитие
Разцветът на използването на гипсокартон в строителството започва след края на Втората световна война. По това време следвоенният бум на строителството изисква най-евтините материали, които не изискват сложна обработка. И тъй като гипсокартонът също се оказа естетичен, здрав и издръжлив, популярността му и до днес не е намаляла.
Преди изобретението на гипсокартонени листове строителите са използвали мазилка, но такова довършване отнема много повече време и са необходими много опитни майстори, за да се получи висококачествен, високо художествен резултат.
Нов материал, който решава всички тези проблеми, се появява в края на 19 век. Патентът за него е издаден на 22 май 1894 г. на американеца Август Секет. През същата година Sekket получава патент за машина за производство на листове.
История на гипсокартона: произход и развитие
 
Първо производство на гипсокартон
Първият гипсокартон беше квадратен лист от около 1 кв. m и дебелина около 6 mm. Листът се състоеше от 10 слоя хартия от филц, залепени с мазилка от Париж. Тоест това беше бърза подмяна на традиционната дървена мрежа с нанесена върху нея мазилка, а повърхността непременно беше идеално гладка, независимо от уменията на строителите, които монтират панела.
През 1909 г. материалът е подобрен. Сега се състоеше от слой гипс, поставен между два слоя картон. Тогава се появи увитият ръб.
През 1932 г. производството на гипсокартон започва да се развива в Германия. Братята Карл и Алфонс Кнауф, собствениците на известната компания Knauf, се заеха с нейното освобождаване.
 
Линия за производство на гипсокартон Knauf през 30-те години
Триумф от гипсокартон
До избухването на Втората световна война производството на гипсокартон бавно се увеличава, но потребителите продължават да се отнасят с новия материал много готино. Засегнатата инерция на мисленето. Богатите хора поръчваха скъпа висококачествена мазилка, а бедните нямаха време за дизайнерски изкушения.
Но след като вълна от чудовищни разрушения от Втората световна война обхвана целия свят, започна фазата на възстановяване и тези материали, които направиха възможно най-бързото изграждане, станаха най-популярни. И тъй като гипсокартонът също осигуряваше отлично качество, популярността му се покачи до безпрецедентни висоти. Производителите продължават да го подобряват и листовете придобиват съвременната си форма около 60-те години на миналия век.
Домашен гипсокартон
След края на войната гипсокартонът започва триумфалния си поход през строителните площадки по света. Хората трябваше да възстановят разрушените градове възможно най-бързо и този материал осигуряваше максимална скорост на довършителните работи и отлично качество.
Основните производители на гипсокартон са предприятия в САЩ и Западна Европа. По това време Съветският съюз не обичаше вноса и активно създаваше собствено производство. Един от първите съветски гипсокартони се появява в Киев през 1949 г. Няколко години по-късно подобни заводи започват да работят в Минск и други големи градове.
 
Павшински завод за гипсокартон
Нуждите на следвоенното строителство в Москва бяха задоволени от завода Павшински, за който през 1949 г. беше закупено американско оборудване. Не беше точно гипсокартон. Заводът произвежда така наречената суха мазилка, която се състои от листове, направени от смес от гипс и нишесте. Тези листове могат да се използват за довършителни работи и дори за изграждане на леки прегради.
Обемът на производството беше достатъчно голям. Всяка година заводът произвежда 5 милиона квадратни метра. м. гипсокартон.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.