Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Продължителното седене е вредно за здравето. Много хора знаят това, но все пак правят грешки!

Заседналият начин на живот е истинско бавно самоубийство. Болките в гърба са познати на мнозина и особено на тези, които трябва да седят дълго време на едно място. Китайски интернет потребител обясни до какво може да доведе липсата на движение и списък на най-ефективните упражнения.

Казват, че „заседналият начин на живот е бавно самоубийство“. И това не е шега, продължителното седене наистина нанася на тялото голяма вреда! Това е особено вярно наскоро, когато мнозина са свикнали да седят на едно място от дълго време. И след като се върнем на работа, със сигурност няма да имаме време да се преместим. Това ще бъде особено вярно за офис работниците, които трябва да бъдат седнали дълго време. Те са в офиса почти през целия ден, прекъсвайки се само за храна и сън у дома. Най-вероятно много хора знаят, че продължителното седене е нездравословно, но нямат друг избор.

И така, каква вреда нанася заседналия начин на живот на организма?

прекалена пълнота

Затлъстяването е особено тревожна тенденция напоследък. Това се дължи на различните ежедневни навици на съвременните хора. Хранене през нощта, липса на движение, лоши хранителни навици - всичко това причинява увеличаване на разпространението на затлъстяването сред населението. Но основната причина е заседнал начин на живот. За много офис работници образуването на мастна обвивка около кръста е голям проблем, който е резултат от продължителното седене.

Освен че е с наднормено тегло, затлъстяването също представлява сериозна заплаха за здравето и може да причини заболявания като хиперлипидемия, хипертония, хипергликемия, коронарна болест на сърцето и т.н. Затлъстяването е източник на много заболявания, така че трябва да обръщаме повече внимание на този проблем, а не да прекарваме дълго време в седнало положение и да спортуваме повече.

Болка в гърба

Седналите хора често се оплакват от болки в гърба. Това се причинява от мускулна работа. Почти всеки офис работник има проблеми в шийния, раменния или лумбалния гръбначен стълб. Болката в тези части на тялото показва нарушена циркулация. Продължителният престой в една позиция значително увеличава натиска върху гръбначния стълб, в допълнение, недостатъчната активност на раменете и шията причинява скованост на шийния отдел на гръбначния стълб, както и деформация на лумбалния гръбначен стълб, което води до появата на стоп и междупрешленни хернии.

Нарушено функциониране на мозъка и стомаха

Продължителното седене причинява нарушения на кръвообращението, което може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка и негативно влияние върху емоционалното ни състояние. Със сигурност всеки знае усещането за внезапно замайване, ако рязко се изправите след дълга неподвижност.

В допълнение, продължителният престой в една позиция ще повлияе на подвижността на стомашно-чревния тракт, което ще доведе до намаляване на секрецията на храносмилателни течности и влошаване на храносмилателния капацитет. А това от своя страна ще предизвика запек, подуване на корема и много други. Недостатъчното кръвоснабдяване за дълго време също може да причини нарушение на венозния отток и появата на хемороиди.

Намален имунитет

Липсата на физическа активност намалява производството на имунни клетки в организма, което го прави уязвим към различни заболявания. Освен това при продължително седене в долната част на тялото ще се натрупа голямо количество течност. По време на сън тази течност ще потече обратно към горната част на тялото, което може да доведе до различни респираторни проблеми - от хронични респираторни заболявания до спиране на дишането насън.

Разбира се, това не е пълен списък на последствията, които заседналият начин на живот има върху тялото. Например, продължителното седене също може да навреди на репродуктивните органи, седалището, да причини деформация на костите. Ето защо е необходимо постепенно да се отървете от навика да стоите на едно място. Независимо дали става въпрос за работа или за дом, трябва да ставате и да се движите по-често.

Днес искам да споделя с вас как да се отървете от болки в гърба, причинени от продължително седене.

1. Не прекалявайте с разтягането

В повечето случаи болката в гърба се причинява от мускулно напрежение. Мнозина са на мнение, че за да облекчите тези болки, трябва добре да опънете гръбначния стълб. Наистина упражненията за разтягане могат да намалят болките в гърба, но трябва да ги правите правилно. Защо? Защото прекомерното разтягане ще компресира гръбначния стълб, което ще причини повече вреда, отколкото полза и дори може да доведе до наранявания.

2. Упражнения за укрепване на гръбначния стълб

Най-добрият начин да защитите гръбнака си от излишно налягане е да укрепите околните му мускули.

Клякане, облегнато на стена

Въпреки че това движение напряга мускулите на краката, но ако застанете правилно до стената, натискайки долната част на гърба и усещайки напрежението му, можем да облекчим болката в гърба. Това упражнение има три вида интензивност: непълни клекове, половин клекове и дълбоки клякания. За да облекчите болката в гърба, най-добре е да изберете непълни клякания. По време на изпълнение трябва да обърнете внимание на следната точка: коленете не трябва да се спускат навътре или да излизат извън чорапите.

Странична лента

Ако това упражнение е твърде трудно за вас, можете да го направите от коленете. Когато изпълнявате, дръжте гърба си изправен, трябва да усетите напрежението на мускулите на бедрата и страничните коремни мускули.

"Лакът" на четворки

Това упражнение ще изисква мат. Можете да държите бутилка вода в ръка. Дръжте гърба си изправен, докато го правите, бавно докосвайте коляното с лакътя. След 15 повторения превключете страни.

3. Не стойте твърде дълго в една позиция

Най-важното е да се движите повече. Заседналият начин на живот е враг на гръбначния стълб. Следователно именно движението ще ви помогне да се отървете от болката в гърба. Когато ходите, опитайте се да размахате ръцете си по-интензивно, за да ангажирате колкото се може повече мускули. За това вашият гръб ще ви каже благодаря.

заключение

Много хора знаят, че заседналият начин на живот вреди на тялото и причинява болки в гърба. За да облекчите тези болки, трябва да се отървете от навика да седите дълго време и да се опитате да се движите повече. Освен това не е необходимо безмислено да изпълнявате упражнения за разтягане, особено за гръбначния стълб, тъй като това може допълнително да влоши ситуацията.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.