Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Три теории за остаряването и начини да го забавим

В науката американецът Мичио Каку заема мястото си до Стивън Хокинг и Ричард Докинс, тоест някъде на самия връх. Всяка негова книга е събитие. Докато Каку все още се занимаваше с наука, а не само с нейното популяризиране, той се изкачи в самата джунгла: теория на струните и други области на границата на физиката и фантазията със сложен математически апарат. Текстовете му за читатели без специална подготовка са проектирани в същия дух: не е ясно веднага къде свършва науката в тях и започва научната фантастика. Но те са добри в това.
 
 
В „ Бъдещето на човечеството: Колонизацията на Марс, Пътуването до звездите и намирането на безсмъртие “ Каку ревизира най-новите знания и се опитва да си представи какво ще ни позволи това знание. Прогнозата е оптимистична. Селище на Марс? Възможно е, но какво ще стане, ако летите до други звезди? Каку вярва, че наистина големите постижения очакват човечеството напред.
 
В това той е старомоден. Същият ентусиазъм притежаваха и най-изтъкнатите умове от епохата в модерно, които вярваха в безкраен напредък, във факта, че природата може да бъде напълно разпозната и покорена. Подобно на учените от миналото, Каку не е много заинтересован дали това трябва да се прави и каква е обратната страна на прогреса. Но 20 век, когато хората бяха стерилизирани и унищожени според научните принципи на евгениката, а светът почти изгоря в пламъка на ядрените бомби, показа, че знанието не винаги носи полза.
 

 

В цитирания откъс от новата книга на Каку говорим за това как да подобрим човек да пътува до други звездни системи. Учените ще трябва да опитат: дори и до най-близката звезда ще трябва да летят стотици, ако не и хиляди години.Може ли съвременната наука да разкрие тайните на процеса на стареене чрез забавяне или дори спиране на биологичния часовник и увеличаване на продължителността на живота почти до безкрайност?

 

 

Човечеството се стреми към това от незапомнени времена, но има нов фактор - в момента тази идея привлече вниманието на много от най-богатите хора на планетата. Все повече предприемачи в Силиконовата долина инвестират милиони в изследвания за застаряване, за да победят този процес. Неудовлетворени от обединението на целия свят в единна мрежа, те си поставят нова цел - да живеят вечно. Съоснователят на Google Сергей Брин се надява да намери не по-малко „лек за смъртта“. И Калико, под ръководството на Брин, може в крайна сметка да излее милиарди долари в партньорство с фармацевтичната компания AbbVie, за да се справи с този проблем. Съоснователят на Oracle Лари Елисън смята, че примиряването с човешката смъртност е „немислимо“. Съоснователят на PayPal Peter Thiel иска да изживее скромните 120 години, докато руският интернет магнат Дмитрий Ицков иска да живее до 10 000 години. С подкрепата на хора като Брин и достъпа до технологични иновации, най-накрая може да успеем да насочим пълната сила на съвременната наука да разгадаем тази древна мистерия и да увеличим продължителността на живота си.Не толкова отдавна учените разкриха една от най-дълбоките тайни на процеса на стареене. След много векове на фалшиви стартове имаме само няколко надеждни, проверими теории, които изглеждат обещаващи. Сред тях са гените за ограничаване на калории, теломераза и стареене.

 

От горното само един метод вече е доказал способността да удължава живота на животните, понякога дори да удвоява живота си. Този метод включва сериозно ограничаване на съдържанието на калории в храната на животното.

Средно тези животни, които ядат 30% по-малко калории, живеят с 30% по-дълго. Това е доказано на дрожди клетки, червеи, насекоми, мишки и плъхове, кучета и котки, и сега на примати. Строго погледнато, това е единственият метод, приет от всички учени: всички признават, че той променя продължителността на живота на всички животни без изключение, на които досега са правени тестове. Единственото значимо животно, на което този метод все още не е тестван, е човекът.

Теорията е, че животните в дивата природа водят полугладен живот. В затлъстяване те използват ограничените си ресурси за удължаване на рода, а в постно време влизат в състояние, близко до спряната анимация, за да запазят ресурси и да преживеят периода на глада. Намаляването на диетата задейства втория вариант на биологичния отговор на организма и животното живее по-дълго.

 

Единственият проблем с ограничаването на калориите обаче е, че при нискокалорични диети животните стават сънливи, летаргични и губят интерес към секса. И повечето хора ще се притесняват, ако им предложите да ядат 30% по-малко калории. Следователно фармацевтичната индустрия много би искала да намери химикалите, които контролират този процес, и да използва силата на ограничаване на калориите, като същевременно избягва очевидните му странични ефекти.Не толкова отдавна беше изолиран обещаващ химикал, наречен ресвератрол. Това вещество, открито в червеното вино, спомага за активирането на протеина от сиртуин, за който е доказано, че забавя процеса на окисляване - основен важен компонент на стареенето - и следователно може частично да предпази организма от увреждане на молекулите от стареене.

 

Имах възможността да интервюирам Леонард Гаренте, изследовател от Масачузетския технологичен институт, който беше първият, който демонстрира връзката между тези химикали и процеса на стареене. Той беше изненадан от броя на фанатиците на нови диети, които атакуваха тези съединения като източник на вечна младост. Гаренте беше скептично настроен към това, но призна, че ако някой ден се намери истинско лекарство за стареене, тогава тези вещества могат да играят роля тук. Той дори е съосновател на изследователска компания Elysium Health.

Друг ключ към проблема със стареенето може да бъде теломеразата, която помага да се регулира хода на нашия биологичен часовник. При всяко клетъчно деление краищата на хромозомите, наречени теломери, стават малко по-къси. С течение на времето, след приблизително 50-60 деления, теломерите стават толкова къси, че изчезват напълно и хромозомата започва да се разпада. В резултат на това клетката става упадък и губи способността си да функционира нормално. Има ограничение за броя на клетъчните деления, наречени лимит на Hayflick. (Веднъж интервюирах д-р Леонард Хейфлик и той се разсмя, когато го попитах дали може по някакъв начин да заобиколи границата на Hayflick и да се предпази от смъртта. Той беше изключително скептичен и считаше тази биологична граница за основна в комплекс и разнообразен биохимичен процес на стареене.

 

Нобеловият лауреат Елизабет Блекбърн е по-оптимистично настроен: "Всички признаци, включително генетиката, казват, че между теломерите и онези неприятни неща, които се случват с напредване на възрастта, има причинно-следствена връзка." Тя отбелязва, че има пряка връзка между съкратените теломери и определени заболявания. Например, ако вашите теломери са съкратени (както в долната трета от населението), рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е 40% по-висок за вас. "Изглежда, че съкращаването на теломерите изглежда е в основата на риска от болестите, които ни убиват ... това са сърдечни заболявания, диабет, рак, дори болестта на Алцхаймер", заключава Блекбърн.Наскоро учените експериментират с теломераза, ензим, открит от Блекбърн и нейните колеги и предотвратяващ скъсяването на теломерите. Този ензим е способен в известен смисъл да „спре часовника“. Измитите от теломераза кожни клетки могат да се разделят за неопределено време, надхвърляйки Hayflick. Веднъж имах интервю с д-р Майкъл Уест, който работеше в корпорация Geron. Уест експериментира с теломераза и твърди, че може да "увековечи" кожната клетка в лаборатория, така че тя да живее вечно. Кожните клетки в неговата лаборатория могат да се разделят не 50-60, а стотици пъти.

 

Трябва обаче да се отбележи, че с теломеразата трябва да се работи много внимателно, тъй като раковите клетки също са безсмъртни и също така използват теломераза за постигане на безсмъртие. Една от разликите между нормалните и нормалните ракови клетки е, че те живеят вечно и се размножават без ограничение, пораждайки тумори, които ни убиват. Така че ракът може да бъде нежелан страничен продукт от използването на теломераза.

Генетика на стареенето

Друга възможност за побеждаване на стареенето е свързана с генното инженерство.

Фактът, че гените силно влияят на стареенето, е очевиден. Пеперудите след напускането на пашкула живеят само няколко дни или седмици. Мишките, изучавани в лаборатории, обикновено живеят само около две години. Кучетата остаряват около седем пъти по-бързо от хората и живеят малко над десет години.

 

Изучавайки животинското царство, откриваме същества, които живеят толкова дълго, че животът им е труден за измерване. През 2016 г. авторът на статия в списанието Science съобщава, че полярната акула на Гренландия живее средно 272 години и надвишава продължителността на живота на кит на носа (средно 200 години). Това прави акула Гренландия най-дълголетен гръбначен. Учените преброиха възрастта си, анализирайки слоеве тъкан в окото на акула, която расте на слоеве, като крушка. Не само това, те откриха една акула, чиято възраст беше 392 години, и друга, която, вероятно, беше цели 512 години.По този начин различните биологични видове с различен генетичен апарат варират значително в продължителността на живота. Проучванията показват, че дори и сред хората, въпреки че гените за всички нас са почти идентични, близнаците и като цяло близки роднини имат близка продължителност на живота и че случайно подбраните хора се различават много повече на тази основа.

 

Но ако стареенето е поне частично контролирано от гени, е много важно да се изолират онези гени, които го контролират. Тук са възможни няколко подхода.

Един обещаващ подход е да се анализират гените на младите хора и след това да се сравнят с гените на старите хора. Сравнявайки два набора гени с помощта на компютър, можете бързо да идентифицирате местата, където се наблюдават най-генетичните щети, причинени от стареенето.

Например, стареенето на автомобила се случва предимно в двигателя, където корозията и механичното износване са най-засегнати. В жива клетка ролята на „двигателя“ се играе от митохондриите. Именно в тях захарите се окисляват с освобождаването на енергия. Подробният анализ на ДНК вътре в митохондриите показва, че грешките наистина са концентрирани тук. Надяваме се, че някой ден учените ще могат да използват собствените си механизми за поправяне на клетката, за да обърнат процеса на натрупване на грешки в митохондриите и по този начин да удължат полезния живот на клетката.

 

Томас Перлс от университета в Бостън, при предположението, че някои хора са генетично предразположени към по-дълъг живот, анализира гени с дълги черен дроб и описа 281 маркера за гени, които сякаш забавят процеса на стареене и по някакъв начин правят дълготрайните по-малко уязвими от болести ,Малко по малко механизмът за стареене ни става ясен и много учени с предпазлив оптимизъм казват, че през следващите десетилетия той може да стане управляем. Проучванията показват, че стареенето, очевидно, е просто натрупване на грешки в ДНК и клетките и някой ден може да се научим да спрем или дори да обърнем този процес. Не само това, някои изследователи от Харвард са толкова оптимистични, че вече са създали търговски компании с надеждата да се възползват от резултатите от изследванията на процесите на стареене.

 

Фактът, че гените играят важна роля за определяне на продължителността на живота ни, е несъмнен. Проблемът е да се определи кои гени участват в процеса, като същевременно се отдели действието им от действието на средата и да се променят необходимите гени.

Противоречиви теории за стареенето

 

 

 

Един от най-старите митове, свързани със стареенето, казва, че можете да спасите вечната младост, ако пиете кръв или попивате душата на младите хора, сякаш младостта може да се предава от човек на човек, както в легендите за вампирите. Сукубус е прекрасно митично същество, което остава завинаги младо, защото с целувка изсмуква младостта от тялото ви.

Съвременните изследвания показват, че тази идея може да съдържа зрънце истина. През 1956 г. Клайв Макей от университета Корнел се присъединява и зашива кръвоносните съдове на две плъхове - стара разруха и млада енергична индивид. Той с изненада установи, че след операцията старият плъх започва да изглежда по-млад, а младият, напротив, е по-възрастен.

 

Десетилетия по-късно, през 2016 г., Ейми Уаджърс от Харвардския университет преразгледа резултатите от този експеримент. За своя изненада тя открива същия ефект против стареене при мишки. След това тя изолира протеин, наречен GDF11, който очевидно е в основата на този процес. Резултатите на Уейджърс бяха толкова забележителни, че списание Science ги нареди сред десетте основни пробивни открития на годината. В следващите години обаче други изследователски групи, опитвайки се да проверят поразителното й твърдение и да повторят експеримента, получиха смесени резултати. Все още не е ясно дали GDF11 ще стане важно оръжие в нашата кампания срещу стареенето.Друг противоречив резултат е свързан с човешкия хормон на растежа (HGH), който за известно време предизвика почти пълна мания. За съжаление, информацията за ефективността на hGH в борбата със застаряването се основава на много малък брой надеждни проучвания. През 2017 г. резултатите от мащабно проучване в университета в Хайфа (Израел), включващо над 800 пациенти, по-скоро показват обратния резултат - всъщност hGH може да намали продължителността на живота. Освен това, резултатите от друго проучване показват, че генната мутация, която причинява намалено ниво на този хормон, може да удължи живота на човек. Така че приемането на hGH може да доведе до негативни последици.

 

Резултатите от тези изследвания са полезен урок за всички нас. Дивите твърдения, направени за причините и естеството на стареенето, често избледняват при по-внимателно изследване и внимателен анализ. Днес изследователите изискват без изключение всички резултати от изследвания да бъдат проверими, възпроизводими и подлежащи на опровержение, което е признак на реалната наука.

 

Почти пред очите ни се ражда биохеронтологията - наука, която трябва да отвори тайните на процеса на стареене. Растежът на научната активност в тази област може да се нарече експлозивен, изследват се много многообещаващи гени, протеини, процеси и химикали, включително гена FOXO3, процеса на метилиране на ДНК, протеиновия комплекс mTOR, фактора на растеж на инсулина, генетичната модификация на Ras2, акарбозата, метформина, алфа-естрадиола и т.н. Всяка от тези области на изследване предизвика голям интерес у учените, но засега имаме само предварителни резултати. Времето ще покаже кой от тези подходи обещава най-добри резултати.Търсенето на източника на вечна младост - нещо, което мистици, шарлатани и луди са правили в миналото, се извършва от най-добрите учени в света. Въпреки че все още няма лек за стареене, учените обмислят различни подходи към проблема и някои от тях изглеждат много обещаващи. Те вече могат да увеличат живота на някои животни, но все още не е ясно дали тези техники могат да бъдат прехвърлени на хора.

 

Изследванията напредват с невероятни темпове, но все още сме много далеч от разрешаването на мистериите на остаряването. С течение на времето може да успеем да намерим начин да забавим или дори да спрем процеса на стареене, комбинирайки няколко подхода, които се разработват. Може би следващото поколение учени ще направят пробивни открития в тази област. Джералд Сасман се оплака веднъж: "Не мисля, че е дошло времето, но вече е близо. Страхувам се, че за съжаление принадлежа на последното поколение, което да умра."

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.