Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Теория на относителността

 

 
Теорията на относителността на Айнщайн е най- известната теория във физиката, но е малко разбрана. По принцип, теорията на относителността се отнася до два различни елемента на една и съща теория: общата теория на относителността и специалната теория на относителността. Специалната теория на относителността е въведена първа, а по-късно се счита за специален случай на по-цялостната теория на общата теория на относителността.
Концепция на теорията на относителността
Специалната теория на относителността на Айнщайн  локализира поведението на обекти в инерциални отправни системи, обикновено от значение само при скорости, много близки до скоростта на светлината.
Лоренцовите трансформации – представляват трансформационни уравнения, използвани за изчисляване на координатните промени по специалната теория на относителността
Общата теория на относителността на Айнщайн е по-цялостната теория, която третира гравитацията като геометричен феномен на крива на координатната система на  пространство-времето. Най-общо казано гравитацията не е сила, а изкривяване на континиума пространство-време, т.е. колкото един обект има по-голяма маса той толкова повече изкривява пространството и „привлича” по-малките обекти попаднали в зоната на изкривяването.
Изкривяване на пространство-времето от планетата Земя
 
Основни принципи на относителността
Какво е относителност?
Класическата теория на относителността (определена първоначално от Галилео Галилей и усъвършенствана от сър Исак Нютон) включва простото трансформиране между движещ се обект и наблюдател в друга инерционна референтна рамка. Ако се разхождате в движещ се влак, и някой неподвижен от земята наблюдател ви гледа, вашата скорост ще бъде относителна спрямо него и той ще я възприеме като сума от вашата скорост плюс скоростта на влака. Например вие вървите във влака със скорост от 10 км/ч, докато самият влак се движи със скорост 100 км/ч, т.е. вие ще възприемете само скоростта на ходенето си (10км/ч), но за неподвижния наблюдател от земята вие се движите не с 10, а със 110км/ч (скоростта на вашата походка плюс скоростта на влака). Според тази теория представата ни за време е относителна. Колкото по-бързо се движи един обект, толкова повече времето се забавя!! (това е било установено експериментално с пътнически самолети)
Проблемът с това е, че за светлината се е смятало(в по-голямата част от 19 век),  че се движи като вълна през универсалното вещество, известно като етер, което се е считало за отделна референтна рамка (подобно на влака в горния пример ). Известният експеримент Майкълсън-Морли обаче, не успява да засече движението на Земята спрямо етера и никой не може да обясни защо. Нещо не е било наред с класическото тълкуване на относителността, когато се прилага към светлината .... Този опит доказва, че на практика етер не съществува.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.