Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Ще имаме ли имунитет срещу коронавирус?

Много признаци показват, че след като е болен от коронавирус, човек придобива имунитет. Но лекарите все още не са съвсем сигурни в това. Освен това имунитетът срещу някои вируси трае само кратко време и самите вируси могат да мутират. Има ли надежда, че можем да забравим за covid-19?

Предвид това, което знаем за други вируси, имунитетът трябва да се формира и срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, казват експертите.

„Да, засега можем само да кажем, че разчитаме на това“, казва Ан Спъркланд, преподавател по имунолог и анатомия в Университета в Осло. - Нямаме достатъчно информация, за да кажем нещо по-конкретно. Но виждам, че има съмнения в това. "

Изследване в Шанхай, за което VG, например, пише, показва, че една трета от всички тествани има ниско ниво на антитела след заболяване. В някои случаи антителата в кръвта изобщо не могат да бъдат открити.

Също по-рано през април Министерството на здравеопазването в Южна Корея отчете положителен тест за коронавирус при 163 души, които преди това са имали covid-19 и са обявени за възстановени.

„Следвайте същите правила за безопасност“

Тъй като все още има известна несигурност, здравното ведомство иска онези, които вече са имали covid-19 и са се възстановили, да следват всички препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

„Редица изследвания показват, че много хора нямат антитела в кръвта си след заболяване. Следователно, засега няма начин да се издадат доказателства, че те вече са били болни и сега са имунизирани срещу covid-19 “.

Това казва от името на дирекцията по здравеопазване Свейн Хьох Хенрихсен, лекарят и специалистът по защита от инфекции.

„Трябва да вземем предвид възможността човек да може да се разболее няколко пъти, докато продължава да предава вируса на други хора. Следователно, дори ако човек се е възстановил от covid-19, той трябва да спазва същите правила за безопасност като останалите. "

Това означава, че трябва да стоите на разстояние два метра от други хора и да не се срещате в групи от повече от пет души. Това не се отнася за тези, с които живеете в една и съща къща.

Може да продължи цял живот или само за кратко

Така че можем ли да разчитаме на имунитета, като се възстановим от covid-19? Обсъдихме този въпрос с четирима експерти.

Имунологът и професор от Университета в Осло, Тоне Фредсвик Грегърс, казва, че общият имунитет може да продължи цял живот или само кратък период. Зависи от кой микроорганизъм сте били заразени.

Ако сте имали морбили или рубеола, тогава имунитетът ви ще остане за цял живот. Но имунитетът срещу магарешка кашлица не трае дълго.

„Има два начина да разберете дали сте имали или сте имали коронавирус“, казва Грегърс, който, наред с други неща, написа книга, озаглавена „Всичко, което трябва да знаете за ваксините“ (Alt du må vite om vaksiner).

За да разберете дали сте заразен в момента, трябва да потърсите генетичния материал на вируса в кръвта си. За да видите дали сте били болни преди това, можете да направите тест за антитела. Те сигнализират, че имунната система е реагирала на инфекцията.

Предотвратете навлизането на вируса в клетката

На повърхността на коронавирусната молекула има шипове, които той използва, за да проникне в клетките. Той се свързва с рецептор, наречен ACE2.

Вирусът трябва да влезе в клетката, за да започне репродуктивния процес, обяснява Тур Бринджар Стюдж, изследовател и професор по имунология в Норвежкия арктически университет.

"Антителата покриват шиповете на вирус, който поради това физически не може да се свърже с молекули на повърхността на клетката", обяснява той.

Имунитетът се опитва да произведе антитела, докато се бори с коронавирусната инфекция.

„Произвеждат се различни антитела, които работят не само срещу шипове на вируси. Но точно тези, които му пречат да влезе в килията, наистина ни защитават “, казва Стюдж.

Първите антитела изчезват след няколко седмици

Можете да хващате грипа отново и отново, защото грипният вирус се променя много бързо. И в този случай антителата, приготвени от организма, вече не работят.

Освен това отново можете да се заразите с вируса, ако имунната система го „забрави“.

„Антителата сами по себе си са просто протеини, които циркулират в кръвоносната система. След няколко седмици те могат да се влошат “, казва Туйн Фредсуик Грегърс.

Затова е необходимо да се формират така наречените клетки от паметта. Благодарение на тях антителата могат да продължат да се произвеждат през целия живот, осигурявайки дългосрочна защита.

„Клетките на паметта могат да оцелеят за кратки или дълги периоди“, казва Грегърс.

Зависи колко дълго ще бъде имунитетът ви. Ако отново сте в риск, това ще стимулира клетките на паметта и ще започнат да се произвеждат нови антитела.

„Но ако не сте били в контакт с вируса от дълго време, клетките на паметта постепенно стават все по-малки, както и клетките, отговорни за производството на някои антитела. Във всеки случай количеството на антителата в кръвта постоянно намалява. "

Вероятно клетките с памет след covid-19 са

Ако по някаква причина клетките на паметта не са се образували, имунитетът ще продължи само няколко седмици, обобщава Грегърс.

"В този случай той ще разчита само на тези антитела, които са се развили по време на първата реакция на имунната система."

Възможно ли е това да се случи с коронавирус? Грегърс смята, че това е малко вероятно. Тя не познава нито един вирус, в отговор на който клетките от паметта не биха се произвеждали.

"Сигурен съм, че тези клетки са произведени, но все още не е ясно колко дълго живеят."

Други коронавируси могат да дадат намек

В допълнение към SARS, MERS и SARS-Cov-2 има поне още четири коронавируса. Задържат 20% от всички настинки и рядко водят до някакво сериозно заболяване.

Не много изследвания се фокусират върху имунитета срещу коронавирусите, причиняващи студ, казва Anne-Marte Bakken Kran, главен лекар в Института за обществено здраве.

„Съдейки по това, как се държат в различните региони, изглежда, че населението има някакъв колективен имунитет спрямо тях, в противен случай ние бихме се сблъсквали с тях по-често. Но този имунитет вероятно е доста кратък, въпреки че антитела срещу тях са открити “, казва Крейн.

Не изглежда, че човек развива имунитет през целия живот срещу тези неопасни видове вируси, въпреки че те не се променят толкова много, колкото грипния вирус.

В проучване от 1990 г. петнадесет доброволци са заразени с коронавирус. След година четиринадесет от тях отново въведоха същия вирус. Някои отново се разболяха, но с много леки симптоми.

„Заразени с респираторен вирус, вие оставате само относително защитени известно време. Говоря за година-две. Това знаем за сезонните коронавируси ”, казва Ан Фалси професор по инфекциозни заболявания в Медицински център на Рочестърския университет, американска радиостанция KCUR-FM.

Антитела също срещу SARS и MERS

Изследване, публикувано на Medrxiv.org , което изследва лекарите със SARS, предполага, че въпреки че нивата им в кръвта намаляват през първите няколко години, те все още могат да бъдат открити дори след 12 години.

В друго проучване, публикувано в публикацията Emerging Infective Diseases , антитела в кръвта на пациенти със синдром на респираторите в Близкия Изток са открити три години след възстановяването. Учените обаче не знаят дали са достатъчни за предотвратяване на повторна инфекция.

„Искам да повярвам и се надявам, че имунитетът към SARS-CoV-2 ще продължи поне няколко години, ако човек не се подложи на прекалено много вирусно натоварване“, казва Грегърс. - В следващите години все повече и повече хора ще придобият имунитет. Ако вирусът не изчезне напълно и ние ще бъдем изложени на него от време на време, имунитетът, разбира се, ще се засили и ще продължи по-дълго, тъй като клетките на паметта непрекъснато ще се активират. По този начин до известна степен ще постигнем колективен имунитет сред населението, но това отнема време. “

Не само антитела

Spurkland прочете проучване от Шанхай, в което се казва, че една трета от субектите имат много малко или никакви антитела срещу коронавирус в кръвта си. Това означава ли, че те нямат имунитет към него? И вярно ли е, че ако има антитела, тогава човекът е имунизиран срещу вируса?

"Като цяло се споменава, че антителата казват нещо за имунитета", казва професорът.

Ако имате антитела срещу вируса, тогава има имунитет към него.

„Това е оптималната цел, която можем да си поставим, като искаме да тестваме голям брой хора и без да харчим твърде много усилия за това. Тогава трябва да приемем, че с антитела тялото е защитено от реинфекция. Но не е изключено симптомите да се появят отново. Ако обаче този вирус се държи по същия начин като останалите, поне за втори път няма да се разболеете в сериозна форма. "

Не само антителата решават.

"Белите кръвни клетки, белите кръвни клетки, които изиграха голяма роля за възстановяването и които не измерваме, могат да останат в кръвта."

Това посочва и Ан Марте Бакен Крън от Института за обществено здраве.

„Няма сигурност, че само антителата, които измерваме, осигуряват защита. Освен тях има и клетъчен имунитет, който не се взема предвид при подобни анализи. "

„Единственото, което помага да се определи със сигурност дали човек има имунитет или не, е дали отново се разболява“, казва Спъркланд. „Мисля, че трябва да останете спокойни и да чакате.“ Тя припомня, че болестта е известна само четири месеца.

Изглежда, че вирусът остава в тялото по-дълго от обикновено

Има случаи, когато анализът за коронавирус се оказа положителен, след като човекът беше обявен за здрав. Но това не означава, че той наистина се е получил втори път, обяснява Спъркланд.

„Струва ми се, че фактът е, че това заболяване се развива в продължение на много седмици по-дълго, отколкото очакваме“, казва тя.

Докато обикновено се възстановявате от грипа за седмица или две, covid-19 изглежда е много по-дълго заболяване. Можете да се почувствате по-добре и тогава състоянието отново се влошава.

„Обикновено, ако човек се зарази с вируса, през първата седмица имунитетът само се адаптира. Трябва да се разболея от температура и други подобни. На втората седмица антителата и белите кръвни клетки влизат в игра и вие постепенно се оправяте. Но ако някой от вашите приятели се разболее от коронавирус, вероятно ще отнеме много време да изчака, докато той се възстанови. “

Spurkland вярва, че ако някой след възстановяване има положителен тест за коронавирус след предишния отрицателен, тогава това е по-скоро проблем на тестовата система, а не имунитет, както изглежда.

"Вероятно това означава, че наистина ви трябва много време, за да се освободите от вируса и да спечелите имунитет. Това е малко по-различна история."

Anne Marte Bakken Kran също смята, че това е по-вероятно от имунологична гледна точка.

„Това се случва често. Знаем, че някои хора имат малко количество от вируса в кръвта си, но те не са непременно заразни. Този индикатор може да бъде точно на границата на минималната стойност, която показва анализът. И така може да продължи доста дълго време. "

По-малко вероятно да придобиете имунитет, ако болестта отмине в лека форма?

Много хора задават въпроса: „Ами ако се разболеете в лека форма и почти без симптоми и не получите имунитет?“ За това например пише епидемиологът и специалист по инфекциозни заболявания Марк Липсич в The New York Times .

Тун Фредсвик Грегърс също смята, че в бъдеще е много важно да се учи.

Ан Спъркланд казва, че всъщност не трябва да има връзка между интензивността на симптомите при вирусна инфекция и формирането на имунитет.

„На теория тук няма пряка връзка. Възможно е перфектно да се разработи достатъчно количество антитела с помощта на ваксина. И в този случай симптомите са много леки, ако има такива. "

„Симптомите са резултат от това, че имунната система работи усилено, за да ви излекува. Те показват колко работа трябва да свърши, но свидетелстват за добър имунитет в бъдеще “, казва Спъркланд.

Ще остане ли вирусът в тялото?

Има примери за вируси, от които не можем напълно да се отървем. Например херпесните вируси остават в носителя за цял живот и симптомите могат да се появяват периодично, когато имунната система отслабва.

Хепатит В е пример за вирус, който може да доведе до различни заболявания, някои от които са безсимптомни, докато други причиняват силно възпаление на черния дроб. Някои стават негов хроничен носител.

„В случай на този вирус, болестта може да протече по съвсем различни начини. Може би с коронавирус това е така. Но всъщност според мен не изглежда така “, казва Спъркланд.

Някои предполагат, че вирусът ще се разпространи през следващите години на вълни, защото, както изглежда, имунитетът към него се запазва само за кратко време.

„Сега малко ме притеснява. Мисля, че ще е малко като грип. Все още ще имаме някакъв имунитет, когато всичко започне наново, няма да има време да изчезне напълно. Вече, разбира се, не толкова добър, колкото в началото, но все пак хода на болестта няма да бъде толкова тежък. "

Кога ще се появи тест за антитела?

Сега много страни се опитват да организират масово тестване на антитела за населението. Така че можем да научим повече за това как всъщност болестта се е разпространила, както и да получим повече информация за имунната система.

Anne-Marte Bakken Kran по-рано каза, че Институтът за обществено здраве е поръчал подобни тестове и сега ги оценява.

"И Институтът за обществено здраве, и другите микробиологични лаборатории в момента работят тест и проверяват тези тестове за антитела."

Проблемът е, че целият свят иска да го получи веднага, казва тя. „Следователно може да има проблеми със скоростта и редовността на доставките.“

„Най-вълнуващата инициатива принадлежи на болницата в Университета в Осло. Нейният имунологичен отдел е разработил система за откриване на антитела, базирана на малко по-различни принципи от останалите. Това е много обещаващ проект. "

Кранът очаква, че в Норвегия ще започнат да се правят тестове за антитела след няколко седмици.

Норовирусният имунитет е краткотраен

Кранът също така вярва, че въз основа на това, което учените знаят за други вируси и имунология, вероятно има основание да вярваме, че имунитетът след заразяване с коронавирус всъщност се формира.

Форскнинг: Има ли вируси след инфекция, срещу които имунитетът не се появява в близко бъдеще?

Anne Marte Bakken Crane: Норовирусът е известен с имунитета си към него е много кратък.

Норовирусът причинява чревен грип.

Ако сте много нещастен и се разболеете в самото начало на епидемията от норовирус, дори може да имате време да се разболеете, преди да изчезне.

Основната причина обаче дори не е, че имунитетът е много кратък, а защото вирусът постоянно мутира малко, казва Крейн.

"Вероятно след няколко месеца след болестта няма да имате имунитет дори срещу същият този вирус, от който сте се разболявали."

За разлика от грипния вирус, коронавирусът "коригира" някои грешки при копирането, което означава, че не се променя толкова бързо, въпреки че все още се наблюдават някои мутации. Засега вирусът изглежда доста стабилен, според статия на американския сайт NPR.

Може ли човек да се разболее от вирус и изобщо да не развие имунитет?

Така че човек може да се разболее и да се възстанови, без изобщо да е развил имунитет?

"Не, беше много необичайно", казва Ан Спъркланд.

Същото казва изследователят и преподавател по имунология Тур Бруняр Стоудж.

„Това звучи много странно. Просто се нуждаете от добър имунен отговор, за да се възстановите от вирусна инфекция. "

Не беше чувал за нито един вирус, на който имунната система на човека изобщо не може да устои. Но има примери за такива бактериални инфекции.

„Ако човек е болен от тетанус, по правило той няма защитни антитела в кръвта си. "Има толкова малко токсини, че имунната система не дава уверен отговор."

Но той не смята, че нещо подобно може да се отнася до коронавируса.

"Според мен, ако имунният отговор е лош, това най-вероятно означава, че човекът не се е отървал от вируса."

Тун Фредсвик Грегърс обобщава казаното, като казва, че е „почти сигурна или дори напълно сигурна“, че се развива имунитетът срещу коронавирус.

"Ако сте били болни с covid-19, очевидно имате имунитет към него, въпреки че все още не е ясно колко дълго ще продължи."

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.