Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Биолозите се научиха да забавят растежа на раковите клетки

Американските биолози са намерили начин да потиснат или забавят растежа на ракови тумори, като блокират работата на протеина, необходим за стартирането на процеса на делене на всякакви живи клетки, според статия, публикувана в списанието Science .

"Знаехме, че протеиновите молекули на TSN са по-склонни да бъдат открити в раковите клетки, отколкото в техните здрави колеги. Нашето проучване показва, че блокирането му може да забави или да спре супер бързия растеж на рака", казва Реяд Елбарбари от Университета в Рочестър ( САЩ).

 

Едно от отличителните белези на раковите клетки е, че те абсорбират много хранителни вещества и кислород, като ги използват за неконтролиран растеж и размножаване. През последните години учените активно се опитват да разберат как успяват да направят това и използват данните, за да създадат лекарства, които „удушават“ раковите клетки или възпрепятстват тяхното размножаване.

Например през февруари тази година биолози от Московския държавен университет откриха, че вещества, които предотвратяват проникването на кислород и глюкоза в ракови клетки, вършат много по-добра работа за унищожаване на тумора, отколкото конвенционалната химиотерапия, която уврежда ДНК.

Елбарбари и неговите колеги откриха още един „неконвенционален“ метод за борба с рака, като проучиха как се размножават клетъчните култури, извлечени от тумори вътре в матката и бъбреците. По време на тези експерименти учените „изключват“ различни гени, свързани с клетъчното делене, и наблюдават какво се е случило с тях след подобни процедури.

 

Авторите на откритието привлекли вниманието на TSN гена и протеина, които изпълняват функции, които на пръв поглед не са свързани с клетъчното делене. Това вещество, както обясняват изследователите, е отговорно за унищожаването на къси молекули на РНК, които блокират или стимулират "четенето" на други гени. Такива молекули се образуват непрекъснато в клетките и учените по-рано не са предполагали, че този протеин може да бъде свързан с размножаването на раковите клетки.

Оказа се, че това не е така - „прекъсването на връзката“ TSN значително забави делението на раковите клетки. Това се случи поради причината, че този протеин не разгражда всички къси РНК, а само набор от няколко десетки подобни молекули, които блокират работата на гени, свързани с прехода на клетка от състояние на покой в ​​първата фаза на делене - CDK2, CCND1, E2F1 и E2F2. 

 

Съответно, увреждането на TSN гена или неутрализирането на молекулите на самия протеин увеличава концентрацията на молекулите на РНК и им позволява да блокират гените за деление и растеж. Това значително забавя растежа на раковите клетки, което прави възможно използването на подобна техника като един от елементите на химиотерапията или отделен метод за борба със злокачествените тумори.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.