Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Каменната вата е изобретена в САЩ

 
Самата идея, че можете да направите памучна вата от камък, възникна след наблюдение на природния феномен "косата на Пеле". Футболистът няма нищо общо, Пеле е богинята на вулканите на Хаваите. Вятърът издуха лавата, изливаща се от вулкана, и се получиха най-тънките каменни нишки, дебели колкото човешки косъм.
През 19-ти век инженери и учени в САЩ, Франция и Германия експериментират по едно и също време, но американецът Charles Coridon Hall (CC Hall) се нарича основател на индустриалното производство на каменна вата до края на века. Преди Чарлз Хол в експериментите се използваше каменна шлака; имаше много странични ефекти, които бяха вредни за здравето на работниците. Хол е пригодил варовикови кариери за добив на суровини, в които няма сяра.
 
Снимка от 1897 г. за The Herald Bulletin , облечена в тъмно палто от Чарлз Хол във фабриката му за каменна вата в Александрия, Вирджиния
 
Чарлз Хол непрекъснато усъвършенства изобретението си, шегуват се, че жена му рядко използва фурната си в кухнята, тъй като Чарлз постоянно „пече“ нови прототипи там.
Каменната вата, както я наричаха още „ каменна вата “, имаше няколко предимства едновременно: тя не пропускаше топлина, студ и звук. Тъй като камъкът е негорим материал, съответно каменната вата не гори. 
Сега каменната вата се произвежда от натрошен базалт, варовиковите добавки значително влошават характеристиките на минералната вата, поради факта, че варовикът бързо набира влага.
Материалът е подходящ за всякакви ненатоварени конструкции - външна изолация на стени, рамкова конструкция, под, таван, изолация на тръби. Единственото място, за което каменната вата не се препоръчва, са мазетата, тъй като водопропускливостта, дори и след всички подобрения, все още не е идеална.
Стъклената вата е изобретена в Древен Египет, патентована в САЩ и пусната на поток
Древните египтяни са изобретили тънки конци от разтопено стъкло, но целият материал е изразходван за бижута и декор.
Те мислеха за фибростъклото като строителен материал в Америка. Патентът е получен от American Games Slayter от Охайо през 1934 година. Той също така пусна технологията за производство на стъклена вата. Удобно е, че счупването на стъкло се използва главно като суровина.
Подобно на каменната вата, стъклената вата има добри топло- и звукоизолационни характеристики, не гори, не плесенясва, освен това е по-евтина.   
Те се опитаха да намалят набора от минуси през 20-ти век. Те все още се опитват.
Стъклената вата спря да боде толкова много, конците станаха по-тънки:
 
Снимка 1958 г. , нежна реклама за стъклена вата, ГДР.  
 
За по-голяма устойчивост на влага сега се обработва със специални агенти, за да се удължи експлоатационният му живот (първоначално е бил не повече от 8-10 години).
Според плътността на стъклената вата има покривни, стенни и под бетонната замазка. За замазката съответно е най-плътната.
Забележка:
Каменната (базалтова) вълна и стъклената вата са класифицирани като минерална вата.
Ecowool е първата, която се произвежда в Германия
За разлика от всичко модерно с префикса "eco", ecowool не е някакво ново изобретение. От 19-ти век са отбелязани топлоизолационните свойства на целулозата - рециклирана хартия за вестници; в хода на експериментите те започнаха да добавят борна киселина или боракс към нея, за да изключат пожара. Целулозната изолация започва да се развива активно в Германия през 30-те години на 20-ти век. Ecowool не е съвсем вълна, като камък или стъкло. Това е насипно състояние, или по-скоро издухан материал, и беше важно да се излезе със специално оборудване за бързото му разпределение по повърхността, така наречените духащи машини. Веднага след като технологичната страна на въпроса беше разрешена, разпространението на ecowool в света стана многократно по-бързо.
Както става ясно от състава, ecowool принадлежи към категорията на умерено запалими. Това е основният недостатък на ecowool, в противен случай е евтин, лесен за инсталиране и универсален и най-важното, екологичността позволява ecowool да заема едно от водещите места във Финландия, САЩ, Канада и редица европейски страни.  
В Русия ecowool стана известен от 90-те години. В СССР предпочитаха стъклената вата и експандираната глина пред всичко.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.