Как изчезват динозаврите?

Как изчезват динозаврите?

Това е въпрос, който е озадачава учените, откакто за първи път са открити фосили от динозаври. Има много теории за това как динозаврите са изчезнали. Трябва да имаме предвид, че няма абсолютно доказана теория. Никой не знае със сигурност защо и как динозаврите са изчезнали.

Днес най-популярна е „астероидната теория” за изчезването на динозаврите. Тя е въведена от Уолтър Алварез през 1982г., който открива в геоложки пластове от периода на границата К/Т (Креда/Терциер) огромни количества от елемента иридий. Иридия е много рядък на Земята, но е изключително разпространен в космоса, и най-вече в кометите и астероидите.Според тази теория голям астероид или комета се сблъсква със Земята преди около 65 милиона години в райна на Чикслопе (полуостров Юкатан, Мексико). Учените смятат, че такъв голям сблъсък ще изхвърли толкова много прах във въздуха, че слънчевата светлина не ще бъде в състояние да премине, и растенията и животните ще измрат. Драматичните промени в климата, резултат от този огромен сблъсък, са били твърде много за динозаврите. Те не са били в състояние да оцелеят. Били прекалено огромни.

Друга причина, която може да обясни как динозаврите са изчезнали, е вулканичната дейност. Огромно увеличаване на вулканичната активност преди около 65 милиона години разпръсква много пепел във въздуха, която блокира слънчевите лъчи, и убива динозаврите.

Някои учени смятат, че тогава е имало тежка ледена епоха. През цялата история на Земята е имало много ледникови периоди. Последната приключи преди около 10 000 години. Много тежък ледников период може да е понижил температурите и замразил много от водата на Земята. Динозаврите не биха могли да живеят при такива условия и това е причина за те да изчезнат. Но наскоро в Аляска бе открит фосил на хадрозавър, което предполага, че динозаврите са живеели и при по-хладен климат.

Според друга теория болестите са убили динозаврите. Много смъртоносни и заразни болести може да се разпространили сред динозаврите, и по този начин да са причинили изчезването им.

Някои учени смятат, че Земята постепенно е променяла климата си в продължение на дълъг период от време, и динозаврите не са били в състояние да се адаптират към хладния, сух климат.

Вероятно има и други теории за това как динозаврите са изчезнали. На едно нещо е сигурно. всички динозаври за които знаем, са изчезнали. Защо всички динозаври са изчезнали? Може би една от тези теории ще ни даде правилният отговор. Въпреки това е трудно да се обясни защо всички динозаври са загинали, но много други животни са оцелели. Може би един ден ще знаем със сигурност как са изчезнали динозаврите. До тогава трябва да продължим търсенето на отговора на тази велика загадка на природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.