Екология и здраве

Според експерти на СЗО
23% от болестите  на хората,
дължащи се на влиянието на
фактори окра кг Амбиент

Екология и здраве. Светът около нас, условията, в които човек живее, се променят все по-значително и по-бързо. През последните 100 години човешката среда се е променила повече, отколкото през всички предишни 40–70 хиляди години от човешката история. Съвременният човек е изложен на нови физични и химични фактори, които по-рано просто не са съществували в природата: йонизиращо лъчение, електромагнитни вълни и полета, ултразвук, вибрации, аерозоли, високо шумово натоварване. Химиците са въвели в нашето ежедневие повече от 500 хиляди нови вещества и съединения.

Обикновено се радваме на новите постижения на науката, гордеем се с победите на човека над природата. Но ако в нашите оценки сме далновидни, много от тези постижения могат да се превърнат в катастрофа.

Ф. Енгелс има пророчески думи: „Няма да бъдем твърде измамени от нашите победи над природата. За всяка такава победа тя ни отмъщава. Всяка от тези победи има, на първо място, последствията, които очаквахме, но втората и третата напълно различни непредвидени последици, които много често разрушават значението на първата. “

По правило ние сме добре информирани за първите последствия, за победи и постижения. Пресата, радиото, телевизията обхващат главно постиженията на науката, технологиите и производството, но негативните последици от информацията са много по-малко. Следователно повечето хора не са наясно с тези последици или не са напълно наясно с тяхното значение.

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.

В резултат на развитието на промишленото производство, автомобилния и друг транспорт в голям мащаб, химикализацията на производството, селското стопанство и човешкия живот, настъпват значителни промени във физическите и химичните свойства на средата, в която живеем.

През 1890 г. в Ню Йорк от Египет е донесен гранитен обелиск, така нареченият Клеопатра. Обелискът, чиято възраст е 3500 години, е покрит от всички страни от древни йероглифи, издълбани в камък. Докато пристигнат в града, те се виждаха ясно по цялата повърхност на паметника. Но минаха 90 години и в резултат на излагане на градски въздух, замърсен с отпадъци, гранитът става кафеникав и стана невъзможно да се разглобява нищо на повърхността на обелиска. Така деветдесет години в средата на голям индустриален град се оказаха много по-разрушителни от предишните три хиляди и половина хиляди години.

В самия Египет през 1986 г. правителството реши да прехвърли гигантската статуя на Рамзес II в затворения павилион в центъра на Кайро. Причината е заплахата от унищожаване на 80-тонните произведения на древноегипетските майстори. 32 години, когато статуята стоеше на предната част на града, я повредиха повече от 3 хилядолетия, прекарани преди в пустинята. Значи камъкът страда и какво да говорим за човека.

Различни отпадъци, пестициди, радиоактивни вещества се изхвърлят в атмосферата, във водните басейни, в подземните води на нашата не толкова голяма планета, в милиони тонове. Сега в резултат на човешката дейност в околната среда са се натрупали няколко десетки хиляди различни химични съединения, които не са характерни и чужди на природата. Трудно се вземат под внимание и контролират, влиянието им върху природата и човека не винаги е ясно. Много вредни съединения се натрупват в околната среда и в човешкото тяло и действат бавно, незабележимо за момента. Най-известните от тях са пестициди (селско стопанство), полихлорирани бифенили (синтетични вещества, пластмаси), диоксини (отпадъци от изгаряне на отпадъци), радиоизотопи (неконтролирани в околната среда след аварии на атомни електроцентрали).

Показателно е, че според някои изследвания за няколко хилядолетия на човешкото съществуване съдържанието на кадмий в тялото му се е увеличило 70 пъти, олово – 17 пъти, живак – 19 пъти. Появиха се нови видове заболявания и отравяния. Без съмнение сложното замърсяване на околната среда е един от водещите фактори за увеличаване на честотата и намаляване на продължителността на живота. Следователно столетниците живеят в различни страни и географски райони, но по-често те живеят на места, отдалечени от цивилизацията, в изгубени планински долини, на острови и други относително безлюдни, тихи и екологично чисти места.

Най-голяма концентрация в човешката среда достигат най-различни промишлени отпадъци. През последните десетилетия се появи тенденция за преместване на предприятия, замърсяващи околната среда извън покрайнините на големите градове, или просто да се създадат нови, така наречените „град-образуващи предприятия“ в малките градове, или дори към онова, което се нарича празно място. Има по-малко хора, по-малко шум и природата ще мълчи.

В московския град Електростал няколко големи инсталации замърсяват въздуха с различни емисии. В същото време някои емисии се появяват през деня, други през нощта и жителите на града правят разлика между деня и нощта, често не толкова в света, колкото в миризмата.

Ето представително писмо до вестника от жител на малкия град Братск, далеч от мегаполисите: „В нашия град вече има две големи предприятия: алуминиева фабрика и комплекс за дърводобивна промишленост, изгражда се още едно предприятие за обработка на метали. Всяка вечер над града се появява тежък ожесточен облак от смъртоносни емисии. Хората се задавят, децата се раждат болни. Аз живея в район близо до гората, по-точно с това, което е останало от нея. Огромни борови дървета растяха тук преди, но те се зачервиха от отровния въздух – бяха отсечени. Мечтая да завърша следването си и да напусна този град, от който изчезнаха дори хлебарки. На 18 години съм и не искам да умра! Пиша това писмо и през плътно запазения прозорец сочи остра миризма, от която се чувствам зле. Почти губя съзнание. “

Толкова ужасна картина, че не мога да повярвам. Първото впечатление е преувеличено. Настоящото писмо обаче е написано преди няколко години. Мисля, че днес предприятията в родината на автора са намалили дейността си или дори просто са се затворили поради срива на индустриалното производство в страната. Както се казва, няма сребърна подплата.

Но ето още едно сравнително скорошно описание на кореспондента на седмицата AiF Владимир Кожемякин от село Чушка в Краснодарския край. „Докато вървя по релсите, езикът ми изсъхва от химически изпарения и изпотяване в устата ми. Слюнката става горчива и вискозна. От хангари и огромни резервоари, които носи като газова камера: коктейл от сяра и мазут, дизелово гориво, амониев сулфат, амониев нитрат, метилов алкохол и други токсични химикали. И най-вече – миризмата на оцетна киселина. “ Местен жител каза на репортера, че веднъж след дъжда червеите не просто са се изкачили от земята, но активно са се изкачвали по стените на къщите, дънерите на дърветата, далеч от отровената земя. Там не са засадени зеленчукови градини. Ако опитате уловените тук гоби, започва повръщане. Като цяло цялата местна риба смърди на прах. „По шията покрай шипата гребят птици от морски птици, намазани с отпадъци и мазут. Те не могат да излитат и загиват под колелата на стотици. “

Това е типично описание на картина на регионална екологична катастрофа след създаването на химическия завод там. Защото преди няколко десетки години същата Чушка беше рай и курорт: пясъчна коса с дължина 12 км, в края на която имаше държавна поръчка за птици. Преди малко повече от 50 години в диетата на жителите имаше свой собствен черен хайвер.

Припомням, че в Москва нещо подобно се случи през последните години в района на Капотня и около него. Но в столицата има повече хора и по-взискателни хора. В резултат на това нещо беше затворено в Капотня, нещо беше преместено, имаше по-малко отрови и хората затихнаха.

В близост до метростанция Домодедово в Москва преди около десет години е построена тютюнева фабрика, около коледното дърво са засадени кокетни и подредени сгради. Но периодично от тръбите на това предприятие за дълго време се хвърляха във въздуха кисели, гадни изпарения, запълвайки окръга с гъсто населен кът за спане. Хората, обществеността, вестниците дълго и упорито „повдигнаха въпроса, поискаха“. И те го получиха, производството не беше ограничено, но явно инсталираха ефективни филтри за почистване и миризмата изчезна.

За съжаление, по-често нашите хора са търпеливи, природата мълчи и броят на местата и районите на това екологично бедствие в Русия се умножава.

Има също така фактори на микродоза, продължително и латентно въздействие върху хората: електромагнитни полета, микровълнова печка, редица токсични химикали в човешката среда в микродози, които не се усещат от хората. Човешкото тяло временно се приспособява към тези фактори на микродоза, от дълго време не изглежда нищо от тях. Латентният ефект на тези фактори обаче може да се натрупа и рано или късно да се прояви от определени разстройства и заболявания.

Ето един от репортажите от последните години от нашите вестници: „Служители на дирекция„ Вътрешни работи “в железопътния транспорт арестуваха голяма пратка с прясно замразена минтая. 50 тона минтая са внесени за продажба в московската търговска мрежа. Както се оказа, съдържанието на живак в минтая е няколко пъти по-високо от допустимото ниво. “

Дори детските играчки, направени от недобросъвестни производители днес, могат да бъдат отровни. Те показват високо съдържание на олово и фенол. За да не си падате за такива играчки, не ги купувайте на пазара или просто на улицата, а само в общински и големи магазини.

ВНИМАНИЕ! Домакински стоки, детски играчки не трябва да имат чувствителна миризма.

През последните сто години използването и разпространението на различни видове пестициди в селското стопанство се увеличи значително. Отравянето в резултат на директен контакт с пестициди е сравнително рядко. Големи последици от така наречените латентни, кумулативни ефекти на различни видове пестициди, особено хербициди и пестициди, когато те идват с вода и храна в сравнително малки дози, но за повече или по-малко дълго време навлизат в човешкото тяло. Към днешна дата специалните епидемиологични изследвания показват, че в резултат на такова въздействие могат да се развият редица заболявания, като се започне от някои аномалии в развитието на плода и завършва с рак при възрастни.

Интензивното замърсяване на околната среда оказва значително влияние върху човешкото здраве. Чрез водата, която пием, чрез храната, която ядем, през въздуха, който дишаме, микродози на голямо разнообразие от вредни вещества, от арсен до цирконий, тихо и неусетно навлизат в тялото ни. Според експерти на СЗО факторите на околната среда представляват 23% от всички човешки заболявания.

ВЪЗДУШНИЯТ, КЪМ КРЕМЕМ.

Според Департамента за управление на природата и опазване на околната среда в Москва повече от 1 милион тона замърсители се изхвърлят годишно в атмосферата на столицата, 85% от които са от автомобилните емисии. Промишлените емисии през последните години, особено в Москва, забелязаха значително по добре известни причини.

През 2007 г. бяха публикувани данни от измерванията за съдържанието на въглероден оксид и въглероден диоксид, серни оксиди и азот и някои други токсични съединения във въздуха на Москва. В същото време не се извършваше всмукване на въздух по централните улици и алеи, където дори и без измервания усещате всичко с носа си, но в градските паркове. Оказа се, че в някои „зелени ъгли“ на Москва нивото на токсичните аерозоли във въздуха надвишава максимално допустимите концентрации. А на официалния уебсайт на Министерството на природните ресурси на Русия се съобщава, че 75% от градското население на страната живее в условия на високи и много високи нива на замърсяване на въздуха. В този случай максималната концентрация на замърсители в атмосферата, 10 пъти по-висока от максимално допустимите санитарни норми, е регистрирана в 30 града на Русия.

Специалистите на санитарните и екологичните служби използват така наречения интегриран индекс на атмосферното замърсяване за оценка на въздушните условия. Стойностите му от 5 до 7 точки се считат за повишени, ако са над 7 точки – високи и опасни. Средно в Москва сега е 7,4, а в близост до магистрали – 8,8. Основният замърсител на въздуха в градовете е транспортът, той представлява до 90% от вредните емисии в атмосферата.

ВНИМАНИЕ! Избягвайте дългия престой по централните улици на големите градове, прекарвайте времето на открито в паркове или дворове и се опитайте да прекарате уикенда извън града.

Най-опасните замърсители на въздуха са азотният диоксид, който се получава при изгарянето на всякакъв вид гориво и полиароматни въглеводороди, основният източник на които са моторните превозни средства и ТЕЦ.

Специални изследвания убедително показаха, че замърсяването на въздуха е причина за остри и хронични респираторни заболявания при деца и възрастни и причината за преждевременната смърт на възрастните хора. В някои големи градове по света сега дори са принудени да блокират временно движението по магистрали, където замърсяването на въздуха достига изключителна степен. В Токио бяха въведени кислородни маски в униформата на полицейските приспособления, тъй като не е възможно да стоиш на кръстопът на града цял час без сериозно отравяне.

В Пекин местните прогнози за времето, в допълнение към температурата, влажността и други данни, трябва да съдържат информация за текущото ниво на въздуха на определени микрочастици PM2.5, които влизат във въздушното пространство на града с изгорели газове от превозни средства и от отоплителни системи (в Пекин те работят основно върху въглищата) и характеризират състоянието на смог в столицата.

Има една много реална дългогодишна история за студентите в Лондон, които преди са отваряли труповете на обитателите на града със сажди-черни бели дробове, и когато започнаха да практикуват в провинцията, решиха, че са открили нова болест, когато видят нормални „розови дробове“.

Едно от най-сериозните смущения в околната среда е промяна в газовия баланс на нашата планета. От една страна, потреблението на кислород и изгарянето се увеличиха изключително много в резултат на развитието на промишленото производство и транспорт. От друга страна, човечеството едновременно произвежда несравнимо повече въглероден диоксид, отколкото растенията могат да асимилират. До известна степен зелените растения и водораслите, които абсорбират въглеродния диоксид и произвеждат кислород, възстановяват газовия баланс. Но възможностите за възстановяване на растителния свят на нашата планета са ограничени. Изчисленията показват, че един възрастен дъб произвежда достатъчно кислород за двама души. Но за да се премахне въглеродният диоксид, отделен от една малка кола от атмосферата, е необходима горичка от 150 дъба.

През 1970 г., в пика на автомобилното производство в САЩ, населението на тази страна нараства с 2 милиона души, а през същата година са произведени 9 милиона. В Русия пикът на производството и продажбите на автомобили се наблюдава през последните години. Освен това, ако населението на страната през последните години е намаляло с няколко милиона, автомобилният парк в страната през същите години е над два пъти. Най-лошата ситуация с увеличаването на броя на автомобилите в Москва. През 1978 г. в Москва е имало 8 милиона души и 262 хиляди коли, през 2008 г. – 10,4 милиона жители и 3,3 милиона автомобили. За 30 години броят на жителите в града нараства с една четвърт, а броят на автомобилите – повече от 12 пъти.

ВНИМАНИЕ! Пресичайки улицата покрай празния поток от автомобили, задръжте дъха си, когато е възможно. И само след като се оттегли на няколко десетки метра от потока на двигателя, поемете дъх в по-малко замърсено пространство.

Трябва да кажа, че има възможности да се противопоставим на замърсяването на въздуха в нашите градове. Тези, които са били в големи градове в Европа и Америка, забелязаха, че въздухът там е по-осезаемо по-чист, отколкото в руските „милионери“. Това се постига чрез набор от мерки, при които обществото като цяло и всеки отделен жител, включително водачът, мисли и се грижи за него. Какви мерки: използването на по-малко токсични видове бензин, установяване на потоци от трафик за заобикаляне на гъсто населени места, увеличаване на дела на електрическите видове транспорт в транспорта. И още една ефективна мярка, която практически липсва у нас, е спирането на двигателите на паркингите. Ако на водача е ясно, че той ще стои повече от 5 минути, защо напразно дим въздух. Друг шофьор знае, че само след половин час ще стартира, но двигателят не се изключва и през зимата, и през лятото.

Примерни данни, публикувани от учени от Харвардския университет, които извършиха научна оценка на специални мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, проведени в Съединените щати през последните 20 години. Тези мерки според специалисти доведоха до забележимо увеличаване на продължителността на живота на американците, независимо от влиянието на други фактори.

ВОДА ПИМЕМ.

Въздухът и водата са основните условия за живот на всички живи същества на нашата планета, включително на хората. По-специално човек може да живее с месеци без храна, но без вода не може да оцелее няколко дни. Показателно е, че в страните, където има малко вода, хората имат специално отношение към водата, те казват „Водата е живот“.

Човек се състои от 80% вода, поради което количеството и качеството на консумираната от него вода са от особено значение за здравето и живота му. От древни времена са съставени истории и приказки за „жива“ и „мъртва“ вода. И в наши дни продължават да измислят различни „трикове“ с вода. Веднъж почти известният чумак „зареждал“ вода с лечебни свойства, а съвсем наскоро в едно от масовите издания той прочел, че определен „учен“ открил, че водата е в състояние да реагира и запомня всякакъв вид информация, че физическите й свойства могат да варират в зависимост от цвета покривка, върху която стои чаша вода. Всички тези фантазии заменят по-прости истини, че чистата, естествена вода наистина е „жива“, тъй като това е едно от основните условия за живота на здравия човек, и различните замърсявания на водата могат да причинят значителна вреда на здравето му. С някаква вода можете просто да отровите човек, а ето и „мъртвата“ вода.

Бедата е, че чистата естествена вода става все по-рядка. Според авторитетни учени в не твърде далечното бъдеще чистата прясна вода, подходяща за пиене, ще се превърне във все по-оскъден и скъп продукт, цената на който рано или късно ще надвиши цената на петрола.

Консумацията на вода расте два пъти по-бързо от растежа на населението на Земята. Вече в условия на хроничен недостиг на вода, на планетата живеят повече от милиард души. След 20-25 години този дефицит вече може да изпита около половината от световното население. Процесът на намаляване на водоснабдяването на чиста прясна вода възниква в резултат на много спонтанни човешки дейности по време на обезлесяването, изграждането на кариери, пътища и пр. Ето само един пример, много кладенци се пробиват в ново вилно селище, което в резултат на естествена експлоатация нарушава баланса на подземните води, които захранват реките, последната е плитка и загива. И през последните години почти всички колективни и земеделски стопанства около големи градове са застроени с такива къщички.

През последните 100 години световното потребление на вода нарасна седем пъти. Природата не може да издържи толкова дълго време. Съвременният човек трябва да стане по-скромен в желанията и нуждите. Трябва да спасим всичко, което вземаме от природата, включително водата.

В колосален мащаб има замърсяване на различни водни обекти от моретата, до малки реки и подземни води. Появяват се нови източници на замърсяване на околната среда и има все повече и повече. Зимата пада сняг и покрива улиците със снежнобяло покривало, но след буквално минути или часове става мръсно черно. На първо място това е резултатът от хвърлянето на десетки тонове реактиви по пътищата на столицата, за да се елиминира натрупването на лед. Реагентите съдържат различни химикали, които се изхвърлят върху тревните площи със сняг, след което те влизат в почвата в подземните води … Защо да не бъдат изхвърлени и изсипани във водните басейни на нашата планета.

Съвсем наскоро Научноизследователският институт по екология на човека и здравето на околната среда проведе проучване на проби от вода в различни части на страната, включително в Москва. В столицата само 1% от пробите отговаряха на международния стандарт. Останалите 99% от пробите показаха необходимостта от „дълбоко пречистване“ на водата преди нейната употреба. В Нижни Новгород, от 20 места за воден отдих, плуването е разрешено само на 4. На други места експертите от Роспотребнадзор редовно регистрират повишено съдържание на опасни бактерии във водата. На 2-ия руски медицински форум през 2007 г. бе обявена информация, че 20% от водата, използвана от населението на Русия, не отговаря на хигиенните стандарти. В същото време 50% от населението на страната го използва за пиене.

Според Роспотребнадзор от 50 московски природни източника само един може да пие вода без рискове за здравето, от 19 зони за къпане само 10 остават подходящи за плуване.

Между другото, транспортирането на айсберги от Гренландия до Канада вече е в ход. Има проекти, транспортиращи айсберги от Антарктида до Арабския полуостров. Арабските шейхове вече инвестират в скъпи технологии за обезсоляване и сериозно оценяват възможността за плащане за проекти за транспорт на айсберг.

ПОМОЩ ! Много скоро чистата вода ще стане по-скъпа от петрола.

Топената вода се счита за най-чистата, образувана, когато ледът или снегът се стопи, разбира се, чист лед и сняг, а не от градската тревна площ. Например, можете да замразите водата във фризера на хладилник и след това да я размразите. Препоръчва се да не се чака пълното топене, а да се изхвърлят малки парченца лед, които натрупват възможни мръсни примеси. Има учени и не много учени хора, които насърчават стопяването на водата дори като средство за удължаване на живота. Това е преувеличение на възможностите на топената вода, тя със сигурност помага за прочистване на тялото от токсини, но ще бъде трудно да се удължи живота само на топената вода. Освен това е по-добре да се пие не абсолютно химически чиста вода, а такава, която съдържа в полезни дози необходимите за организма микроелементи, тоест минерална вода.

Разбира се, има технологии за пречистване на водатакоито до голяма степен помагат на съвременното население. Все пак водата от чешмата, идваща от защитени резервоари и преминала през определено пречистване, със сигурност е много по-чиста и безопасна от водата от повечето открити резервоари. Но външните води стават все по-замърсени и става все по-трудно да се получи достатъчно пречистена вода от чешмата. Ако преди 15 години, в съответствие с GOST, бяха проверени 28 индикатора за качеството на водата, но сега тези контролни индикатори се изискват два пъти повече. Имаме основния и най-разпространен метод за пречистване на водата чрез хлориране. Следователно съдържанието на „белина“ в водата от чешмата в Русия е десет пъти по-високо, отколкото в западните страни. Хлорът образува токсични съединения във вода, които влизат в тялото ни чрез използването на хлорирана вода. В допълнение, хлорът е летлив, следователно, той може да влезе в тялото ни през въздуха с дишане, докато взема душ или вана. В същото време, ако хлорираната вода се остави да престои преди употреба, съдържанието на хлор в нея намалява. Особено много хлор има в чешмяна вода през пролетта, когато рискът от замърсяване на водата се увеличава и се въвежда режим на хиперхлориране в пречиствателните станции. Трябва да се припомни, че първоначално течният хлор е бил използван като химическо войнско вещество, което германците са използвали срещу руската армия по време на Първата световна война.

Чрез хлорирана чешмяна вода няма да хващаме холера или коремен тиф, но можем да получим алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците, защото освен хлор, той може да съдържа и високи нива на мед, живак, цинк и олово.

В много страни хлорирането на вода е изоставено и се използват по-напреднали и по-безопасни видове дезинфекция на водата, като се обработват с озон и ултравиолет. Но тези методи за почистване са много по-скъпи и у нас те се появяват засега само като прототипи. Но има и положителни промени. Беше обявено, че до края на 2012 г. всички московски пречиствателни станции преминават напълно към натриев хипохлорит, който е значително по-безопасен от течния хлор. Водата от чешмата ще се подобри, ще придобие мек вкус.

Друг източник на замърсяване, който вече е като пречистената вода от чешмата, е старата и мърша система за разпределение на тръбопровода. Дори добре пречистената вода, преминавайки през тази система и попадайки в апартаменти, става неподходяща за пиене.

Докато не започнахме да въвеждаме по-безопасни методи за пречистване на водата в държавен мащаб и своевременно да заместваме стари водопроводни тръби, всеки от нас трябва да използва пречистватели (филтри) за домашна вода или да закупи бутилирана вода за пиене. За пиене и готвене човек консумира само 2-3 литра вода на ден, така че допълнителните разходи са незначителни, а ползите за здравето са значителни. А водата от чешмата за предпочитане се използва за битови и промишлени нужди.

СПРАВКА! Според СЗО причината за 30% от човешките заболявания може да бъде свързана с водния фактор, с консумацията на нестандартна питейна вода.

ШУМ, ЧЕ СЛУХАМ

Ухото ни, органите на слуха, са така подредени, че нормалното ниво на силата на звука за него е 35-40 децибела – това е нивото на силата на звука на обикновената човешка реч. Говоренето в повишени тонове може да достигне 90 децибела, което вече може да доведе до „слухов стрес“. Шумът с обем от 110 децибела или повече може да причини болка. В шумовата зона над 135 децибела дори е забранен кратък престой, опасен е за здравето.

В същото време в някои концертни изпълнения интензитетът на звука достига 120-140 децибела, което съответства на рева на излитащ реактивен самолет. След четиридесет минути, прекарани в зала с такова ниво на шум, мнозина получават „звуково сътресение“. Известен е случай, когато по време на концерт в откритата зона на групата Pink Floyd зашеметени риби изплуват в близкото езеро. Както се казва, „изкуството изисква жертва“.

Най-честата последица от шумовото претоварване е загуба на слуха, тоест загуба на слуха. Проблемите със слуха в по-голяма или по-малка степен с възрастта, след 50-60 години, всички възникват. Но сред жителите на големите градове, които са в зоната на повишени шумови натоварвания, нарушение на слуха вече се наблюдава при повече от половината хора на възраст под 35 години.

По-долу са нивата на обем на децибелите, които човек изпитва в най-често срещаните ситуации:

 • 20-25 – естествен фон в селските райони, далеч от пътища;
 • 35-40 – спокоен разговор на хората;
 • 70 – шум в кабината на движеща се кола, автобус;
 • 75 – шум в жп вагон;
 • 80-100 – шум от потока на автомобили в близост до магистралата;
 • 130 – ревът на самолетните двигатели.

Особено високи нива на шум в големите градове. Според специални проучвания в Москва, 85% от градските райони са разположени в зона с повишен шум. Основният източник на шумово замърсяване е транспортът и строителството. Само през последните 20–30 години нивата на шум в повечето градове са над два пъти. В същото време на работниците от шумни индустрии или жителите на шумни градове изглежда, че са свикнали да шумят и не го забелязват. Това е заблуда. Повишените шумови натоварвания, които често ни съпътстват от раждането до смъртта, постепенно унищожават тялото ни. Дългосрочните шумови ефекти са особено вредни и опасни. Най-честата им последица е развитието на кохлеарен неврит, което се проявява в намаление или дори пълна загуба на слуха.

В допълнение, постоянният доста дългосрочен ефект от уличен, индустриален или друг шум от дори ниско ниво може да накара хората да повишат кръвното налягане в съдовете и да увеличат сърдечната честота. Едно от най-честите последствия от хронично високите нива на шум е развитието на хипертония. Шумът дори се нарича „бавен убиец на градски жители“. Нивата на шум, с които жител на града се сблъсква на работното място, на улицата или дори у дома или на някои концерти на съвременна музика, са 2-3 пъти по-високи от допустимите граници. Например при рок концертите нивото на шума често надвишава 120 децибела, което вече е близо до нивото на шума в центъра на обстрела.

Между другото, в отраслите, свързани с повишен шум, правилата за защита на труда отдавна предвиждат определени мерки за защита (слушалки, звукови екрани и т.н.), а в живота, в ежедневието, хората обикновено не са защитени от шум.

В Москва, където проблемът със задръстванията на шума е най-належащият и актуален, законодателите най-накрая се заеха с тази задача и се подготвя проект за контрол и предотвратяване на излишните нива на шум на различни места. Но не чакайте Държавната дума да „измисли“ нещо, обикновено мисли дълго и упорито. За нас е по-лесно, по-бързо да мислим и да се предпазваме от вредния шум. Сигурен съм, че всеки от нас има свои собствени възможности по отношение на защитата на себе си и на своите близки.

ВНИМАНИЕ! Шумът може да бъде бавен убиец на съвременните хора. Съкровище и се грижи за тишината.

ГРАДОВЕ, В КОИТО ЖИВЕМ.

Ясно е, че най-разнообразното замърсяване на околната среда се проявява в големите градове. И въздухът, и водата, и самият живот там са по-опасни и по-вредни. Следователно един градски жител живее средно 5–7 години по-кратко от селския.

В същото време, въпреки вредните, понякога опасни условия на живот в големите градове, особено в мегаполисите, отдавна има ясна тенденция хората да се местят в градове и съответно броят и размерите на градовете ще се увеличават. През 1900 г. делът на световното население, живеещо в големите градове, е било само 5%, през 1950 г. – т.е.

12%, през 1960 г. – повече от 20%, през 1970 г. – повече от 50%. В началото на ХХ век в Русия в селото живееха девет от десет жители на страната ни, днес седем от десет живеят в града. Освен това делът на градското население продължава непрекъснато да расте.

Екологията на големите градове е обременена от действието на цял комплекс от вредни фактори:

 • прекомерно количество дразнители, информация, стресови ситуации,
 • многолюдно население
 • ускорен темп на живот,
 • повишени шумови натоварвания
 • различни замърсявания на околната среда.

Една от водещите причини за вредните условия на живот в големите градове е високата гъстота на населението. По-долу са дадени данни за гъстотата на населението в няколко големи градове по света, представени от броя на жителите (в хиляди) на 1 квадратен километър от града:

 • Чигаго – 16 хиляди
 • Ню Йорк – 40 хиляди
 • Лондон – 62 хиляди
 • Париж – 88 хиляди
 • Москва – 182 хиляди
 • Шанхай – 286 хиляди
 • Хонконг – 367 хиляди

Въпреки че Москва заема едва 13-то място в света по брой на население, по плътност на населението тя е няколко пъти по-превъзходна в много столици и по-големи мегаполиси. И за това са виновни московските градоустройства и шефовете с категоричния им интерес към „спот разработката“ и проблемите на московчани. С висока плътност и кислород по-малко се стига до всеки обитател и различни видове замърсяване в околната среда нарастват експоненциално.

Между другото, преди 200 години (1812 г.) в Москва живееха само 275 хиляди души. Днес официално за 10 милиона, а за посетители и нерегистрирани 12-13 милиона.

Над всички големи градове по правило има въздушна капачка с високо съдържание на различни токсични отпадъци, които влизат в химически реакции помежду си, което може да доведе до киселинен дъжд или дори още по-лошо. „Киселинен дъжд“ е следствие от връзката с водните емисии на сяра, азотен оксид.

В големите градове особено опасно състояние, наречено „смог”, може да възникне, когато особена гъста мъгла с дим и сажди покрие града. Смогът се образува поради определени метеорологични условия, спокойствие, жега. Въздушните емисии от различни отпадъци се застояват и се натрупват до високи концентрации, става просто трудно да диша, но това е невъзможно за някого. С пушачите смъртността в градовете рязко нараства и хиляди болни и стари хора умират от задушаване.

Има международна оценка на градовете според степента им на замърсяване. Отчита се цяла гама показатели, състоянието на водата, въздуха, управлението на отпадъците и други. 215 големи градове по света бяха подложени на подходящо проучване и оценка. Москва зае 14-то място в тази класация, но от края, тоест само 13 града бяха по-мръсни от нашата столица, но беше по-мръсна от останалите 200.

До средата на 19-ти век, е имало само четири градове в света с население от над един милион жители, а до края на 20 век е имало повече от 200 такива градове на „милионерите“ Освен това, броят на. Мегаполиси се разраства – сливане на градове с население от няколко десетки милиони жители.

Съществува обосновано мнение, че през 21 век мегаполисите ще се превърнат в една от основните форми на заселване в света. В резултат на това, рано или късно глобалната урбанизация, сякаш с мрежа, покриваща земното кълбо, ще поеме повече от 90% от населението. Цял проблем възникна от „оцеляването на човека в индустриалната среда на съвременните градове“.

Жителите на селските райони традиционно винаги завиждат на гражданите и винаги се стремят към града, където изглежда повече работа, повече заплащане и по-интересен живот. И сега все повече хора разбират, че животът в града е по-труден, вреден и опасен и в града няма главно – спокойствие, природа, вкусна здравословна храна, чист въздух. Затова в редица развити страни започна ново преселване – обратно от града към селата и селата.

КАКВИ ПРЕДИМСТВА ЗА НАУКА И ТЕХНОЛОГИЯ.

Една от основните причини за повечето от най-често срещаните хронични неинфекциозни заболявания днес, които се наричат ​​още „болести на цивилизацията“, е увеличаване на несъответствията между съвременните условия на живот и физиологичните ни възможности.

Спомням си изявлението на Марк Твен: „Цивилизацията е безкрайно натрупване на ненужни неща.“ Можете да добавите, че често вредни неща. Дори, разбира се, прогресивните и полезни постижения на човешката цивилизация могат да навредят, ако не ги използвате правилно.

Човешкото съзнание, психологията не вървят в крак с технологичния прогрес. Хората нямат време да се адаптират към съвременните технически устройства, скорости и натоварвания. Ето само два, но може би най-ярките примери за бързината на въвеждане в живота ни технически постижения, които значително променят живота на човек.

Първото обаждане с мобилен телефон в Русия е извършено през 1991 година. След 20 години броят на мобилните абонати надхвърли 256 милиона души. През същата 1991 г. се появява първият уебсайт в света. Към 2012 г. около 71 милиона руснаци използват Глобалната мрежа, тоест половината от населението на страната.

Технологичният бум, който се наблюдава през последните няколко десетилетия, ни накара да живеем в непрекъснато електромагнитно поле днес. Не ни оставя нито на работа, нито у дома, нито в транспорта. Установено е, че тези полета са способни да предизвикат определена реакция от организма. Остава въпросът за степента на тази реакция и нейните последици. Има учени, които вярват, че електромагнитните полета могат да причинят безплодие у хората. Появиха се научни доказателства за повишен риск от развитие на мозъчни тумори при хора, които постоянно работят с безжични телефони, радиопредаватели и дори мобилни телефони. Отдавна се предполага, че електромагнитните полета, излъчвани от мобилни телефони, могат да бъдат вредни за здравето, но дълго време не беше възможно да се получат научни доказателства. Факт е, че вредните ефекти на тези полета обикновено са се появяват след 15-20 години. Следователно едва наскоро СЗО въз основа на анализ на многогодишни изследвания призна, че мобилните телефони могат да провокират развитието на мозъчни тумори. Дори се правят предложения, че поради мобилните телефони броят на хората с мозъчни тумори може да нарасне почти двадесет пъти до 2020 г. Теоретично това може да се предположи, но по-важното е, че практически това може да се предотврати, като се спазват прости правила за безопасност при използване на мобилен телефон, които са дадени в следващата глава. че поради мобилните телефони броят на хората с мозъчни тумори може да нарасне почти двадесет пъти до 2020 г. Теоретично това може да се предположи, но по-важното е, че практически това може да се предотврати, като се спазват прости правила за безопасност при използване на мобилен телефон, които са дадени в следващата глава. че поради мобилните телефони броят на хората с мозъчни тумори може да нарасне почти двадесет пъти до 2020 г. Теоретично това може да се предположи, но по-важното е, че практически това може да се предотврати, като се спазват прости правила за безопасност при използване на мобилен телефон, които са дадени в следващата глава.

Само за 20 години Интернет стана толкова вграден в живота ни, че за мнозина е трудно да си представят съществуването си без него. Чрез интернет те общуват, получават образование, правят покупки. Появяват се двойки, които се срещат в чат стаи. И в същото време все по-голям брой хора се пристрастяват към Интернет. Интернет става за тях един вид паралелен свят и този свят става все по-важен за тях и в известен смисъл по-„реален“ от този, в който наистина живеят, ядат храна, движат се, правят нещо. Тези хора буквално живеят в Интернет, оставяйки реалния свят във виртуалния. За някои напускането на виртуалния свят е определено спасение от стресовете на реалния свят, но в същото време им става по-трудно да общуват, да работят и да постигнат нещо в реалния живот.

Животът чрез интернет го прави много по-лесен и опростен и това води до инфантилизъм. Много физиологични процеси в човешкото тяло протичат по различни начини, в зависимост от това дали човекът е в нечие общество, сам или във виртуалния свят. Установено е, че липсата на пълноценна комуникация със себе си и заобикалящия ни свят може да повлияе негативно върху функционирането на имунната система, хормоналния баланс и мисловните процеси.

Има медицински доклади за случаи на инфаркти, нарушения на съня и психиката поради нездравословен начин на живот, който водят зависимите от Интернет. Все повече и повече има такива хора. Във Великобритания беше проведено специално проучване, на няколко хиляди души на възраст 18-65 години беше предложено да спрат да използват интернет само за един ден. Повечето не успяха да изпълнят това условие, а 40% от доброволците, които изпълниха условието, заявиха, че изпитват чувство на самота от невъзможността да общуват с приятели в мрежата и някои изпитани признаци на синдром на отнемане, нещо като „разбиване“ на наркомани. Експертите смятат, че сред младите хора 1-3% от хората страдат от пристрастяване към Интернет, а според някои оценки сред цялото възрастно население те са до 10%. Прогнозира се, че броят на такива нещастни хора, пристрастени към опасен, „зловещ“ Мрежата ще расте бързо.

Влиянието на съвременните информационни технологии и най-вече на Интернет върху човешкия живот е очевидно подценено. Те всъщност създават нов свят, който може и вече съществено променя не само начина на живот на човека, но и неговата психика, идеология и морал. Оттук и интернет пристрастяването или грозните форми на развитие на съзнанието, възпитанието и образованието. Един пример за тези деформации, създадени от служители на Microsoft, е вариант на Homer Iliad под формата на 32-редов SMS, в оригинал – 37 хиляди думи.

Един от най-мъдрите хора на нашето време, Сергей Капица, вярваше, че една от най-дълбоките кризи на съвременния свят е, че нашето съзнание няма време да овладее техниката, която създадохме. Човешкото тяло, неговата нервна система, е създадена от природата преди няколко десетки хилядолетия и оттогава не се е променила много. В същото време начинът му на живот се промени доста значително. По-специално стресът върху нервната система се промени и се увеличи значително. Потокът от различни дразнители и информация нараства изключително много и продължава да расте. Счита се, че количеството на човешкото знание се удвоява на всеки 10 години. Днес тийнейджър в един месец, а след това след седмица е принуден да обработва толкова информация, колкото е имал баща му цял живот. През Средновековието, за да се усвоят аритметични операции като разделяне и умножение, Трябваше да взема курс в университета. Сега тези операции се овладяват от ученици в първи клас или дори от предучилищни деца. Многократното увеличаване на потока от информация и броя на прочетените и прегледани материали доведе до истинска епидемия от късогледство. Има съобщения, че в големите градове на Япония и Китай днес до 80% от завършилите училище страдат от някаква степен на късогледство.

Психиката на много хора, особено на деца и юноши, не може да издържи съвременните информационни натоварвания. В резултат на това се развиват разстройства или по-ниско развитие на психиката и умствените способности. Тийнейджър може перфектно да овладее компютърните технологии и да остане напълно примитивен, просто неразвит в други области на човешкия живот. Експертите вече предупреждават, че излишъкът от информация в Интернет и по телевизията води до „изтощаването“ на по-младото поколение. Има хипертрофично развитие на някои две или три способности, с пълно изоставане в цялостното умствено и морално развитие. Мисленето е влошаващо, отношенията с връстници, с други хора се свеждат до почти нула, възприемането на света се намалява и опростява до размера на екрана, те вече не живеят, т.е.

Може би писателят Захар Прилепин много ясно очерта съвременния информационен бум: „Сега не е„ възрастта на информацията “, а времето на информационния хаос.“

Оценявайки на първо място значителните негативни промени, настъпили през последните десетилетия както в света около нас, така и в човешкия живот, някои съвременни футуролози (а не някои необразовани предсказатели) доста сериозно вярват, че човечеството може да се унищожи в рамките на 21 век. Човешкият ум може и трябва да изключи тези прогнози.

КАК ДА ЗАЩИТА В ПРОМЯНЕН СВЯТ

Човекът е най-съвършеното и в същото време много крехко творение на природата. Екологията или околната среда, разбира се, могат да окажат значително влияние върху благосъстоянието и здравето на хората. В този случай в известна степен човек може да се приспособи и приспособи към различни условия на околната среда. И знаейки и използвайки правилата за защита и безопасност от вредни фактори на околната среда, можете напълно да се защитите.

По отношение на връзката между човека и природата има различни позиции. Например, няколко поколения от съветския период бяха възпитани върху тезата на Мичурински „Не можем да чакаме благосклонности от природата, да ги вземем от нас е наша задача“. И те взеха и унищожиха гори, реки, морета, оставяйки безжизнени пустини в крайна сметка в ущърб на човека.

Имаше и други, по-мъдри позиции за връзка с природата.

 • Ф. Бейкън призова: „Не измисляйте, не измисляйте, но търсете това, което природата прави и носи със себе си … Можете да управлявате природата само като се подчинявате на нея“.
 • Ф. Енгелс директно предупреди: „Не трябва да бъдем измамени твърде много от нашите победи над природата. Тя ми отмъщава за всяка от тези победи … ”
 • В И. Върнадски, говорейки за неизбежността на прехода на биосферата към най-високия й етап – ноосферата (сферата на човешкия ум), си представяше, че човек най-разумно, внимателно и бдително ще преобрази света и природата, без да го осакатява.
 • И ето древния латински диктум, оставен ни от минали цивилизации: „Natura parendo vincitur – този, който се подчинява на природата, побеждава природата“.

Само знаейки законите на природата и спазвайки ги, можете да постигнете максимална полза от нея за себе си, за хората. Латинският е забравен, забравен и върху него е написана мъдростта. За съжаление досега в много ситуации и региони по света човекът се държи с природата като хищник, а не като рационален жител или господар. Например 10 кг събрана отпадъчна хартия ще спаси едно дърво от сеч. Но у нас все още е по-изгодно да се произвежда хартия, отколкото от отпадъчна хартия. Какво да правя? Или да повишите съзнанието на хората до подходящото ниво или да изчакате да бъде изсечена гората и дървата ще станат много по-скъпи или просто недостъпни.

„Руските гори се напукват под брадва, умират милиарди дървета, къщи от животни и птици се опустошават, реките стават плитки и сухи, необратимо прекрасни пейзажи изчезват … Трябва да сме безразсъден варварин, за да изгорим тази красота в нашата печка, за да унищожим това, което не можем да създадем. Човек е надарен с разум и творческа сила, за да увеличи това, което му е дадено, но досега не е създавал, а е унищожавал. Има все по-малко гори, реките пресъхват, дивечът е пренасочен, климатът е развален и с всеки изминал ден земята става все по-бедна и грозна. “ Това са думите на д-р Астров от пиесата „Чичо Ваня“, написана от А.П. Чехов преди повече от 100 години. Да пиша Чехов днес? ..

Друг, но доста характерен факт, в повечето съвременни страни за военни разходи, тоест за унищожаване на хора и природа, парите се харчат десетки или дори стотици пъти повече от опазването на природата и околната среда. Настоящият характер на отношенията на човека с природата е причина за сериозно безпокойство. Не трябва да забравяме, че въпреки че човекът е най-съвършеното творение на природата, той остава част от тази природа. И без нея, извън него той няма живот.

КАКВО ДА НАПРАВЕТЕ, КАК ДА ЖИВЕМ.

Съвременният свят с огромни промени в околната среда и човешкия начин на живот изисква не просто адаптирането на човека към променящите се условия на живот, но промяната и развитието на неговото екологично съзнание. Трябва да има чувство за отговорност за света и природата около нас. Когато човек мисли и контролира само къщата си, това е животинско ниво на екологично съзнание: грижи се само за дупката си, но всичко наоколо гори със син пламък. Животното не може да разбере, че ако всичко около него гори и е унищожено, то не може да оцелее в дупката си. Но човекът може и трябва да осъзнава своето единство с природата и света около него и далеч отвъд стените или оградата на дома си.

Цялата Земя е наш общ дом и всички ние сме отговорни за нейното състояние пред себе си, нашите съвременници, нашите деца, внуци и следващите поколения хора. За да не ни наричат ​​варвари и да не ни ругаят.

Съвременният човек трябва да стане по-скромен в желанията и нуждите и да спасява всичко, което вземаме от природата. Характерът на хищно и безмислено отношение към него от човек няма да може да издържи дълго време.

Събирането на боклука . Може би не основният, но много характерен показател за екологичното съзнание и за индивида и обществото – това е степента на боклук и замърсяване на околната среда около нас, по улиците, пътищата, в парковете и горите.

Ние не преставаме да се възмущаваме от замърсяването на страната ни и исландците изкарват семейства по улиците по празници и събират целия боклук до едно цигаре. В много страни многобройни организации, като „зеленото движение“, организират екологични кацания, за да почистят територии, както в своята страна, така и в други страни и региони на планетата. Вярно е, че в Европа не е толкова работа за събиране на боклука, колкото забавна разходка. Всичко около тях е доста чисто, трябва да търсят боклук и не толкова. Не е нужно да ни търсим, просто напуснете оградата, махнете се от къщата ви. Можете да намерите такива купища планини, че добрите намерения бързо се стопяват и почиват на вечното „това, което най-много ми трябва“.

Но най-важното е, че в цивилизованите страни хората спазват старото и най-ефективно правило „чисти там, където не постеля“. От детството до детството всички в къщата, в училище и вече в детската градина са свикнали и възпитани да не се разхвърлят и да чистят след себе си.

Контрол на шума . Още преди две хиляди години Юлий Цезар забрани да се вози в Рим на тракащи колесници през нощта. Преди четиристотин години кралица Елизабет I забрани на мъжете да бият съпругите си след 10 часа вечерта, „за да не се разтревожат виковете им“.

И днес в цивилизованите страни съществуват административни и законодателни правила и мерки, които защитават обществото и хората от вредни шумови натоварвания. Освен това се използват методи и средства за защита от шум.

 • различни видове звукоизолация,
 • безшумни видове транспорт,
 • премахване на транспортни маршрути от жилищни помещения.
 • Ограждане на магистрала със светлоотразителни екрани.

В концертните зали започват да се монтират специални „пазачи на звуци“, които могат да изключват оборудването автоматично при превишаване на допустимите нива на звука.

Технология без отпадъци . Съвсем наскоро са използвани само 4% от общата маса материал, който човечеството е взело от природата като суровина за преработка и производство, а 96% са се превърнали в токсични отпадъци или просто в боклук. Сега, в резултат на усъвършенстването на индустриалните технологии и дори появата на технологии без производство на отпадъци в някои отрасли, тези проценти се променят значително.

Много технологични подобрения в промишлеността, отоплението няколко пъти намаляват вредните емисии в атмосферата. И това е една от най-обещаващите области на опазване на околната среда и човека, живеещ в тази среда.

Важна област е и създаването на безопасни домакински химикали. В много развити страни от няколко години има регулации за почистващи препарати, които изключват включването на редица химикали. Например токсичните фосфати се заместват от биологично инертни и екологично чисти зеолити. Развива се производството на различни продукти, включително опаковъчни материали, базирани на биоразградими компоненти.

Така нареченото „биологично земеделие“ с използването на биологични видове защита на културите става все по-развито и разпространено в света. По-специално се разработват и въвеждат различни биологични методи за унищожаване на вредители в селското стопанство, които постепенно заместват химичните.

Преди няколко години посетих Нижнекамск, където се намира най-голямата нефтена рафинерия у нас. Под него в степите е построен цял град почти свеж, чист, добре поддържан, дишащ там и разходка за удоволствие. Така можете да защитите хората и природата от вредните ефекти на технологичния прогрес и съвременното производство. Така могат, когато искат или принуждават.

Държавен санитарен контрол . Сега нашата държава

тя инвестира директно в защита на природата и екологията само около един процент от националния доход, а 3-5% са необходими, за да се стабилизира най-малко естествената среда и да се неутрализира вредното въздействие върху хората. Необходим е строг държавен контрол не само върху промените в околната среда, но и върху всички нови продукти, материали и съединения, които се появяват в ежедневието и производството. Между другото, Швеция вече въведе хигиенни стандарти за интензивността на електромагнитните полета, а ние говорим само за това.

Има специални методи за оценка на възможното разнообразно въздействие на всички нови съединения и материали върху хора и животни. Необходимо е редовно да се използват за защита на природата и човека и предотвратяване на неблагоприятни последици и дори трагедии. Държавната служба за опазване на природата е и здравна услуга за настоящи и бъдещи поколения хора. Тази услуга трябва да има достатъчно мощни правомощия, бюджет и да бъде достатъчно независима и защитена от евентуален натиск от страна на властта и парите.

Пример за това е Япония, в която по време на следвоенния индустриален бум за десет години, между 1955 и 1965 г., потреблението на енергия в страната се утрои. В огромни количества петролът беше изгорен. Журналистът В. Овчинников, който по това време работеше в Токио, пише, че от изгарянето на петролни продукти в града се образува смог, така че в обяд е необходимо да се включат фарове за мъгла, а контрольорите на движението да поставят кислородни маски. Но обществото го осъзна, предприе набор от мерки, включително законодателни. В резултат на това през 70-те и 80-те години с увеличение на обемите на производство с 122% замърсяването на въздуха намалява с 82%.

Сравнението на две цифри от съвременните реалности се възприема като пълен раздор и просто абсурд: през 2007 г. за отбраната на страната (Русия) бяха отпуснати 822 милиарда рубли. (153 милиарда повече в сравнение с предходната 2006 г.), а през 2007 г. 8.1 милиарда бяха заделени за опазване на околната среда – сто пъти по-малко! В САЩ около 25 пъти повече се изразходват за отбрана, отколкото за опазване на околната среда. Нищо не оправдава нас или нашите политици. И у нас, и в САЩ, и по света хората трябва да избухнат от този абсурд в задънена улица. Не трябва да забравяме, че опазването на околната среда може да предотврати огромни икономически загуби.

Между другото, у нас преди няколко години на най-високо ниво беше обявено, че ще бъде създадена ефективна система за екологична безопасност в страната. Приета беше програма за химическа и биологична безопасност за 2009-2013 г. Късно, разбира се, разбрахме. Макар и по-добре късно, отколкото по-късно. Сроковете на програмата са отминали, но нищо не се чува за резултатите и резултатите от тази програма. Обичайното съмнение възниква дали освен думи е имало дело и резултати. Съществуват големи съмнения относно изпълнението на тази програма. Останала ли е, както често се случва на хартия. Те могат да напишат програма, да планират действията бързо и добре, но вече няма кой да извърши действията или не. Но времето не чака.

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Техническият прогрес не може да бъде спрян, още по-малко върнат. Има само един изход – да се научим да контролираме и управляваме потока от информация и да използваме рационално постиженията на технологичния прогрес с полза, а не в ущърб на себе си. Не се подчинявайте безмислено в много отношения на спонтанното развитие на технологичния прогрес, използвайте неговите постижения разумно и рационално.

Правила за защита на екологията на собствените жилища . В много ситуации само ние самите можем да предприемем мерки за защита на себе си и околната си среда от вредни фактори и замърсяване. Например, микросредата на апартаменти и жилищни помещения. Тя може да бъде по-мръсна от въздуха навън, различни токсични съединения могат да се натрупват в жилищни помещения в резултат на непълно изгаряне на газ в кухнята, определени емисии от някои строителни и довършителни материали, мебели и линолеум. Следните са основните правила за опазване на екологията на вашия дом :

 • Проветрявайте помещенията редовно.
 • Пазете стайните растения, те са естествени пречистватели на въздуха. Погрижете се за тях, като не забравяте да поливате и избършете листата от прах.
 • Количеството на мека мебел трябва да бъде минимално. Препоръчително е да замените възглавниците със синтетични (перата обикновено съдържат много прахови акари). Килимите трябва да се вакуумират редовно, ако мързел или няма възможност – по-добре е да ги изхвърлите.
 • Идеален тапет за стените – хартия, покритие за тавана – обичайната варосалка, за пода – дърво или ламинат.

В помещения, където се използват газови печки или нагреватели по време на изгарянето на газ, токсичните съединения могат да навлязат във въздуха на помещенията, понякога се отразяват много на здравето на жителите. Следователно трябва да се спазват следните правила:

 • Редовен мониторинг на правилното изгаряне на газ. Промяната на естеството на изгарянето на пламъка, особено появата на жълт опушен пламък, изисква незабавна намеса на специализиран газов специалист.
 • Нежелателно е броят на едновременно работещите горелки да надвишава 2.
 • След 2 часа непрекъснато горене изключете газовата печка и проветрете стаята.
 • Качулките и вентилацията трябва да се използват през цялото време, когато газът гори.
 • Когато използвате почистващи препарати за миене на чинии, изплакнете чинията под течаща гореща вода за най-малко 15 секунди, за да отмиете всички следи от химия от нея.

Правила за безопасно използване на мобилен телефон:

 • Ако е възможно, не давайте мобилни телефони на малки деца. Мозъкът на детето е в етап на развитие и е по-уязвим, по-специално, от въздействието на електромагнитните полета.
 • Намалете разговорите до минимум, общувайте чрез SMS;
 • Ако е възможно, обадете се от стационарен, а не от мобилен телефон;
 • Не дръжте телефона до ухото си, докато тонът за набиране е включен и връзката с абоната е установена, в този момент радиацията е най-силна;
 • Използвайте слушалки или безжични слушалки, за да не държите телефона до главата си по време на разговор;
 • Не носете телефони в джобове близо до тялото. По-добре ги дръжте в чанта или куфарче.

Съветът по наука и здраве към Американската медицинска асоциация подготви специален доклад, озаглавен „Емоционалните и поведенчески последици от използването на Интернет, включително потенциалната зависимост от видеоигрите.“ Докладът дава ясни препоръки, особено за деца и юноши, когато използват интернет :

 • „Времето пред екрана“ трябва да бъде 1-2 часа на ден;
 • родителите трябва да контролират и ограничават съдържанието (съдържанието на сайтове), получено от деца под 17 години;
 • Препоръчва се да се включи диагнозата „пристрастяване към Интернет и / или видеоигри“ в списъците с диагнози „психични разстройства“, използвани от лекарите;
 • Не спите близо до Wi-Fi рутер.

Екологично образование . Екологичното образование на населението започва още в детството. Ако от детството се научите да почиствате, а не да хвърляте, засаждате и да не чупите, тогава тази позиция е фиксирана, като основна. Всички последващи планове и действия в живота идват от тази позиция. В същото време трябва да има запаси отгоре. Трябва да се разработят и подобрят законодателството за опазване на околната среда и контрол на околната среда. Има повече от сто национални и международни споразумения за опазване на водните и горските ресурси, някъде те работят и са много ефективни, но някъде заемат място само на хартия. Отново хората трябва да са готови да спазват законите и разпоредбите.

Проблемите на морала, културата и екологията са тясно свързани помежду си. В крайна сметка културата е разумно самообладание и самоконтрол. Чрез тези принципи културата защитава обществото от упадък, а околната среда – от замърсяване и унищожаване.

Санитарно-хигиенната култура на населението е важен компонент от общата култура. Тя предполага не просто съвкупност от знания, а мироглед и поведение, съответстващи на това знание.

Още I.P. Павлов говори за медицината на бъдещето, както за хигиената в широкия смисъл на думата, превръщането на санитарно-хигиенните стандарти и научните и медицинските препоръки в дълбоките лични убеждения на всеки човек, предопределяйки цялата линия на неговото „хигиенично“ поведение в различни житейски ситуации.

Известният зоолог, професор Жан Дорст, в книгата си „Преди да умре природата“ пише: „… степента на цивилизация се определя не само от броя на киловати, произведени от електроцентрали. Тя се измерва и с редица морални и духовни критерии, мъдростта на хората да движат цивилизацията напред, като се стремят да осигурят дълголетието й в най-благоприятната среда за нейния просперитет, в пълна хармония със законите на природата, от които човекът никога няма да бъде освободен. “

Отравянето на човешката среда става постепенно, при нарастваща, но сравнително незабележима. И това представлява особена опасност. Има такъв стар биологичен експеримент. Ако жабата бъде хвърлена в съд с гореща вода, тя ще се опита да скочи оттам с рязък скок. Но ако го поставите в съд със студена вода и постепенно загрявате водата, жабата умира, без да забележи бавно повишаване на температурата. Да не пренебрегваме натрупващите се разрушителни промени в нашата област и на планетата като цяло.