Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Анкилозавърът бисектипелт е имал студена глава и остър аромат

Фиг. 1. Реконструкция на главата на бисектипелт анкилозавър ( Bissektipelta archibaldi ), извършена по аналогия с други анкилозаври. Тази група динозаври беше много консервативна и не се различаваше в разнообразието от форми през цялата си история, което започна в юрския период и продължи до края на Креда. При такъв консерватизъм те приличат на костенурки, чийто екологичен колега вероятно са били анкилозаврите. Рисунка от Андрей Атучин

Изчерпателното проучване на малки фрагменти от черепите на три индивида от бронирания бисектипелт на динозавъра ни позволи буквално да погледнем в мозъка на този представител на анкилозаврите и да видим неговата картина на света. Две групи палеонтолози изучиха мозъка на бисектилетит едновременно: първата - по старомоден начин, използвайки силиконови отливки, втората - по иновативния метод на компютърна томография. Можеше да се разбере, че бисектипелите чуват добре ниски честоти, имат отлично обоняние и много ефективна кръвоносна система в главата, които помагат в борбата с прегряването на мозъка.

През двадесетте години на XX век в Централна Азия геолозите откриват няколко големи погребения с останките на динозаври. Всички кости бяха разпръснати и счупени, сякаш скелети са преминали през месомелачка и са разпръснати на огромна площ от стотици квадратни километри. Поради атмосферните влияния и ерозия те често просто лежат на повърхността, покрити с пустинен тен .

Млад палеонтолог, бъдещ професор и писател И. А. Ефремов пише, че един кон може да прекарва дни в подножието на Тиен шан по костите на динозаврите, сред които няма нито едно цяло: само парчета и фрагменти. Събирането и изучаването им в онези години изглеждаше като загуба на време. Но постепенно се появиха нови палеонтологични методи и технологии, благодарение на които стана възможно извличането на ценна информация дори от малки фрагменти от кости, които бяха напълно изтъркани на външен вид.

Много такива фрагменти бяха събрани в пустинята Кюзилкум в Узбекистан, на мястото на Джаракудук . През осемдесетте години там работи много ленинградският палеонтолог Л. А. Несов.Тогава започва голяма многогодишна експедиция, в която участват учени от Русия, САЩ, Канада, Великобритания и Узбекистан. За десет години (експедицията работи от 1991 до 2006 г.) в Яракудук са добивани десетки хиляди отделни кости и зъби на динозаври и свързаната с тях фауна: акули, крокодили, птици, птерозаври и бозайници. Общо са открити останките на повече от сто вида древни гръбначни животни, които са обитавали тези места в последната трета на Креда, преди около 90 милиона години, когато бреговата ивица на древното море преминава в района на местоположението. Най-богатата колекция приличаше на салата: тя имаше много съставки и всички представени от дребни отломки - същите като коня на Иван Ефремов скиташе преди век.

Един от останките е принадлежал на брониран динозавър ( Ankylosaurus ), който след редица усъвършенствания за изолиране на нов род и вид, наричайки го bissektipelta Archibald ( Bissektipelta archibaldi ) в чест на кладенеца Bissekty и участва в експедицията на американския палеонтолог Дейвид Арчибалд ( Джеймс от Дейвид Арчибалд ). Фрагментът представляваше фрагмент от череп от задната част на главата, с размерите на голям смартфон. Мозъчната кухина беше напълно запазена в нея (за щастие на учените, мозъкът на анкилозавъра беше с малки размери). Открити са още няколко фрагмента от черепите на други бисектипелти.

Наскоро две групи учени започнаха да изследват мозъка на това животно наведнъж. Московският палеонтолог В. Р. Алифанов и невробиологът С. В. Савелиев са работили със силиконов отлив на кухината на една от пробите и публикуват техните открития през 2019 г. Петербургските палеонтолози И. Т. Кузмин, А. О. Аверянов, П. П. Скучас, Е. А. Бойцова, заедно с американския палеонтолог Х.-Д. Зюс ( Ханс-Дитер Суес ) и петербургският ученик И. Петров изгражда и изучава компютърна томография на фрагменти от два черепа. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани през юни 2020 г.

За производството на матрицата московски изследователи изсипват полиуретанов каучук в мозъчните кухини на бисектипелта през обонятелните и така наречените тилни отвори и правят тринадесет фрагментарни отливки, които се свързват заедно. „Гуменият“ мозък се оказа с размер на показалец - 8,5 сантиметра дължина. Тоест, тя беше мъничка дори по стандартите на динозаврите. Това обаче се знаеше по-рано: анкилозаврите в съотношението на размера на мозъка и тялото заемат второто място сред динозаврите от края след сауроподи с дълги шии  - само при тези гиганти мозъкът беше още по-малък пропорционално на тялото. Ако човек имаше еднакво съотношение на размерите на мозъка и тялото, тогава мозъкът ни с обем от около 1300-1600 см 3 ще бъде разположен в корпус с размерите на влак от четири до пет вагона.

Основният сетивен орган на бисектипелт беше обонянието. Мозъчните фракции, отговорни за обонянието, са най-големи. Не беше лошо в случая с анализа на вкуса. Вероятно животното ясно различава вкуса, състава и твърдостта на храната. Размерът на кухината от съответния нерв показва, че езикът е бил голям и подвижен. Но изслушването на бисектипелта се оказа лошо, според московски учени, както и вестибуларния апарат, който като цяло потвърждава възгледа на анкилозаврите като животни с пасивен начин на живот.

Шест месеца след публикуването на московски учени е публикувана статия с резултатите от тригодишна работа на петербургските специалисти. Те изследвали не само пробата, с която са работили московските колеги, но и друг фрагмент от черепа с мозъчна кухина, както и третият фрагмент от черепа, върху който са запазени отпечатъци от кръвоносни съдове. Изследователите създадоха виртуални модели от два мозъка на бисектилети (един модел беше направен от ученика Петров, който стана съавтор на статията).

Експертите от Санкт Петербург също заключиха, че животното има отличен аромат. Според техните оценки, обонятелните луковици заемат около 60% от размера на полукълба на главния мозък. Но според тях слухът не би могъл да бъде наречен лош. Кратката и дебела базиларна мембрана и на двата виртуални модела показваше, че за един индивид оптималната слухова честота е 682–1002 Hz, за втората - 576 Hz. Горната граница на чуваемост достигна съответно 2889 и 2105 херца. Тоест, и двата бисектипела се чуват добре в долния честотен диапазон (100-3000 херца) - като съвременните крокодили.

 

Това е добре известно правило: колкото по-голямо е животното, толкова по-нискочестотни звуци издава и чува. Може би най-ранните, базални, анкилозаври чуват високи звуци, но в хода на еволюцията, ставайки все по-големи и по-големи, те трябваше да преориентират слуха си към ниски честоти. Бисектипелът щеше да чуе човешка реч, но скърцането на комар или свирката на крушка - не.

Проучването на отпечатъците и кухините на вените и артериите, заобикалящи мозъка, донесе изключително интересни подробности. Кръвоносната мрежа в главата на бисектипелта се оказа изключително сложна и наподобяваше кръвоносната система на гущери, а не на крокодили и птици, по-близки до динозаврите. Един от авторите на изследването, аспирантът на Държавния университет в Санкт Петербург Иван Кузмин, сравнява системата от тези отпечатъци с заплетени железопътни коловози. По време на живота съдовете от бисектипелт оплитат мозъка със сложна мрежа и през тях тече кръв в различни посоки, ефективно охлаждайки мозъка. Кузмин сравни системата с шапка на панама. Може би по-добро сравнение би било с постоянния хладен душ, който охлажда мозъка на животното. Според палеонтолога Александър Аверянов охлаждането на мозъка тук работи на същия принцип като охлаждането на атомен реактор с течаща вода. С разликата

За анкилозаврите проблемът с прегряването на мозъците беше особено остър, тъй като израстъците на черепа и костите им остеодермия бяха много дебели и устойчиви на топлина.

Подобни системи за охлаждане в frontotoparietal региона преди това са били реконструирани за други древни животни, включително Перм терапсиди (М. Ф. Ivakhnenko, 2008 черепната морфология и еволюция на Перм Dinomorpha (Eotherapsida) на Източна Европа ), но те са открити за първи път в ankylosaurs.

Сега специалистите от Санкт Петербург продължават работата си. Очертани са още две големи проучвания. Първо, те ще проучат мозъчните кухини на други анкилозаври. Това ще помогне да се отговори на въпроса дали системата за охлаждане на мозъка и изключително острото обоняние са признак на цялата група или отличителен белег на бисектипелта. На второ място, работата продължава с "виртуални" мозъците на други динозаври от Dzharakuduk - птицечовка hadrosaurs .

Въз основа на резултатите от двете изследвания можете да нарисувате следния портрет на бисектипелт. Беше тромав и неактивен динозавър. Неговата картина на света се състоеше предимно от миризми. С помощта на деликатното обоняние бисектилети търсели храна, проследявали врагове, търсели партньори. Слухът им, подобно на други големи животни, беше фокусиран върху ниския обхват. Московските учени смятат, че зрението на бисектипелт е слабо. Петербург от учени, б околоС най-добрия материал за изследване стигнахме до извода, че зрението не е лошо, а второстепенно и играе роля само на близки разстояния: в пряк контакт с врага, партньора и храната. Специалните системи за охлаждане на мозъка с голяма вероятност показват сухоземен начин на живот: за водните животни проблемът с прегряването изобщо не си струва. Най-близкият екологичен аналог на животното може да се нарече голяма сухоземна костенурка, например Галапагосите .

 

Източници:
1) В. Р. Алифанов, С. В. Савелиев. Мозъчна структура и невробиология на бронирания динозавър Bissektipelta archibaldi (Ankylosauridae) от късната креда на Узбекистан  // Палеонтологично списание . 2019. № 3. С. 315–321.
2) И. Кузьмин, И. Петров, А. Аверянов, Е. Бойцова, П. Скутчас, Х.-Д. Съди. Мозъкът на Bissektipelta archibaldi - нови познания за ендокраниална остеология, васкулатура и палеоневробиология на анкилозаврийските динозаври  // Биологични съобщения . 2020. DOI: 10.21638 / spbu03.20.20.201.

Източник: https://elementy.ru/

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.