Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Шимпанзетата пробиват устните си в ритъма, характерен за човешката реч

Фиг. 1. Социално отглеждане (вж.  Социален грим ) - миенето на косата на други индивиди е важен елемент в социалния живот на шимпанзетата. По време на тази процедура, шимпанзетата (подобно на някои други маймуни) понякога чупят устни - това помага за укрепване на добрите отношения. Снимка от news.st-andrews.ac.uk

В търсене на еволюционните корени на човешката реч приматолозите изследват ритмичните звукови сигнали и движенията на устните, открити в маймуните. По-рано беше показано, че някои маймуни, които не са хора, както и гибоните и орангутаните, произвеждат мимични или звукови сигнали с бърз ритъм (2–7 Hz), което съвпада с честотата на колебанията в силата на звука на излъчваните звуци и движенията на устните при говорещи хора. Ново проучване показа, че най-близките ни роднини на шимпанзета също издават сигнали в характерен ритъм „реч“. Шимпанзетата от два зоологически градини (Единбург и Лайпциг) и две диви африкански популации изтръпват устните си по време на гризане със средна честота от около 4 Hz (в зоологически градини) или 2-3 Hz (в дивите популации) и има значителна променливост между индивидите на тази основа. Резултатите са в съответствие с хипотезата, че

Произходът на човешката реч и език е един от най-важните и интригуващи проблеми на еволюционната антропология (виж: Светлана Бурлак. Произходът на езика. Факти, изследвания, хипотези ). Един от многото допълващи се подходи към неговото решение е свързан с изучаването на ритмичните сигнали на маймуните.

Човешката реч има определени честотни характеристики. Независимо от езика, който хората говорят, те обикновено отварят и затварят устата си с честота от 2 до 7 Hz (2-7 цикъла на отваряне и затваряне на устата в секунда). Това съответства на честотата на произнасяне на срички. Отворената уста, като правило, отговаря на гласни, затворена уста - на съгласни. Силата на звука, излъчвана със същата честота (C. Chandrasekaran et al., 2009 г. Естествената статистика на аудиовизуалната реч ).

По-рано беше показано, че някои маймуни (а именно макаки, гелади , гибони и орангутани) произвеждат гласови сигнали и (или) движат устните си в този ритъм. Особено интересно в това отношение беше ритмичното мърморене на орангутановата Тилда от Кьолнския зоопарк, в която приматологът Адриано Р. Ламейра и неговите колеги дори успяха да разберат нещо подобно на гласни и съгласни (А. Р. Ламейра и др., 2015. Реч. -Подобен ритъм в озвучено и беззвучно орангутанско обаждане ).

Освен това беше показано, че при макаките ритмичното чукане на устни се развива по време на онтогенезата по същата траектория като ритъма на човешката реч (R. J. Morrill et al., 2012. Маймунното устнообразуване се развива като човешкия речев ритъм ), включва област на кората, която е хомоложна Зоната на Брок (S. V. Shepherd, W. A. ​​Freiwald, 2018. Функционални мрежи за социална комуникация в маймуната Мака ) и че възприятието на макаците е „настроено“ на мимическите сигнали, излъчвани с такава честота (A. A. Ghazanfar et al., 2013. Маймуните са перцептивно настроени на израженията на лицето, които проявяват тета-подобен речев ритъм ).

Всичко това подсказва, че човешката реч (или поне нейната ритмична основа) се е развивала на базата на гласови и (или) мимически сигнали, които са били използвани от нашите далечни маймунски предци (А. А. Газанфар, Д. Й. Такахаши, 2014. Изрази на лицето и Еволюция на речевия ритъм ). В този случай обаче трябва да се очаква, че сигнали в „речевия ритъм“ се намират и в най-близките ни роднини - големи африкански антропоидни маймуни (горили и шимпанзета), за които досега няма такива данни.

За да запълнят тази празнина, Ламейра и колеги от четири британски университета анализираха видеозаписи на естественото поведение на шимпанзетата от четири популации: две диви от Уганда и двама в плен в зоопарците в Единбург и Лайпциг. От тези записи учените са избрали онези фрагменти, които показват движението на устните с характерното уплътняване на устните (удряне на устни). По време на подстригването, шимпанзетата, подобно на някои други маймуни, понякога чупят устни (фиг. 1 и 2). Това се счита за принадлежащ сигнал, който насърчава добрите взаимоотношения между индивидите (P. Fedurek et al., 2015 г. Шимпанзето, удряне на устни улеснява поведението на сътрудничество ).

Освен това има голяма променливост както между индивидите, така и между четири популации. Шимпанзетата, живеещи в зоологически градини, присмиват със средна честота от 4,20 Hz (Единбург) и 4,08 Hz (Лайпциг). При две диви угандийски популации средната честота на смъркане е забележимо по-ниска (2,86 и 1,95 Hz). Вярно е, че тези различия между населението се оказват статистически незначителни - най-вероятно поради малката извадка и големия мащаб на индивидуалната променливост в рамките на всяка популация.

Наличните данни все още не ни позволяват да преценим какво обяснява тази променливост: по гени (тук е подходящо да споменем, че двете популации в плен принадлежат към подвида Pan troglodytes verus , а и двете диви принадлежат към подвида P. t. Schweinfurthii), среда, културни традиции или случайност. Независимо от това, авторите са склонни към идеята, че ролята на генетичните различия тук най-вероятно е минимална. Хипотетичните съображения относно недегенерирания характер на индивидуалните характеристики на ритмичните сигнали са дадени по-рано по отношение на орангутана на Тилда. В същото време ритмичните сигнали на макаци и гибони се считат за най-вече вродени. Авторите признават, че преходът от предимно вродени, строго определени ритмични сигнали към повече или по-малко произволни се е случил при базалните представители на едрите маймуни ( Hominidae ). За да се потвърди това предположение, трябва да се събират много повече данни за ритмичните сигнали на примати.

По един или друг начин, изследването показа, че сигналите, произвеждани в ритъм „реч“, са характерни не само за макаките, геладите, гибоните и орангутаните, но и за най-близките ни изчезнали роднини - шимпанзетата. Това е в съответствие с идеята, че ритъмът на човешката реч има дълбоки еволюционни корени.

Изследването не казва нищо за това как и защо в хода на антропогенезата нови значения се наслагват на този древен ритъм. Фактът обаче, че злоупотребата с шимпанзета е афикативен сигнал, използван при приятелска комуникация, може да ни намекне в какъв социален контекст речта е започнала да се развива в далечните ни предци.

 

Източник: Андре С. Перейра, Ейтн Кавана, Катрин Хобайтер, Кейти Е. Слокомб и Адриано Р. Ламейра. Шимпанзето устни потвърждава приемствеността на примата за еволюция на речевия ритъм  // Биология Letters . 2020. DOI: 10.1098 / rsbl.2020.0232.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.